Domaći telekomi nude besplatan pristup internetu za učenike

Domaći telekomi nude besplatan pristup internetu za učenike

Foto: Shutterstock

Dva domaća telekom operatora A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska odlučili su se učenicima omogućiti besplatan pristup internetu dok traje nastava na daljinu. Sve se to radi u suradnji s nadležnim resornim ministarstvom i vrlo je važno za svu djecu da imaju kvalitetan pristup internetu i svim potrebnim obrazovnim sadržajima. Ono što je važno za istaknuti jest da nemamo te tehnologije, da nemamo rješenja i da nema sadržaja koji se još i stvara ovo sve ne bi bilo moguće.

S obzirom na odluku Vlade Republike Hrvatske o prekidu rada vrtića, osnovnih i srednjih škola na dva tjedna, a u sklopu mjera suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, A1 Hrvatska će svim korisnicima TV usluge od ponedjeljaka besplatno omogućiti sve kanale namijenjene djeci. Riječ je o ukupno 14 dječjih kanala s raznovrsnim zabavnim i obrazovnim sadržajem, namijenjenih svim uzrastima.

Kako bi roditeljima, odgajateljima i nastavnicima olakšali razdoblje bez rada vrtića i škola, svim korisnicima TV usluge od ponedjeljka će automatski biti dostupno svih 14 TV kanala za djecu iz Osnovnog, Proširenog i Dječjeg paketa. Većina kanala je potpuno lokalizirana na hrvatski, a dodatno su dostupni kanali i na francuskom, njemačkom i engleskom jeziku. Što se tiče zabave za najmlađe tu su popularni: Baby TV, Nick Jr. (eng.) Pickaboo, Duck TV, JimJam, TIJI, KiKa i Vavoom. Također, korisnicima su već dostupni u Osnovnom paketu: Nickelodeon, RTL Kockica,  Mini TV, CartoonNetwork, Boomerang i Nick Jr. (hrv.).

Osim zabavnog sadržaja djeca će moći pratiti i  Da Vinci Learning, jedan od najboljih svjetskih edukativnih TV kanala. Svojim interesantnim emisijama Da Vinci nadahnjuje gledatelja koji istovremeno uče i zabavljaju se.

Također, u A1 Videoteci je dostupna Video učionica namijenjena učenicima za učenje i ponavljanje nastavnog sadržaja. Sastoji od video lekcija za sva četiri razreda srednjih škola koje prate gimnazijski program matematike.

A1 Hrvatska aktivno prati događaje i razvoj situacije s koronavirusom te poduzima sve preventivne mjere kako bi zaštitila svoje zaposlenike i korisnike. Kao digitalna kompanija koja razvija i nudi digitalne usluge podsjećamo korisnike da su sve relevantne informacije o uslugama dostupne na www.a1.hr ili pozivom na Službu za korisnike 0800 091 091. Također, korisnici mogu aktivirati dodatne usluge, platiti račun, provjeriti status svojih zahtjeva ili riješiti poteškoće uz pomoć Digitalnog tehničara kroz Moj A1 aplikaciju.

Kao najbolja mobilna i fiksna mreža prema neovisnom, međunarodnom P3 mjerenju, A1 Hrvatska želi svojim korisnicima pomoći da što lakše i jednostavnije prođu kroz trenutačno razdoblje, ističu iz A1  i dodaju da je pristup digitalnom nastavnom sadržaju i inače je besplatan, bio je prije i bit će nakon što završi situacija s koronavirusom u Hrvatskoj, za sve učenike i nastavnike na A1 mobilnoj mreži koji pristupaju sadržaju s pomoću CARNet APN-a odnosno koji imaju CARNET-ov elektronički identitet. Također, kao društveno odgovorna kompanija i partner projekta Kurikularne reforme “Škola za život” Ministarstva znanosti i obrazovanja, A1 Hrvatska ove godine isporučuje više od 70.000 SIM kartica, pojašnjavaju iz ovog telekoma i dodaju da su na navedenim karticama osigurali smo dodatnih, besplatnih 2,5 GB mjesečnog prometa za surfanje odnosno istraživački rad učenika izvan CARNet sustava.

 

"S obzirom na odluku Vlade Republike Hrvatske o prekidu rada vrtića, osnovnih i srednjih škola na dva tjedna, a u sklopu mjera suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, A1 Hrvatska će svim korisnicima TV usluge od ponedjeljaka besplatno omogućiti sve kanale namijenjene djeci. Riječ je o ukupno 14 dječjih kanala. Osim zabavnog sadržaja djeca će moći pratiti i  Da Vinci Learning, jedan od najboljih svjetskih edukativnih TV kanala. Također, u A1 Videoteci dostupna je Video učionica namijenjena učenicima za učenje i ponavljanje nastavnog sadržaja. Sastoji od video lekcija za sva četiri razreda srednjih škola koje prate gimnazijski program matematike", zaključuju iz A1.

U izvanrednim okolnostima zbog koronavirusa u Hrvatskoj, Tele2 svim učenicima koji koriste Tele2 mrežu, bez obzira radi li se o korisnicima na bonove, pretplatnicima ili korisnicima pokućnog interneta, omogućava besplatan podatkovni promet za korištenje edukativnih sadržaja u sklopu CARNetove mreže za školu na daljinu.

Do sada su te sadržaje besplatno koristili samo učenici u sklopu obrazovne reforme Škola za život, a sada besplatan pristup preko Tele2 mobilne mreže imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj s elektroničkim identitetom u CARNetovom sustavu AAI@EduHr. Podatkovni promet za korištenje nastavnih sadržaja je besplatan preko Tele2 mobilne mreže od 16. ožujka 2020. godine sve dok traje organizacija nastave na daljinu uslijed koronavirusa u Hrvatskoj.

Tele2 je također, u sklopu priprema Ministarstva znanosti i obrazovanja za održavanje nastave na daljinu, u redovitom kontaktu s Ministarstvom radi dogovora oko osiguravanja određenog broja dodatnih SIM kartica i njihovog prioritetnog redoslijeda dodjeljivanja. Iako je količina raspoloživih SIM kartica u ovom trenutku ograničena, Tele2 će, kao i do sada, nastojati podržati nadležno Ministarstvo, u skladu s mogućnostima u ovoj izvanrednoj situaciji.

Naime, Tele2 podržava Ministarstvo od prvog dana provođenja obrazovne reforme Škola za život i učenicima koji su odabrali Tele2 kao svog operatora, kontinuirano od 2018. godine omogućava besplatne gigabajte mjesečnog podatkovnog prometa kao i besplatan pristup internetskim stranicama s obrazovnim sadržajem izdavačkih kuća koje sudjeluju u obrazovnoj reformi i koje su predmetni sadržaj stavile na za to predviđene stranice u sklopu Škole za život.

„Zdravstvena sigurnost najmlađih članova zajednice i njihovih obitelji, bez razmišljanja nas je motivirala na korak više i proširenje naše dosadašnje podrške nadležnom Ministarstvu, u želji da učenicima omogućimo nastavak obrazovanja, poručuju iz Tele2. Također, u Tele2 smatraju da su telekomunikacije jedan od strateških sektora te će i u ovim izvanrednim okolnostima biti fokusirani na kontinuitet usluge svim korisnicima“, ističu iz Tele2.

Na izravan upit ICTbusiness.info pojašnjavaju da je Tele2 je omogućio svim korisnicima besplatan pristup obrazovnim sadržajima koje omogućava  CARNETova mreža,  uz korištenje elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr.

"SIM kartica se ni na koji način ne povezuje s elektroničkim identitetom u sustavu AAI@EduHr kojeg koriste učenici i nastavnici u CARNetovoj mreži. Svi Tele2 korisnici neovisno o tome koriste li uslugu na bonove, pretplatu ili uslugu Pokućnog interneta i koji imaju elektronički identitet te mogućnost pristupanja CARNetovim nastavnim sadržajima, mogu im pristupati bez naplate podatkovnog prometa", pojašnjavaju iz Tele2.

Uz to, iz ovog telekoma pojašnjavaju da je Tele2 za potrebe projekta Škola za život osigurao SIM kartice u količinama koje su škole zatražile, no s obzirom na izvanredne okolnosti, u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja osigurali ssu dodatne količine za koje će prioritet dodjeljivanja školama uskladiti s Ministarstvom.

"S obzirom da je količina raspoloživih SIM kartica u ovom trenutku ograničena, Tele2 je omogućio besplatan pristup nastavnim sadržajima svim svojim korisnicima neovisno o tome jesu li obuhvaćeni projektom Škola za život te neovisno o tome koriste li uslugu na bonove, pretplatu ili uslugu Pokućnog interneta", zaključuju iz Tele2.

Još iz kategorije

Signal mobitela koji dolazi iz stratosfere

Signal mobitela koji dolazi iz stratosfere

24.10.2020. komentiraj

Deutsche Telekom i Stratospheric Platforms Limited (SPL) proveli su prvu uspješnu demonstraciju LTE / 4G glasovne i podatkovne povezanosti preko platforme koja leti na rubu stratosfere i potpuno integrirana u komercijalnu mobilnu mrežu. Početkom listopada u Bavarskoj je izvedeno nekoliko probnih letova s ​​daljinski upravljanim zrakoplovnim sustavom na visini od približno 14 kilometara kako bi se uspostavile glasovne i podatkovne veze putem antena instaliranih na zrakoplovu.

Švedska zabranila Huawei i ZTE sudjelovanje u razvoju 5G mreža

Švedska zabranila Huawei i ZTE sudjelovanje u razvoju 5G mreža

23.10.2020. komentiraj

Švedska regulatorna agencija (PTS) zabranila je upotrebu telekomunikacijske opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE u razvoju 5G mreža uoči aukcije za izdavanje dozvola sljedećeg mjeseca.

HT kroz ulaganje vrijedno 12,5 milijuna kuna spaja 5.000 kućanstava Malog Lošinja na optiku

HT kroz ulaganje vrijedno 12,5 milijuna kuna spaja 5.000 kućanstava Malog Lošinja na optiku

22.10.2020. komentiraj

Hrvatski Telekom, najveći domaći telekom i privatni investitor u digitalizaciju u Hrvatskoj započeo je s implementacijom najmodernije optičke infrastrukture na području Malog Lošinja, što će 5.000 kućanstava omogućiti gigabitne brzine i najbolje iskustvo u korištenju telekomunikacijskih usluga. Ulaganje je vrijedno 12,5 milijuna kuna.