Telekom industrija

Gubici telekom operatora od prijevara s porukama smanjit će se u iduće 4 godine

Gubici telekom operatora od prijevara s porukama smanjit će se u iduće 4 godine
Depositphotos / Ilustracija

Gubitak prihoda operatera zbog „sivog“ SMS prometa smanjit će se za 66 posto tijekom sljedeće 4 godine i to prije svega zahvaljujući sve većem prihvaćanju i učinkovitosti SMS vatrozida, pokazuje najnovija analiza Juniper Research. Studija predviđa da će ovi vatrozidi uštedjeti operaterima više od 4,4 milijarde dolara u izgubljenom prihodu od poslovnih poruka između 2023. i 2027. identificiranjem lažnog prometa i njegovim blokiranjem u stvarnom vremenu.

Ove uštede bit će potaknute sposobnošću SMS vatrozida da ranije i učinkovitije otkriju izvore lažnog prometa kroz sve veću upotrebu strojnog učenja. Do 2027. izvješće predviđa da će se manje od 1% prometa poslovnih poruka moći pripisati sivim rutama, u usporedbi s 4,3% u 2023.

Međutim, kako se uloga poslovnih poruka razvija, izvješće poziva operatere da razviju vatrozide za poruke koji će se postaviti kao dio većeg sigurnosnog lanca vrijednosti koji štiti operatere preko više kanala od samog SMS-a. Izvješće predviđa da će RCS razmjena poruka biti ključna tehnologija u sljedeće 4 godine, a dobavljači vatrozida moraju prilagoditi usluge otkrivanja i ublažavanja prijevara ovoj tehnologiji.

S druge strane, izvješće je identificiralo model sigurnosti kao usluge kao ključnu strategiju za budući razvoj vatrozida. Ovaj poslovni model uključuje pružanje upravljanih sigurnosnih alata preko više tehnologija koje vodi operater. Predviđa da će se dobavljači uskoro natjecati u cjelovitosti svojih vatrozida za više formata, uključujući učinkovitost rješenja za otkrivanje prijevara temeljenih na umjetnoj inteligenciji preko višestrukih tehnologija slanja poruka.

„Operateri moraju imati najučinkovitije alate za prepoznavanje i ublažavanje budućih metoda prijevare s porukama bez obzira na kanal za slanje poruka. Međutim, usluge otkrivanja prijevara moraju prepustiti iskusnim pružateljima rješenja trećih strana koji imaju koristi od bogatstva podataka koje dobivaju iz prometa preko jezgrenih mreža više operatera,” komentirala je autorica izvješća Elisha Sudlow-Poole.