HT: Proaktivnost i inovacije nas guraju naprijed

HT: Proaktivnost i inovacije nas guraju naprijed

Foto: Dražen Tomić

Najveći domaći telekom operater HT dobio je priznanje za najinovativniju veliku tvrtku u Hrvatskoj, kako nam je u razgovoru istaknula Irena Jolić Šimović članica Uprave i glavna operativna direktorica za ljudske resurse potvrda je to motivacije, truda i zajedničke vizije svih zaposlenika.

„U HT-u smo trajno usmjereni na zadovoljstvo korisnika, a da bi imali zadovoljne korisnike ključno je imati visoko motivirane i zadovoljne zaposlenike. Ideje i inovativnost stimuliramo financijskim benefitima poput povećanja plaće i jednokratne novčane nagrade, priznanjem zaposlenicima te pohvalom menadžmenta i tima“, ističe Irena Jolić Šimović.

Kako bi potakli inovativnost, prema njezinim riječima, financiraju i formalnu edukaciju poput poslijediplomskih studija te brojne neformalne edukacije kao što su predavanja, radionice i konferencije. Svakodnevno potiču razmjenu znanja i suradnju između zaposlenika kako bi se što bolje osjećali u svojoj radnoj okolini.

Važnost i formalnog i neformalnog obrazovanja je vrlo važna. Koliko prilikom zapošljavanja uzimate u obzir i želju za inovacijom i promjenama kod budućih zaposlenika?

Prilikom zapošljavanja uzimamo u obzir kapacitete kandidata za osmišljavanje i uvođenje inovacija. Vrednujemo akademska znanja, ali posebno i proaktivnost i otvorenost ka novim iskustvima te provjeravamo mogućnosti razmišljanja kandidata izvan zadanih okvira. Samo visoko motivirani zaposlenici mogu doprinijeti dugoročnom uspjehu te je izuzetno važno da iz kandidata izvire želja za stjecanjem novim znanjima i postizanjem vrhunskih rezultata.

Inovativnost sama po sebi dobra, na koji način iskoristiti inovativnost kako bi se postigla konkurentska prednost na tržištu?

Inovativnost postiže svoj cilj ako korisnicima proizvoda i usluga poduzeća donosi dodatnu vrijednost, a time i konkurentsku prednost za poduzeće. Ključni kriterij kojim se mi unutar kompanije vodimo pri realizaciji inovativnih projekata je da ta inovacija našim korisnicima olakšava pristup komunikaciji, radu i zabavi u svakom trenutku i na što jednostavniji način.

HT je velika tvrtka, možete li istaknuti neki projekt gdje je inovativnost tvrtke, odnosno zaposlenika uspješno implementirana?

Svakako bih istaknula TeraStream mrežu, koja predstavlja inovaciju na svjetskoj razini te je ključna za razvoj i konkurentnost gospodarstva i društva budućnosti. Prije desetak dana javnosti smo predstavili i projekt MobinCity koji definira komunikacijske protokole za električna vozila, a projekt je većinskim dijelom financirala Europska unija. Intenzivno radimo i na daljnjem razvoju inovativnih Cloud usluga,  ICT Marketplacea, mobilnog plaćanja baziranog na NFC tehnologiji te ulažemo u razvoj brojnih multimedijskih platformi.

Kako poticati inovativnost i kreativnost vlastitih zaposlenika, što biste preporučili drugima?

Vrlo je važno stvaranje korporativne kulture koja prihvaća inovacije te uspostava tzv. inovacijskih procesa u radu kako bi neka inovativna ideja bila na pravi način prepoznata, vrednovana i pretvorena u stvarnost. Upravo na takvim procesima poticanja inovativnosti te motiviranja zaposlenika na inovativno razmišljanje temeljimo uspjeh naše kompanije. Razvoj ljudskih kapaciteta i unaprjeđenje sustava praćenja učinka i bonusa ima značajan učinak na zadovoljstvo i motivaciju. Jedan visoko motiviran i inovativan zaposlenik u timu može učiniti razliku i svoj način razmišljanja prenijeti na ostale, dajući ideje koje će našim korisnicima olakšati i ubrzati svakodnevni život i poslovanje.

Inovativnost bez ulaganja u istraživanje i razvoj nije jednostavna. Koliko HT ulaže u istraživanje i razvoj?

Naše inovacije su uglavnom financirane iz vlastitih resursa, no o točnim brojkama ne mogu govoriti. Istraživanja i aktivnosti razvoja provodimo neprestano, samostalno, koristeći vanjske usluge te u suradnji sa sveučilištima i istraživačkim institucijama. Pri tome je bitan organiziran inovacijski proces koji smo uspostavili od inovativne ideje do stavljanja na tržište te poseban odjel koji smo oformili unutar strategije, a koji je zadužen isključivo za upravljanje inovacijama.

 

 

 

Još iz kategorije

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

17.05.2019. komentiraj

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

16.05.2019. komentiraj

Ericsson je objavio novo ConsumerLab izvješće pod nazivom 5G Consumer Potential, koje razbija mitove o značaju 5G za potrošače i opisuje mogućnosti koje su dostupne pružateljima komunikacijskih usluga.