HAKOM pokrenuo novu raspravu o 5G spektru, pomaknut datum uvođenja

HAKOM pokrenuo novu raspravu o 5G spektru, pomaknut datum uvođenja

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

HAKOM je pokrenuo javnu raspravu o budućoj dodjeli frekvencijskih pojaseva 700 MHz/800 MHz/900 MHz/3.6 GHz/26 GHz kako bi izvijestio dionike tržišta i javnost o namjeri dodjele spektra za 5G mreže pokretnih komunikacija pete generacije (5G) te ispitao stanje na tržištu u smislu spremnosti na dodjelu frekvencijskih pojaseva u okviru jednog postupka javne dražbe. Kako smo pisali dodjela radiofrekvencija za 5G je pomaknuta, a to je za ICTbusiness.info potvrdio predsjednik vijeća Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) Tonko Obuljen.

Dodjela radiofrekevencijskog spektra namijenjenog za 5G mreže, 700 MHz, 3.6 GHz i 26 GHz, bila je planirana krajem 2020. Zbog COVID-19 epidemije te utjecaja donesenih mjera za suzbijanje epidemije na društvene i gospodarske aktivnosti, prelazak na DVB-T2/HEVC, planiran za prvu polovicu godine, odgođen je za drugu polovicu 2020., s čime je odgođeno i oslobađanje pojasa 700 MHz za širokopojasni bežični pristup.

Uzimajući sve ovo u obzir, HAKOM je odlučio pomaknuti rok za dodjelu radiofrekvencijskog spektra za 5G putem javne dražbe za prvu polovicu 2021., čime se otvorio prostor da se radiofrekvencijski spektar za buduću primjenu 5G-a dodijeli na sveobuhvatniji način, budući da se spektar koji se već koristi za mreže pokretnih komunikacija ponovo planirao dodijeliti 2022.

Kako bi se dugoročno omogućilo što kvalitetnije pružanje usluge širokopojasnog bežičnog pristupa, bilo putem 4G ili 5G tehnologije, HAKOM razmatra mogućnost dodjele frekvencijskih pojaseva 700 MHz/3.6 GHz/26 GHz i 800 MHz/900 MHz u okviru jednog postupka javne dražbe (u listopadu 2019. provedena je javna rasprava o budućoj dodjeli frekvencijskih pojaseva 700 MHz, 1500 MHz, 3.6 GHz i 26 GHz).

Javnu raspravu možete pratiti, ali i pristupiti ovdje.

Još iz kategorije

MWC 2021 krajem lipnja u Barceloni

MWC 2021 krajem lipnja u Barceloni

23.09.2020. komentiraj

Iako je ove godine zbog pandemije otkazan MWC 2020. koji se trebao kajem veljače održati u Barceloni mnogi su očekivali da predviđeni datumi početkom ožujka 2021. neće doći u pitanje sada se ipak dogodio obrat i MWC 2021 seli u ljeto sljedeće godine i službeni su datumi 28. lipnja do 1. srpnja 2021. godine.

Hrvatskom Telekomu ponovno potvrđen status najbolje mobilne mreže u Hrvatskoj

Hrvatskom Telekomu ponovno potvrđen status najbolje mobilne mreže u Hrvatskoj

23.09.2020. komentiraj

Velika neovisna analiza koju je provela međunarodna tehnološka kompanija umlaut najnovija je potvrda kako Hrvatski Telekom ima najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj. Umlaut je do sada na hrvatskom tržištu bio poznat kao P3. „Best in Test“ kao najveće priznanje i najviša „Best Rated Broadband Coverage“ ocjena potvrđuju vodeću poziciju Hrvatskog Telekoma na tržištu.

Europski sud presudio kako neutralnost interneta nije kompatibilna sa “nultim tarifama”

Europski sud presudio kako neutralnost interneta nije kompatibilna sa “nultim tarifama”

21.09.2020. komentiraj

Europski sud u slučaju mađarskog telekoma Telenora Magyarorszaga Zrta prvi je put donio presudu koja se tiče neutralnosti interneta, što je od povijesnog značaja i svakako će biti odrednica za sve što slijedi narednih godina.