HAKOM: Odgovornima u HT-u prijeti kazna od 700 tisuća kuna, kompaniji čak milijun kuna

HAKOM: Odgovornima u HT-u prijeti kazna od 700 tisuća kuna, kompaniji čak milijun kuna

Foto: Fotolia

Najnovije rješenje Hrvatske agencija za poštu i elektroničke komunikacije, od 6. ožujka, izrijekom kaže kako HT nije u potpunosti postupio po točki II. rješenja s kraja veljače i najjačem domaćem telekomu se nalaže da odmah po primitku rješenja isplatiti H1 Telekomu iznos koji se ne navodi u rješenju, a sve na ime  naknade za kašnjenje u isporuci reguliranih veleprodajnih usluga i naknade za otklanjanje smetnji i kvarova u isporuci reguliranih veleprodajnih usluga H1 Telekoma, ili izvršiti prijeboj svojih nespornih i dospjelih potraživanja s H1 Telekomom za taj iznos.

U slučaju ne postupanja po rješenju, inspektor elektroničkih komunikacija izreći će odgovornoj osobi HT-a upravnu mjeru u iznosu do deset prosječnih godišnjih bruto plaća ostvarenih u Hrvatskoj u prethodnoj godini, odnosno riječ je oko 700 tisuća kuna. U slučaju daljnjeg neispunjavanja obveze iz ovog rješenja, izreći će se druga, veća novčana kazna unutar utvrđenog raspona, objašnjava se u rješenju. Uz to, inspektor će predložiti HAKOM-u podnošenje optužnog prijedloga iz članka 119. Zakona o elektroničkim komunikacijama koji predviđa kaznu od milijun kuna.

Kako tvrde u HAKOM-u, jasno je da obveze koje su dospjele na naplatu ranije predstavljaju veći teret za dužnika te da sa stanovišta H1 Telekoma, postoji opravdani interes za određivanje redoslijeda naplate prema vremenu nastanka obveze.

Pritom, naglašava se da dopuštajući HT-u da iskoristi institut prijeboja radi ispunjenja svog novčanog duga na način kako je to navedeno u rješenju, HAKOM nije imao namjeru otežati poziciju H1 Telekoma, već je institutom prijeboja namjeravao olakšati strankama u postupku ispunjenje međusobnih novčanih obveza na način da svoje tražbine obračunavaju (prebijaju).

„Da je HT u prijeboj uključio obveze H1 Telekoma koje su nastale ranije, postigao bi istu svrhu u pogledu ostvarivanja svojih potraživanja. Stoga je inspektor donio rješenje kojim je obvezao HT izmijeniti izjavu o prijeboju na način da obuhvati ranije dospjele obveze H1 Telekoma, odnosno one obveze zbog kojih je došlo do blokade računa. Nadalje, kako je HT ispunjenjem novčane obveze u potpunosti izvršio svoje trenutne novčane obveze prema H1 Telekomu, odnosno obveze koje proizlaze iz rješenja), neopravdano se pozvao na Zakona o obveznim odnosima“, zaključuju u HAKOM-u.

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.