HAKOM: Odgovornima u HT-u prijeti kazna od 700 tisuća kuna, kompaniji čak milijun kuna

HAKOM: Odgovornima u HT-u prijeti kazna od 700 tisuća kuna, kompaniji čak milijun kuna

Foto: Fotolia

Najnovije rješenje Hrvatske agencija za poštu i elektroničke komunikacije, od 6. ožujka, izrijekom kaže kako HT nije u potpunosti postupio po točki II. rješenja s kraja veljače i najjačem domaćem telekomu se nalaže da odmah po primitku rješenja isplatiti H1 Telekomu iznos koji se ne navodi u rješenju, a sve na ime  naknade za kašnjenje u isporuci reguliranih veleprodajnih usluga i naknade za otklanjanje smetnji i kvarova u isporuci reguliranih veleprodajnih usluga H1 Telekoma, ili izvršiti prijeboj svojih nespornih i dospjelih potraživanja s H1 Telekomom za taj iznos.

U slučaju ne postupanja po rješenju, inspektor elektroničkih komunikacija izreći će odgovornoj osobi HT-a upravnu mjeru u iznosu do deset prosječnih godišnjih bruto plaća ostvarenih u Hrvatskoj u prethodnoj godini, odnosno riječ je oko 700 tisuća kuna. U slučaju daljnjeg neispunjavanja obveze iz ovog rješenja, izreći će se druga, veća novčana kazna unutar utvrđenog raspona, objašnjava se u rješenju. Uz to, inspektor će predložiti HAKOM-u podnošenje optužnog prijedloga iz članka 119. Zakona o elektroničkim komunikacijama koji predviđa kaznu od milijun kuna.

Kako tvrde u HAKOM-u, jasno je da obveze koje su dospjele na naplatu ranije predstavljaju veći teret za dužnika te da sa stanovišta H1 Telekoma, postoji opravdani interes za određivanje redoslijeda naplate prema vremenu nastanka obveze.

Pritom, naglašava se da dopuštajući HT-u da iskoristi institut prijeboja radi ispunjenja svog novčanog duga na način kako je to navedeno u rješenju, HAKOM nije imao namjeru otežati poziciju H1 Telekoma, već je institutom prijeboja namjeravao olakšati strankama u postupku ispunjenje međusobnih novčanih obveza na način da svoje tražbine obračunavaju (prebijaju).

„Da je HT u prijeboj uključio obveze H1 Telekoma koje su nastale ranije, postigao bi istu svrhu u pogledu ostvarivanja svojih potraživanja. Stoga je inspektor donio rješenje kojim je obvezao HT izmijeniti izjavu o prijeboju na način da obuhvati ranije dospjele obveze H1 Telekoma, odnosno one obveze zbog kojih je došlo do blokade računa. Nadalje, kako je HT ispunjenjem novčane obveze u potpunosti izvršio svoje trenutne novčane obveze prema H1 Telekomu, odnosno obveze koje proizlaze iz rješenja), neopravdano se pozvao na Zakona o obveznim odnosima“, zaključuju u HAKOM-u.

Još iz kategorije

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

26.09.2020. komentiraj

Grad Lepoglava je u suradnji s Hrvatskim Telekomom realizirao projekt besplatnog WiFi interneta čime je građanima Lepoglave, kao i njenim posjetiteljima, omogućen besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Kroz program WiFi4EU Gradu Lepoglavi dodijeljen je vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega je odabrao Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi Internet i time modernizirati i olakšati život građana Lepoglave.

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

24.09.2020. komentiraj

MIPRO 2020 organiziran je kao hibridni skup i odvijat će se fizički i virtualno, ovisno o epidemiološkoj situaciji te mogućnostima i potrebama sudionika. Spremnost RH za 5G, veleprodajni uvjeti pristupa novoizgrađenim mrežama i transparentnost uvjeta korištenja javnih komunikacijskih usluga, teme su koje će biti predstavljene na HAKOM-ovom Danu tržišta koji će se moći pratiti izravno putem društvenih mreža.

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

23.09.2020. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska postigao je rekordni prijenos podataka na udaljenost od 27 kilometara koristeći Ericssonove tehnologije MIMO i MINI-LINK. Prijenos podataka na udaljenosti do 26,8 kilometara odrađen je na komercijalnoj mreži A1 Hrvatska na lokacijama u blizini grada Splita pomoću opreme MINI-LINK s 2X2 MIMO funkcionalnošću.