EU mora uložiti 200 milijardi u telekom infrastrukturu za brzi internet u ruralnim područjima

EU mora uložiti 200 milijardi u telekom infrastrukturu za brzi internet u ruralnim područjima

Foto: Ilustracija

Postojeća kriza pokazala je koliko je važno imati dobru infrastrukturu, koliko ona može pomoći novim poslovnim modelima, novim načinima prodaje. Kako telekomi zbog obveze prema svojim vlasnicima odnosno dioničarima ne mogu ulagati u područja gdje nema poslovne opravdanosti, ma što tko o tome mislio, jasno je da se mora naći model koji će omogućiti ulaganje u izgradnju brze telekomunikacijske infrastrukture i to prije svega optike i 5G mreža koja će u ruralna područja donijeti brzi pristup internetu. Iako u urbanim područjima u prosjeku 86 posto stanovništva ima pristup brzoj širokopojasnoj mreži, više od 40 posto domova u ruralnim područjima još uvijek ga nema.

Da bi se sve to promijenilo prema procjenama riječ o čak 200 milijardi eura koje će biti potrebno uložiti u narednom razdoblju, a to će djelomično biti i nastavak projekta WiFi4U koji je pokazao da se europskim novcem mogu izgraditi dobri projekti koji omogućuju pristup internetu u manjim sredinama koje same nemaju dovoljno novca za neki takav projekt.

Takve brojke o 200 milijardi dolara ulaganja, o čemu se priča već neko vrijeme, potvrdio je i Harald Gruber, šef odjela za digitalnu infrastrukturu u Europskoj investicijskoj banci (EIB) govoreći na konferenciji koju je organizirao Euractiv.

U sklopu izgradnje brzog pristupa internetu u ruralnim područjima vrlo je važno da se uzme u obzir da će to omogućiti digitalizaciju europskog poljoprivrednog sektora i to se smatra ključnom za ublažavanje klimatskih promjena, što je prioritet u Zelenom sporazumu i u dugo očekivanom Fondu za oporavak koji je jučer donesen. Upravo je to prilika i za izgradnju mreže u Hrvatskoj i to optike i 5G infrastrukture koja će omogućiti novi iskorak i prilike za poslovanje u ruralnom sektoru.

EU povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski rekao je da izvršna vlast ima za cilj pojačati akciju jačanja širokopojasne infrastrukture u europskim ruralnim područjima i također istražiti potencijal takozvanih "pametnih sela".

Poljski povjerenik naglasio je potrebu ubrzavanja širokopojasne infrastrukture europskih ruralnih područja kako bi pametna rješenja poput precizne poljoprivrede mogla pružiti opipljive rezultate za poljoprivredu i lokalno društvo.

„Dostupnost brze i pouzdane internetske veze u ruralnim područjima je stoga ključna da bi se omogućio razvoj svih budućih pametnih rješenja za našu poljoprivredu i ruralno poslovanje“, ističe Wojciechowski.

"Brzi Internet također će morati donijeti bolje informacije, obrazovanje i zdravstvene usluge koje su sve neophodne za omogućavanje generacijske obnove u poljoprivredi i razvoj suvremenog ruralnog gospodarstva", pojašnjava Wojciechowski.

Još iz kategorije

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

06.08.2020. komentiraj

Telekomunikacijske kompanije diljem svijeta marljivo rade na širenju 5G mreže, ali neke od njih gledaju već podosta unaprijed i pripremaju se za razvoj 6G tehnologije, koja bi trebala donijeti jednu potpuno novu razinu po pitanju mogućnosti koje će nuditi.

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

05.08.2020. komentiraj

5G tehnologija predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G white papera kojeg su predstavili Huawei i Analysys Masona, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge. U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njenog utjecaja na okoliš, s obzirom da će utjecaj 5G-a biti puno istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u čitavom nizu drugih industrija. Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.