Dekarbonizacija industrija putem povezivosti i 5G

Dekarbonizacija industrija putem povezivosti i 5G

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Novi izvještaj Massachusetts Institute of Technology (MIT) iz serije MIT Technology Review Insights istražuje učinak povezivosti na dekarbonizaciju nekih od industrijskih sektora s najvećim emisijama.

Izvještaj „Dekarbonizacija industrija putem povezivosti i 5G“, nastao u partnerstvu s Ericssonom, utemeljen na uvidima visokopozicioniranih direktora iz područja tehnologije, biznisa i obnovljivih izvora energije širom svijeta, razmatra na koji način upotreba povezivosti, uključujući 5G i druge digitalne mobilne tehnologije, može osigurati dekarbonizaciju energetske, elektro, proizvođačke i prometne industrije.

Zaključak izvještaja je da 5G i druge digitalne mobilne tehnologije mogu generirati transformacijsko ubrzanje napora koji se ulaže u dekarbonizaciju zahvaljujući brzini implementacije, manjoj latenciji te pomoći organizacijama u povezivanju i upravljanju udaljenom imovinom.

Uz to, neki od glavnih zaključaka izvještaja su da je 5G ključan u stvaranju veće učinkovitosti i novih održivih operativnih procesa. Uz značajna operativna poboljšanja, 5G i druge digitalne mobilne tehnologije organizacijama omogućuju postizanje znatno veće održivosti povećavanjem energetske učinkovitosti putem boljeg praćenja ili smanjenja otpada i troškova materijala kroz optimiziranu praksu upravljanja.

Podaci iz mobilne mreže mogu poboljšati analitičke sposobnosti. Podaci koje generiraju IoT uređaji, autonomna vozila i drugi uređaji mogu donositeljima odluka dati veći uvid u njihovo djelovanje i širi pogled na aktivnosti koje stvaraju emisije stakleničkih plinova. Time se može stvoriti snažna platforma za analitiku koja donositelje odluka može podržati u eksponencijalnoj de-karbonizaciji.

Neki od sektora s najvećim emisijama su međusobno povezani. Mnoge organizacije su međusobno povezane međuovisnim operativnim modelima i poslovnim eko-sustavima koji već koriste prednosti dijeljenih podataka i uvida. 5G može većim međusobno povezanim sustavima olakšati dijeljenje ogromnih količina podataka u nabavnim lancima, logističkim i energetskim mrežama – čime omogućava stvarni korak za radikalno smanjenje emisija.

Vlade i kompanije su pod jakim pritiskom da transformiraju način na koji se stvaraju i konzumiraju energija i materijali kako bi se što brže smanjile emisije ugljika.

U kolovozu 2021., UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama (eng. Intergovernmental Panel on Climate Change, skrać. IPCC) objavio je svoj šesti izvještaj u kojem nedvosmisleno predviđa da će svijet bez velikih i trenutnih smanjenja emisija ugljičnog dioksida (CO2) i drugih stakleničkih plinova biti suočen sa serijom nepovratnih klimatskih prekretnica koje će imati utjecaj na sve, od proizvodnje hrane, preko migracijskih obrazaca, do globalne ekonomije.

„Putem povezanih tehnologija, privatni i javni sektor mogu iskoristiti različita rješenja za borbu protiv klimatskih promjena. Učinkovita logistika i proizvodnja, sustavi obnovljive energije i nisko-ugljični prijevoz su samo neki od poznatih korisničkih slučajeva. S jasnim izazovima poput globalne potrošnje energije, učinaka zagađenja s CO2 i neučinkovitim korištenjem resursa, moramo se okrenuti onim tehnologijama koje omogućuju i najbrže pokreću promjene, a mi vjerujemo da je 5G jedan od naših najsnažnijih i najprilagodljivijih alata koji su nam dostupni da to učinimo“, objašnjava Erik Ekudden, viši potpredsjednik i CTO Ericssona.

Još iz kategorije

Na tržištu elektroničkih komunikacija rastu ulaganja i prihodi

Na tržištu elektroničkih komunikacija rastu ulaganja i prihodi

07.12.2021.

U prvih devet mjeseci 2021. na tržištu elektroničkih komunikacija nastavljen je trend rasta ukupnih ulaganja koja su veća za 16 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. U nepokretnoj mreži zabilježen je značajan porast ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu od 127 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Privatne mobilne mreže nastavljaju s povećanjem potrošnje na opremu

Privatne mobilne mreže nastavljaju s povećanjem potrošnje na opremu

05.12.2021.

Poboljšane mogućnosti 5G mreža potaknule su entuzijazam i svijest o privatnim mobilnim mrežama pa samim time doveli godišnju potrošnju na mrežni hardver i usluge do gotovo 12 milijardi američkih dolara na globalnoj razini, navodi Juniper Research.

Potrošnja podatkovnog prometa povećala se gotovo 300 puta od 2011.

Potrošnja podatkovnog prometa povećala se gotovo 300 puta od 2011.

03.12.2021.

Ericsson je u najnovijem izvješću otkrio da se potrošnja podatkovnog prometa povećala gotovo 300 puta od 2011., kad je objavljen prvi kompanijin Mobility Report. A razlozi za takvo povećanje su podosta logični.