HT: Proaktivnost i inovacije nas guraju naprijed

HT: Proaktivnost i inovacije nas guraju naprijed

Foto: Dražen Tomić

Najveći domaći telekom operater HT dobio je priznanje za najinovativniju veliku tvrtku u Hrvatskoj, kako nam je u razgovoru istaknula Irena Jolić Šimović članica Uprave i glavna operativna direktorica za ljudske resurse potvrda je to motivacije, truda i zajedničke vizije svih zaposlenika.

„U HT-u smo trajno usmjereni na zadovoljstvo korisnika, a da bi imali zadovoljne korisnike ključno je imati visoko motivirane i zadovoljne zaposlenike. Ideje i inovativnost stimuliramo financijskim benefitima poput povećanja plaće i jednokratne novčane nagrade, priznanjem zaposlenicima te pohvalom menadžmenta i tima“, ističe Irena Jolić Šimović.

Kako bi potakli inovativnost, prema njezinim riječima, financiraju i formalnu edukaciju poput poslijediplomskih studija te brojne neformalne edukacije kao što su predavanja, radionice i konferencije. Svakodnevno potiču razmjenu znanja i suradnju između zaposlenika kako bi se što bolje osjećali u svojoj radnoj okolini.

Važnost i formalnog i neformalnog obrazovanja je vrlo važna. Koliko prilikom zapošljavanja uzimate u obzir i želju za inovacijom i promjenama kod budućih zaposlenika?

Prilikom zapošljavanja uzimamo u obzir kapacitete kandidata za osmišljavanje i uvođenje inovacija. Vrednujemo akademska znanja, ali posebno i proaktivnost i otvorenost ka novim iskustvima te provjeravamo mogućnosti razmišljanja kandidata izvan zadanih okvira. Samo visoko motivirani zaposlenici mogu doprinijeti dugoročnom uspjehu te je izuzetno važno da iz kandidata izvire želja za stjecanjem novim znanjima i postizanjem vrhunskih rezultata.

Inovativnost sama po sebi dobra, na koji način iskoristiti inovativnost kako bi se postigla konkurentska prednost na tržištu?

Inovativnost postiže svoj cilj ako korisnicima proizvoda i usluga poduzeća donosi dodatnu vrijednost, a time i konkurentsku prednost za poduzeće. Ključni kriterij kojim se mi unutar kompanije vodimo pri realizaciji inovativnih projekata je da ta inovacija našim korisnicima olakšava pristup komunikaciji, radu i zabavi u svakom trenutku i na što jednostavniji način.

HT je velika tvrtka, možete li istaknuti neki projekt gdje je inovativnost tvrtke, odnosno zaposlenika uspješno implementirana?

Svakako bih istaknula TeraStream mrežu, koja predstavlja inovaciju na svjetskoj razini te je ključna za razvoj i konkurentnost gospodarstva i društva budućnosti. Prije desetak dana javnosti smo predstavili i projekt MobinCity koji definira komunikacijske protokole za električna vozila, a projekt je većinskim dijelom financirala Europska unija. Intenzivno radimo i na daljnjem razvoju inovativnih Cloud usluga,  ICT Marketplacea, mobilnog plaćanja baziranog na NFC tehnologiji te ulažemo u razvoj brojnih multimedijskih platformi.

Kako poticati inovativnost i kreativnost vlastitih zaposlenika, što biste preporučili drugima?

Vrlo je važno stvaranje korporativne kulture koja prihvaća inovacije te uspostava tzv. inovacijskih procesa u radu kako bi neka inovativna ideja bila na pravi način prepoznata, vrednovana i pretvorena u stvarnost. Upravo na takvim procesima poticanja inovativnosti te motiviranja zaposlenika na inovativno razmišljanje temeljimo uspjeh naše kompanije. Razvoj ljudskih kapaciteta i unaprjeđenje sustava praćenja učinka i bonusa ima značajan učinak na zadovoljstvo i motivaciju. Jedan visoko motiviran i inovativan zaposlenik u timu može učiniti razliku i svoj način razmišljanja prenijeti na ostale, dajući ideje koje će našim korisnicima olakšati i ubrzati svakodnevni život i poslovanje.

Inovativnost bez ulaganja u istraživanje i razvoj nije jednostavna. Koliko HT ulaže u istraživanje i razvoj?

Naše inovacije su uglavnom financirane iz vlastitih resursa, no o točnim brojkama ne mogu govoriti. Istraživanja i aktivnosti razvoja provodimo neprestano, samostalno, koristeći vanjske usluge te u suradnji sa sveučilištima i istraživačkim institucijama. Pri tome je bitan organiziran inovacijski proces koji smo uspostavili od inovativne ideje do stavljanja na tržište te poseban odjel koji smo oformili unutar strategije, a koji je zadužen isključivo za upravljanje inovacijama.

 

 

 

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.