HAKOM pokrenuo novu raspravu o 5G spektru, pomaknut datum uvođenja

HAKOM pokrenuo novu raspravu o 5G spektru, pomaknut datum uvođenja

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

HAKOM je pokrenuo javnu raspravu o budućoj dodjeli frekvencijskih pojaseva 700 MHz/800 MHz/900 MHz/3.6 GHz/26 GHz kako bi izvijestio dionike tržišta i javnost o namjeri dodjele spektra za 5G mreže pokretnih komunikacija pete generacije (5G) te ispitao stanje na tržištu u smislu spremnosti na dodjelu frekvencijskih pojaseva u okviru jednog postupka javne dražbe. Kako smo pisali dodjela radiofrekvencija za 5G je pomaknuta, a to je za ICTbusiness.info potvrdio predsjednik vijeća Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) Tonko Obuljen.

Dodjela radiofrekevencijskog spektra namijenjenog za 5G mreže, 700 MHz, 3.6 GHz i 26 GHz, bila je planirana krajem 2020. Zbog COVID-19 epidemije te utjecaja donesenih mjera za suzbijanje epidemije na društvene i gospodarske aktivnosti, prelazak na DVB-T2/HEVC, planiran za prvu polovicu godine, odgođen je za drugu polovicu 2020., s čime je odgođeno i oslobađanje pojasa 700 MHz za širokopojasni bežični pristup.

Uzimajući sve ovo u obzir, HAKOM je odlučio pomaknuti rok za dodjelu radiofrekvencijskog spektra za 5G putem javne dražbe za prvu polovicu 2021., čime se otvorio prostor da se radiofrekvencijski spektar za buduću primjenu 5G-a dodijeli na sveobuhvatniji način, budući da se spektar koji se već koristi za mreže pokretnih komunikacija ponovo planirao dodijeliti 2022.

Kako bi se dugoročno omogućilo što kvalitetnije pružanje usluge širokopojasnog bežičnog pristupa, bilo putem 4G ili 5G tehnologije, HAKOM razmatra mogućnost dodjele frekvencijskih pojaseva 700 MHz/3.6 GHz/26 GHz i 800 MHz/900 MHz u okviru jednog postupka javne dražbe (u listopadu 2019. provedena je javna rasprava o budućoj dodjeli frekvencijskih pojaseva 700 MHz, 1500 MHz, 3.6 GHz i 26 GHz).

Javnu raspravu možete pratiti, ali i pristupiti ovdje.

Još iz kategorije

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

02.07.2020. komentiraj

Europska komisija usvojila je Provedbenu uredbu o bežičnim pristupnim točkama malog područja ili malim antenama, koja su ključna za pravovremeno pokretanje 5G mreža koje pružaju veliki kapacitet i povećanu pokrivenost, kao i napredne brzine veze. Uredba utvrđuje fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija za 5G mreže. Njime se želi pomoći u pojednostavljivanju i ubrzanju mrežnih instalacija 5G, što bi trebalo olakšati režimom raspoređivanja izuzeća dozvole, istovremeno osiguravajući da nacionalna tijela drže nadzor.

HT mijenja upravljačku strukturu, nestaje funkcija člana uprave za biznis

HT mijenja upravljačku strukturu, nestaje funkcija člana uprave za biznis

02.07.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom najavio je promjene svoje upravljačke strukture i to od 1. kolovoza ove godine. Tako od tada prestaje postojati funkcija člana uprave za poslovni segment, a tu je funkciju zadnji obnašao Saša Kramar koji je sada u Spanu. Prema odluci HT-a od 1. kolovoza Marijana Bačić i Jerko Dumanić preuzeti će nove, potpredsjedničke dužnosti u Hrvatskom Telekomu.

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

01.07.2020. komentiraj

Samsung Electronics izabran je za partnera od strane kanadskog teleoperatera Telusa, kako bi mu pomogao implementirati infrastrukturu potrebnu za funkcioniranje mobilnih mreža pete generacije (5G) u Kanadi.