5G MREŽA

Ericsson i Telefónica redefiniraju mrežno rezanje na zahtjev

Ericsson i Telefónica redefiniraju mrežno rezanje na zahtjev
Depositphotos

Ericsson i Telefónica definirali su i testirali prvi u svijetu, jednostavan i na zahtjev proces mrežno rezanja (network sliceing) za korisnike kako bi iskusili istinske prednosti vrhunske 5G mrežne veze s poboljšanim karakteristikama performansi koje iskorištavaju mrežno rezanje. Značajke su dostupne u Androidu 14 od prosinca 2023.

Ovaj dokaz koncepta (PoC) predstavlja novu eru inovacija za potrošačko iskustvo i testiran je u laboratoriju 5TONIC u Madridu, Španjolska. Omogućit će pretplatnicima da poboljšaju uslugu na svojim uređajima putem vremenski ograničenih premium pretplata koje su dostupne za kupnju na zahtjev, isporučene putem namjenskog dijela mreže koju pruža Telefonica. Uključena tehnologija će osnažiti Telefonicu da pretplatnicima ponudi ciljane vrhunske pakete. Ovaj uspješan test najnovija je prekretnica u Ericssonovom i Telefónicinom dugogodišnjem i kontinuiranom putu usitnjavanja mreže koji je započeo 2021. godine.

” Ovaj rad korak je naprijed u putovanju korisnika Telefonice u rezanje i omogućavanje monetizacije imovine mreže na rezidencijalnom tržištu. Ovaj mehanizam omogućuje usluge temeljene na sesiji na zahtjev povezane s prilagođenom kvalitetom iskustva. Telefonica je zadovoljna razinom zrelosti postignutom pomoću Ericssonove tehnologije i velikog broja proizvođača uređaja kao što su Google, Samsung i Xiaomi,” rekao je Cayetano Carbajo, direktor Core & Transport u Telefonica CTIO u Telefónici.

„Ovaj novi pristup usjecanju mreže, uz inovativnu upotrebu Ericsson Dynamic Network Slicinga, predstavlja ključnu prekretnicu u tekućem putu usjecanja mreže Ericssona i Telefónice i postavljen je za usmjeravanje potrošačkog iskustva na nove visine inovacija. Omogućit će pretplatnicima da, primjerice, pristupe ekskluzivnom interaktivnom sadržaju tijekom koncerta uživo ili se pretplate na vrhunska iskustva tijekom određenih događaja koji uključuju korištenje mrežnog odsječka,” dodao je Mats Karlsson, voditelj odjela Business Area Business and Operations Support Systems u Ericssonu. .

Proces na zahtjev definiran je u GSMA TS.43 specifikaciji i razvijen je i implementiran u suradnji između Telefonica mreže, Android OS-a u uređajima i Ericssona koji isporučuje temeljnu mrežnu arhitekturu uključujući njegov Secure Entitlement Server (SES). Ericssonovo punjenje koristi se za osiguranje pravilne monetizacije 5G usjeka. Ove potrebne značajke već su dostupne korisnicima Ericssona.