Telekom industrija

HT potpisao desetogodišnji ugovor o opskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora

HT potpisao desetogodišnji ugovor o opskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora
Dražen Tomić

Hrvatski Telekom i Liburana, koja je u 100% vlasništvu Professio Energia, potpisali su virtualni korporativni Ugovor o opskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora (Virtual Power Purchase Agreement - vPPA). Električnu energiju iz obnovljivih izvora u količini od 50 GWh godišnje proizvodit će vjetroelektrana koja će se izgraditi na lokaciji Mazin Gračac.

Hrvatski Telekom će na ovaj način, u desetogodišnjem vremenskom razdoblju trajanja vPPA Ugovora podržavati proizvodnju i isporuku električne energije iz obnovljivih izvora sa lokalnog tržišta.

 „Fiksna dugoročna cijena i redovna isporuka energije kojom ćemo podmirivati značajan dio vlastitih godišnjih potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora jamstvo su dugoročne financijske stabilnosti cijena električne energije za Hrvatski Telekom. Zaključenje vPPA Ugovora je ujedno važna prekretnica u našoj energetskoj strategiji te potvrda predanosti odgovornom i proaktivnom vođenju Hrvatskog Telekoma na putu prema održivoj budućnosti, a istodobno i bitan iskorak za hrvatsku zeleno-energetsku tranziciju“, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

„Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo da je Hrvatski Telekom, jedna od vodećih kompanija u Hrvatskoj, odabrala Professio Energia za partnera u ostvarenju svojih ciljeva zelene tranzicije. Vjerujemo kako smo potpisom prvog korporativnog virtualnog ugovora o otkupu električne energije otvorili novi poslovni model u Hrvatskoj i regiji. Ovakav poslovni model će zasigurno pomoći tvrtkama u dugoročnom upravljanju troškovima energije kao i u ostvarenju ključnih ESG pokazatelja. Ovo je još jedan od koraka prema ostvarenju strateških ciljeva društva Professio Energia i naših dioničara kojim se osigurava nastavak procesa razvoja i izgradnje projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj i regiji“, izjavio je Mario Klarić, predsjednik uprave Professio Energia.