Država bi suludo investirala u „državni telekom“

Država bi suludo investirala u „državni telekom“

Foto: Dražen Tomić

Ideja državne strategije za razvoj širokopojasnog pristupa Internetu , kako bi se ispunila očekivanja Digitalne agende 2020, da novac europskih fondova uloži u izgradnju agregacijske telekom infrastrukture doslovno je suluda moglo se čuti na predstavljanju analize „Ekonomski atlas HT-a“ koju je proveo zagrebački Ekonomski institut za HT.

To su rekli i Davor Tomašković predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor HT-a i Siniša Đuranović stariji potpredsjednik odgovoran za strategiju i poslovni razvoj, pravne i regulatorne poslove i usklađenost poslovanja te veleprodaju.

„Gradnja paralelne infrastrukture je suluda“, bio je kategoričan Tomašković. Zanimljivo je da je zbog takve ideje Europska komisija prošle godina odbila plan i zahtjev hrvatske države za povlačenjem više od 200 milijuna eura namijenjenih izgradnji telekomunikacijske infrastrukture putem europskih fondova.

Naime, agregacijska infastruktura odnosno infrastruktura između gradova već postoji i ona je 90 posto u vlasništvu HT-a i regulirana njezina upotreba od strane HAKOM-a, pojašnjava Tomašković te dodaje kako nema potrebe za njezinom ponovnom gradnjom. Napomenimo još jednom da je postojanje infrastrukture bio razlog europske odbijene hrvatskom zahtjevu za novcem iz europskih fondova. Novac iz europskih fondova trebao biti usmjeren u gradnju infrastrukture i to prije svega do samog korisnika i to stana/kuće na mjestima gdje za to telekom operateri nemaju komercijalnog interesa, ističu u HT-u i napominju kako je tome upravo i namijenjen novac iz europskih fondova.

Hrvatski Telekom može infrastrukturu napraviti 6 puta brže i 16 puta jeftinije od Odašiljača i veza.

Ideja stvaranja državnog telekoma bila je da Odašiljači i veze upravljaju telekom infrastrukturom u vlasništvu državnih tvrtki poput Hrvatske elektroprivrede, Hrvatskih autocesta, Autoceste Rijeka Zagreb, Hrvatskih željeznica, Jadranskog naftovoda. Tome se trebalo pridodati i izgrađena infrastruktura.

 

 

Još iz kategorije

Potrošnja podatkovnog prometa povećala se gotovo 300 puta od 2011.

Potrošnja podatkovnog prometa povećala se gotovo 300 puta od 2011.

03.12.2021.

Ericsson je u najnovijem izvješću otkrio da se potrošnja podatkovnog prometa povećala gotovo 300 puta od 2011., kad je objavljen prvi kompanijin Mobility Report. A razlozi za takvo povećanje su podosta logični.

A1 Hrvatska otvorio podatkovni centar vrijedan 11 milijuna eura

A1 Hrvatska otvorio podatkovni centar vrijedan 11 milijuna eura

30.11.2021.

Izgradnjom podatkovnog centra prema najvišim svjetskim standardima A1 Hrvatska spremna je i za najzahtjevnije korisnike u privatnom i javnom sektoru. Jedini je u Hrvatskoj iz temelja izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta, svjetskog lidera u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture. Poslovnim korisnicima zajamčena je godišnja maksimalna dostupnost odnosno funkcioniranje kritične infrastrukture kao što su povezivost, napajanje i hlađenje sustava.

Prva usluga kućnog interneta preko 5G mreže u Hrvatskoj

Prva usluga kućnog interneta preko 5G mreže u Hrvatskoj

29.11.2021.

A1 Hrvatska prva na tržištu donosi kućni internet preko mobilne 5G mreže. Uz premium uređaje, korisnik dobiva kvalitetan širokopojasni pristup. To je još jedan doprinos ravnomjernom razvoju Hrvatske i omogućavanju jednakih uvjeta za rad, edukaciju pa i zabavu na područjima bez adekvatne fiksne infrastrukture, ističu iz A1 Hrvatska.