Francuska neće isključiti Huawei iz 5G, ali preporučuje da ga se izbjegava

Francuska neće isključiti Huawei iz 5G, ali preporučuje da ga se izbjegava

Foto: DepositPhotos

Francuska je još u veljači odlučila da neće isključiti Huawei iz svoje 5G mreže, što je službeno u ime Vlade priopćila ministrica gospodarstva Agnes Pannier-Runache, odbacujući time pritisak iz Sjedinjenih Američkih Država, a koji se tiče zabrane poslovanja te vrste za kinesku kompaniju. Ali, pet mjeseci kasnije sugerira se s najviših državnih razina da kinesku kompaniju treba izbjegavati.

Dakle, ukratko, telekomi u Francuskoj mogu poslovati s Huaweijem bez ikakvih problema, ali vlast im sugerira da to ne čine. Djeluje kao pasivna agresija i tek treba vidjeti što će se dogoditi onima koji uistinu nastave svoje partnerstvo s kineskom kompanijom.

Samim time, može se reći da Huawei poslije Velike Britanije i Njemačke dobiva još jednog europskog partnera, što znači i da američki utjecaj na Europsku uniju te njoj bliske države i nekadašnju članicu Veliku Britaniju, zapravo nije na razini kojoj bi se nadalo tamošnje vodstvo. Ali, na određenoj razini jest jer i u Njemačkoj i u Velikoj Britaniji vlada uvjerenje da treba ići u razvoj bez Huaweija.

Inače, ministrica Pannier-Runache odluku iz uvoda je donijela nakon što je telekomunikacijsko regulatorno tijelo Arcep započelo dugoočekivanu prodaju 5G spektra u Francuskoj.

"Ne ciljamo niti jednu pojedinu kompaniju. Nema iznimki. U Francuskoj su aktivna tri proizvođača opreme. Huawei ima 25 posto tržišnog udjela, tu su također Nokia i Ericsson. Samsung još nije aktivan u Francuskoj, ali je zainteresiran za 5G", kazala je Pannier-Runache i dodala:

"Ne slijedimo stav SAD-a, ali ćemo provesti vlastitu sigurnosnu procjenu. Sve operatere će trebati odobriti premijerov ured."

Dakle, svima u Europi jasno je da bez Huaweija ne mogu obaviti tranziciju prema novoj tehnologiji na odgovarajući način te je jedinstveni zaključak da američka politika ne bi bila plodonosna na Starom kontinentu. Naime, Amerikanci imaju interna rješenja bolje postavljena od Europe i ukoliko bi Europa slijedila njihov primjer, zaostajala bi još i više za njima, ali i Kinom.

Time bi Trump i njegova vladajuća struktura "ubili dvije muhe jednim udarcem" jer zaustavljanjem Huaweija na tlu Europe, nakon zaustavljanja u Sjevernoj Americi, značilo bi da Kinezi gube veći dio globalnog tržišta, što bi ih usporilo, no usporilo bi i Europu koja u ovom trenutku još nema adekvatne alternative za ono što joj nudi i omogućava Huawei.

Kako god, jasno je da se alternative ubrzano traže i da bi vrlo brzo kineski gigant mogao početi gubiti ugovore koje trenutno ima.

Još iz kategorije

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

06.08.2020. komentiraj

Telekomunikacijske kompanije diljem svijeta marljivo rade na širenju 5G mreže, ali neke od njih gledaju već podosta unaprijed i pripremaju se za razvoj 6G tehnologije, koja bi trebala donijeti jednu potpuno novu razinu po pitanju mogućnosti koje će nuditi.

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

05.08.2020. komentiraj

5G tehnologija predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G white papera kojeg su predstavili Huawei i Analysys Masona, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge. U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njenog utjecaja na okoliš, s obzirom da će utjecaj 5G-a biti puno istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u čitavom nizu drugih industrija. Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.