Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

Foto: DepositPhotos

Francuska je u veljači odlučila da neće isključiti Huawei iz svoje 5G mreže, ali ovog mjeseca stigla je potpuno drugačija odluka, koja ide u smjeru djelomične zabrane poslovanja toj kineskoj kompaniji, odnosno, potpunoj zabrani poslovanja odmah s početkom 2028.

Dakle, ukratko, telekomi u Francuskoj mogu poslovati s Huaweijem bez ikakvih problema, ali vlast im sugerira da to ne čine. Djeluje kao pasivna agresija jer to i jest. Huaweiju su odobrene licence na tri do pet godina, Nokiji i Ericssonu na osam godina. Ukratko, telekomi koji posluju s Huaweijem bit će u problemima kasnije, što znači da im se više isplati odma krenuti s drugima.

Samim time, može se reći da Huawei poslije Velike Britanije gubi još jednog europskog partnera, što znači da američki utjecaj na Europsku uniju te njoj bliske države ipak postoji. Samo, treba kazati i da su kineske vlasti tijekom pandemije koronavirusa pokazale potpuno nerazumijevanje za svjetske prilike pa ostale bez imalo povjerenja. Posljedica jest gubitak osjetljivih poslova za kineske kompanije, a 5G razvoj to svakako jest.

Sad je podosta u rukama Ericssona i Nokije, koji se moraju jako brzo prilagoditi situaciji u kojoj su praktički jedina alternativa. Ne samo u Europi, već i ostatku svijeta koji se odlučuje za prekid suradnje s Huaweijem. Za njih je dobro da se što prije nametnu jer nije isključeno da bi s promjenom vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama već ove godine nakon predsjedničkih izbora, odnos te zemlje i Kine mogao postati bolji.

To bi značilo i da bi sankcije Huaweiju, a određene su do minimalno svibnja iduće godine, mogle biti ukinute. Time bi se kineski velikan potpuno "vratio u igru". A oni koji nisu uspjeli ostvariti dovoljnu prednost, pod čime se misli direktno na Ericsson i Nokiju, mogli bi ponovno gledati u leđa Huaweiju.

Još iz kategorije

Europski sud presudio kako neutralnost interneta nije kompatibilna sa “nultim tarifama”

Europski sud presudio kako neutralnost interneta nije kompatibilna sa “nultim tarifama”

21.09.2020. komentiraj

Europski sud u slučaju mađarskog telekoma Telenora Magyarorszaga Zrta prvi je put donio presudu koja se tiče neutralnosti interneta, što je od povijesnog značaja i svakako će biti odrednica za sve što slijedi narednih godina.

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

16.09.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom Hrvatski Telekom sa 19 milijuna kuna vrijednim ulaganjem započela je implementacijA najmodernije optičke infrastrukture na području Slavonskog Broda u naseljima Slavonija 1, Slavonija 2, Kolonija i Mikrorajon te Osječkoj ulici. Implementacija bi trebala biti gotova do kraja listopada, a uključenje prvih korisnika očekuje se već početkom studenog ove godine.

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

15.09.2020. komentiraj

Optima Telekom nastavlja s uspješnom digitalizacijom gradova i općina po Hrvatskoj, a zadnji projekti besplatnog WiFi interneta realizirani su u Rovinju, Metkoviću, Svetom Petru u Šumi, Gornjoj Vrbi, Stankovcima i Lovreću.  Radi se o općinama i gradovima kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Optima Telekom za izvođača koji će tehnološki realizirati javni WiFi internet te time olakšati i unaprijediti život lokalnog stanovništva, ali i turista.