Država bi suludo investirala u „državni telekom“

Država bi suludo investirala u „državni telekom“

Foto: Dražen Tomić

Ideja državne strategije za razvoj širokopojasnog pristupa Internetu , kako bi se ispunila očekivanja Digitalne agende 2020, da novac europskih fondova uloži u izgradnju agregacijske telekom infrastrukture doslovno je suluda moglo se čuti na predstavljanju analize „Ekonomski atlas HT-a“ koju je proveo zagrebački Ekonomski institut za HT.

To su rekli i Davor Tomašković predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor HT-a i Siniša Đuranović stariji potpredsjednik odgovoran za strategiju i poslovni razvoj, pravne i regulatorne poslove i usklađenost poslovanja te veleprodaju.

„Gradnja paralelne infrastrukture je suluda“, bio je kategoričan Tomašković. Zanimljivo je da je zbog takve ideje Europska komisija prošle godina odbila plan i zahtjev hrvatske države za povlačenjem više od 200 milijuna eura namijenjenih izgradnji telekomunikacijske infrastrukture putem europskih fondova.

Naime, agregacijska infastruktura odnosno infrastruktura između gradova već postoji i ona je 90 posto u vlasništvu HT-a i regulirana njezina upotreba od strane HAKOM-a, pojašnjava Tomašković te dodaje kako nema potrebe za njezinom ponovnom gradnjom. Napomenimo još jednom da je postojanje infrastrukture bio razlog europske odbijene hrvatskom zahtjevu za novcem iz europskih fondova. Novac iz europskih fondova trebao biti usmjeren u gradnju infrastrukture i to prije svega do samog korisnika i to stana/kuće na mjestima gdje za to telekom operateri nemaju komercijalnog interesa, ističu u HT-u i napominju kako je tome upravo i namijenjen novac iz europskih fondova.

Hrvatski Telekom može infrastrukturu napraviti 6 puta brže i 16 puta jeftinije od Odašiljača i veza.

Ideja stvaranja državnog telekoma bila je da Odašiljači i veze upravljaju telekom infrastrukturom u vlasništvu državnih tvrtki poput Hrvatske elektroprivrede, Hrvatskih autocesta, Autoceste Rijeka Zagreb, Hrvatskih željeznica, Jadranskog naftovoda. Tome se trebalo pridodati i izgrađena infrastruktura.

 

 

Još iz kategorije

Optima Telekom ostvarila rast Prihoda 1’,5 posto I dobiti 19,9 posto u 2018.

Optima Telekom ostvarila rast Prihoda 1’,5 posto I dobiti 19,9 posto u 2018.

16.02.2019. komentiraj

Optima Telekom je u odnosu na prethodnu godinu ostvarila za 10,5 posto veći prihod, dok EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) prije jednokratnih stavki bilježi povećanje od 19,9 posto. Na razini četvrtog kvartala, u usporedbi s prethodnom godinom, Grupa Optima Telekom je poboljšala EBITDA-u prije jednokratnih stavaka za značajni 50,4 posto.

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

15.02.2019. komentiraj

Nadzorni odbor HT-a imenovao Ivana Bartulovića članom Uprave za ljudske resurse, na razdoblje od tri godine s početkom od 1. ožujka 2019. Ivan Bartulović dolazi iz A1 Grupe, gdje je od 2016. godine bio član Leadership tima i glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije za poslovne segmente u Hrvatskoj i Makedoniji.

Hrvatski Telekom zabilježio rast prihoda i dobiti 22,9 posto u 2018. uz dividendu od 10 kuna po dionici

Hrvatski Telekom zabilježio rast prihoda i dobiti 22,9 posto u 2018. uz dividendu od 10 kuna po dionici

15.02.2019. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prošloj poslovnoj godini ostvario je rast prihoda 0,4 posto na 7,783 milijardi kuna, bez učinka Crnogorskog Telekoma prihodi su rasli 0,6 posto. Istovremeno dobit prije kamata oporezivanja amortizacije i deprecijacije (EBITDA) iznosila je 3,186 milijardi kuna uz rast od 1,5 posto uz EBITDA maržu od 40,9 posto što je 0,5 postotnih poena više nego u 2017. godini.