Ericsson očekuje do kraja ove godine više od milijardu 5G korisnika

Ericsson očekuje do kraja ove godine više od milijardu 5G korisnika
DepositPhotos

U svom posljednjem izvješću o mobilnoj telefoniji, Ericsson predviđa da bi 5G pretplate doseglo milijardu do kraja 2022. Analitičari Ericssona  je, međutim, naglasio potrebu za smanjenjem utjecaja na okoliš povećanja količine podatkovnog prometa.

U trećem tromjesečju 2022. godine, 5G pretplata porasla je za 98 milijuna u usporedbi s 3Q21. Krajem 2021. godine bilo je oko 550 milijuna pretplata na 5 g. Ericsson je rekao da je 228 operatora započelo komercijalne 5G usluge širom svijeta, dok je 35 rasporedilo ili pokrenulo samostalno (SA) u javnim mrežama.

Očekuje se da će Sjeverna Amerika i sjeveroistočna Azija imati najviši penetracija pretplate na 5 g do kraja 2022. godine na oko 35 posto, a slijede zemlje Vijeća za suradnju zaljevskog zaljevskog vijeća sa 20 posto, a zapadna Europa sa 11 posto. Do 2028. godine Sjeverna Amerika imat će najviši penetracija od 5 g na 91 posto, a slijedi zapadna Europa od 88 posto+. Ericsson predviđa da će 5G pretplata dostići 5 milijardi do kraja 2028., 55 posto svih mobilnih pretplata. Fiksni bežični pristupni priključci iznosit će oko 300 milijuna, a 5G ih je vozio gotovo 80 posto.

Prema izvješću, pokrivenost stanovništva za srednjeg opsega 5G dosegla je 25 posto na globalnoj razini, s tim da je brojka od 80 posto u SAD-u dijelom zbog velikih razmještaja T-Mobile-a. Predviđa se da će prosječna potrošnja podataka po pametnom telefonu prelaziti 19 GB mjesečno u 2023. Očekuje se da će video zabilježiti 80 posto globalnog prometa mobilne mreže u 2028. godini.

U izvješću Global Mobile Network Data,  kako ističe Fredrik Jejdling, EVP i šef mreže poslovnog područja, promet praktički udvostručen svake dvije godine. "Podacijskim prometom treba upravljati modernizacijom pametne mreže, u kombinaciji s uravnoteženim pristupom mrežnim performansama i korištenjem funkcionalnosti uštede energije kako bi se prekinuo trend povećanja potrošnje energije u mobilnim mrežama", zaključuje Jejdling.