Brza prilagodba novim uvjetima i potrošnji na mreži

Brza prilagodba novim uvjetima i potrošnji na mreži

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Tele2 je u prvom kvartalu poslovao u skladu s očekivanjima i nastavio s rastom, a u drugom su kvartalu nastavili i sa zapošljavanjem ističe ekskluzivno za ICTbusiness.info predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić. Prema njegovim riječima završeno je pravno spajanje, dok će oni procesi integracije koji slijede od organizacijske do tehnološke ipak potrajati ne samo zbog krize u kojoj smo nego i zbog činjenice kako je to u ovako velikoj grupaciji vrlo složen posao.

Pritom Pavlinić ističe, kada je riječ o prilagodbi krizi, kako su brzo i učinkovito unaprijedili digitalne kanale. Uz to održali su mrežu stabilnom i odgovorili na veliko povećanje podatkovnog prometa.

Kakav je bio početak godine za Tele2 Hrvatska? Poslovni rezultati za prvi kvartal, pa nastavak u koronakrizi?

Rezultati poslovanja za siječanj i veljaču 2020. u skladu su s našim planovima i očekivanjima. Pandemija bolesti COVID-19 znatno je utjecala na globalno i lokalno gospodarsko okruženje, pa tako i na poslovanje Tele2, ponajprije zbog obveze zatvaranja prodajnih mjesta. Ipak, unatoč usporavanju intenziteta određenih aktivnosti, dodatne napore usmjerili smo u digitalne komunikacijske kanale, koji su bili primjereni okolnostima, te na taj način omogućili korisnicima da iz udobnosti svojih domova nastave kupovati naše proizvode i usluge. Tu prije svega mislim na telefonsku i prodaju putem webshopa kao dva kanala koja su ostvarila izvrsne rezultate. Unatoč izazovnim okolnostima, brzo smo reagirali i prilagodili svoj način poslovanja te mogu reći da smo zadovoljni rezultatima posljednjih mjeseci.

Tele2 je odnedavno dio United Grupe i ona, za razliku od kompanija izlistanih na burzi, nema obvezu ni praksu javne objave poslovnih rezultata na tromjesečnoj razini. To vrijedi za sve kompanije iz United Grupe, pa tako i za Tele2, te zbog toga nismo u mogućnosti konkretnije ili brojčano komentirati svoje poslovne rezultate. Naravno, mi ćemo i dalje izvještavati o poslovnim rezultatima prema propisanim obvezama državnih i regulatornih institucija, u skladu s hrvatskim zakonima.

Također, važno je prisjetiti se da je Tele2 prije izbijanja pandemije imao intenzivno razdoblje rasta i zapošljavanja te da smo 2019. završili s 358 zaposlenika, što je čak 34 posto više nego na kraju 2018. godine. U izvanrednim okolnostima izazvanima pandemijom koronavirusa jedan od glavnih prioriteta bio nam je zadržati sva radna mjesta. Stoga smo se pobrinuli da našim zaposlenicima koji zbog epidemioloških mjera nisu bili u mogućnosti obavljati svoj posao na uobičajenom radnom mjestu omogućimo preraspodjelu na druga radna mjesta, poput komunikacije s korisnicima putem digitalnih kanala. Želim naglasiti da smo, povrh očuvanja svih postojećih radnih mjesta, nastavili i sa započetim zapošljavanjem te smo od sredine ožujka do danas zaposlili još 22 zaposlenika.

Ponosan sam i na to što smo konkretnim aktivnostima kontinuirano pružali različite oblike podrške zaposlenicima u razdoblju u kojem smo svi bili više ili manje zatečeni novonastalim okolnostima, a zatim i potresom u Zagrebu i okolici. Naše interno istraživanje potvrdilo je da su naši zaposlenici bili zadovoljni odlukama i podrškom tijekom produženog rada od kuće. Ti su nam rezultati važni jer nam daju vjetar u leđa da idemo naprijed, pronalazeći nove načine rada koji nam omogućavaju učinkovito obavljanje zadataka, ali i pružanje izvrsne usluge našim korisnicima.

Naime, svi smo – od kolega u tehnici, preko marketinga, prodaje i službe za korisnike – bili u potpunosti usmjereni na podršku korisnicima te smo im ponudili niz pogodnosti koje su im pomogle da prebrode posve nove životne okolnosti učenja, rada i razbibrige. Također, brzo i učinkovito smo unaprijedili digitalne kanale. Primjerice, naša podrška omogućila je korisnicima da u potpunosti obave kupnju online, dok smo prodajne procese maksimalno digitalizirali, a samim time i pojednostavnili za korisnike, poštujući beskontaktnu interakciju. Nakon što su ponovno otvorena prodajna mjesta, uočili smo da se korisnicima sviđaju naše nadogradnje i takav način kupnje jer je udio digitalnih kanala u ukupnoj prodaji znatno veći nego prije pandemije.

Reakcije korisnika bile su vrlo pozitivne, što pokazuju i najnoviji rezultati internog istraživanja o zadovoljstvu korisnika, prema kojima je brend Tele2 dodatno osnažen, a pozitivna percepcija kompanije bilježi rekordno visoke rezultate. Vjerujem da su za to najzaslužniji naš otvoren i iskren pristup prema korisnicima te temeljito istraživanje i razumijevanje njihovih potreba.

Koliko je porastao promet tijekom lockdowna i kako mreže to mogu podnijeti?

Unatoč povećanom prometu koji je zabilježen od pojave koronavirusa i uvođenja epidemioloških mjera, naša mreža cijelo je vrijeme funkcionirala bez poteškoća, a naši stručnjaci osigurali su kontinuirano praćenje kako bi i u najtežim uvjetima i u vrijeme visoke opterećenosti mreže korisnicima osiguravali neometanu komunikaciju. Dodatno, svakodnevno smo analizirali promet u mreži te prilagođavali, pa i nadogradili kapacitete, u skladu s potrebama i promijenjenim navikama korisnika. Zahvaljujući znatnim ulaganjima u modernizaciju mreže proteklih godina, a osobito u 2019., kada smo uložili 166 milijuna kuna, mreža Tele2 bila je spremna podnijeti dodatno opterećenje i korisnicima pružiti kvalitetnu uslugu u jednoj od najizazovnijih situacija.

Naime, Tele2 uvijek planira i nadograđuje kapacitete mreže na temelju podataka o količini prometa kada je mreža pod najvećim opterećenjem, a ne prema podacima o prosječnom prometu u mreži. Konkretno, analize su nam pokazale povećanje podatkovnog prometa od oko 40 posto u odnosu na prosječno razdoblje prije COVID-a, a isto je toliko okvirno bio povećan i promet za glasovne usluge tijekom razdoblja kada smo svi bili u svojim domovima.

Budući da su se u tom razdoblju navike korisnika promijenile, najviše podataka prolazilo je kroz mrežu tijekom dana, zbog rada od kuće i održavanja nastave na daljinu, ali vršni podatkovni promet bio je tek oko 10 posto veći od prosjeka prije COVID-a.

Ne smijemo zaboraviti ni potres u Zagrebu, koji nas je sve zatekao i utjecao na vršni promet, koji je nakratko bio 70 posto veći od prosjeka za to doba godine, što se, s obzirom na situaciju, moglo očekivati.

Kada očekujete dolazak 5G i kako će se Tele2 u to uključiti?

Telekomunikacije su jedan od strateških sektora, a upravo nam je izvanredna situacija izazvana pandemijom na najjasniji mogući način pokazala koliko su telekomunikacije zapravo važne. Telekom infrastruktura i pristup internetu bili su nužni manje-više svima. Od obavljanja radnih zadataka i praćenja nastave na daljinu do kupnje, komunikacije s obitelji i prijateljima, razbibrige... Stoga uvijek podržavamo razvoj mobilnih telekomunikacija, što se vidi i iz našeg kontinuiranog ulaganja. Podsjećam na to da je Tele2 od 2015. godine u modernizaciju svoje mreže uložio više od 400 milijuna kuna. Kao što sam spomenuo, ni ova izvanredna situacija nije nas spriječila u proširenju postojećih mrežnih kapaciteta, kako bismo maksimalno ispunili očekivanja korisnika i odgovorili na njihove potrebe.

U skladu s time, snažno podržavamo uvođenje 5G tehnologije  zbog svih prednosti koje ona donosi razvoju društva te intenzivno radimo na ispunjavanju dogovorenog cilja da do kraja godine Osijek bude prvi grad u Hrvatskoj s implementiranom 5G tehnologijom. Također, još tijekom 2019. i početkom 2020., do pojave COVID-a, provodili smo testiranje 5G mreže u Zagrebu kroz tzv. Non-Stand Alone (NSA) način rada, čime smo unaprijedili kompetencije tehničkog tima kako bismo bili spremni za implementaciju 5G tehnologije  kada za to budu ostvareni preduvjeti.

Uzimajući u obzir novonastalo zdravstveno i društveno-ekonomsko okruženje, vjerujemo da će predstavnici svih operatora i proizvođača opreme u sklopu radne skupine koja djeluje pri HAKOM-u za implementaciju 5G-a u Hrvatskoj nastaviti aktivno doprinositi transformaciji regulatornog okruženja radi osiguravanja preduvjeta za uvođenje 5G mreže u Hrvatskoj. Jedan je od najvažnijih preduvjeta dodjela radiofrekvencijskog spektra na troškovno učinkovit način, kako bi se potaknuo investicijski potencijal operatora pokretnih komunikacija, pa i za ulaganje u 5G.

S tim u vezi, pozdravljamo najnoviju odluku Vlade u vezi sa smanjenjem naknada za radiofrekvencijski spektar koje sada plaćaju operatori. Već smo dulje vrijeme kao industrija pojašnjavali koliko je nužna ta odluka, ali drago nam je da je Vlada u svojem svibanjskom paketu mjera smanjivanja davanja predvidjela smanjenje parafiskalnog opterećenja na telekome, kao jedan od sektora koji ozbiljno podržava pozitivan ekonomski rast cijelog društva. Ta odluka iznimno je važna u novonastalim gospodarskim okolnostima jer nam omogućava da nastavimo s ulaganjima u razvoj sektora. Naime, s obzirom na to da nas u 2021. čekaju neizbježni troškovi zbog novog zakupa spektra za 5G, to 50-postotno smanjenje postojećih naknada znatno će doprinijeti našim poslovnim planovima i dati nam prostora za nastavak investicijskog ciklusa, bez obzira na nepovoljno gospodarsko okruženje izazvano koronavirusom.

Koji su općeniti planovi Tele2 za nastavak godine?

Neizvjesnost i gospodarske prognoze utječu na mnogo toga, pa tako i na strategije svih poslovnih subjekata. Jasno je da je pandemija usporila poslovne aktivnosti u svim gospodarskim sektorima, unatoč naporima za održavanjem stabilnosti. Može se očekivati da će razdoblje koje je pred nama, nažalost, donijeti nove izazove za domaće i globalno gospodarstvo, pa tako i za Tele2.

Upravo su zato očuvanje radnih mjesta i osiguravanje kvalitete mreže i zadovoljstva korisnika naši prioriteti i u razdoblju pred nama. U 2020. nastavit ćemo s investicijama u kvalitetu i razvoj mreže jer nam je zadovoljstvo korisnika uvijek na prvom mjestu. Povrh toga, očekujemo nastavak stvaranja poticajnog okruženja za nužne investicije u digitalizaciju i nove tehnologije koje su okosnica ubrzanog pokretanja gospodarskih aktivnosti i rasta zasnovanog na digitalnom razvoju i naprednoj telekomunikacijskoj tehnologiji.

U kojem smjeru očekujete razvoj domaćeg telekom tržišta u 2020.?

Vjerujem da će se domaća telekom industrija nastaviti razvijati jer u našem sektoru nikada nije pitanje 'hoćemo li', već 'koliko snažno' moramo napredovati. U tom smislu smatram da su i sve pogodnosti koje smo pružili korisnicima s besplatnim gigabajtima također svojevrsno ulaganje telekom industrije u tržište. One nisu bile dio ničijih zacrtanih planova, ali zapravo nije bilo dvojbe i u Tele2 smo reagirali kako su to naši korisnici i očekivali. Potpuno vjerujem u ispravnost te odluke jer nam je dugoročno osigurala povjerenje korisnika.

Trenutačno se nalazimo u situaciji kada svi moramo nastaviti s gospodarskim aktivnostima, ali istodobno se i dalje moramo nositi s određenom dozom nesigurnosti i neizvjesnosti, i u smislu zdravstvenog okruženja, i u smislu posljedica mjera koje su donedavno bile na snazi. Ekonomski stručnjaci diljem svijeta imaju različite procjene o utjecaju tih mjera, no svi se slažu da se može očekivati da će posljedice biti nepovoljne.

Bez obzira na to, Tele2 je poduzeo niz mjera kako bismo razdoblje pred nama dočekali spremni. Tržište telekomunikacija oduvijek je vrlo dinamično, pa smo tako i navikli na prilagođavanje svojeg poslovanja u skladu sa svim promjenama i izazovima. U gotovo 15 godina poslovanja izgradili smo čvrste temelje i uvjeren sam da će Tele2 i u dolazećem razdoblju nastaviti s dobrim trendovima.

 

Još iz kategorije

Ericsson procjenjuje da će tržište 5G-a do 2030. godine iznositi 31 bilijuna dolara

Ericsson procjenjuje da će tržište 5G-a do 2030. godine iznositi 31 bilijuna dolara

20.11.2020. komentiraj

Potrošačko tržište 5G-a moglo bi do 2030. godine na globalnoj razini vrijediti 31 bilijuna dolara, navodi se u novom izvješću Iskorištavanje 5G potrošačkog potencijala Ericsson ConsumerLab. Izvještaj procjenjuje da bi davatelji komunikacijskih usluga (CSP) mogli zaraditi 3,7 bilijuna dolara od ukupne vrijednosti tržišta. Procjene analitičara govore da bi se ta brojka mogla dodatno povećati kako se pojave nove susjedne mogućnosti digitalnih usluga.

Ponovno uspostavljen podatkovni promet na HT-ovoj mobilnoj mreži

Ponovno uspostavljen podatkovni promet na HT-ovoj mobilnoj mreži

19.11.2020. komentiraj

Na upit ICTbusiness.info iz najjačeg domaćeg telekom operatora Hrvatskog Telekoma potvrđeno je kako su poteškoće s podatkovnim prometom na mobilnoj mreži otklonjene.

HT ima problema s podatkovnim prometom u mobilnoj mreži

HT ima problema s podatkovnim prometom u mobilnoj mreži

19.11.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom HT ima problema s podatkovnim promet u mobilnoj mreži. Trenutno su u mobilnoj mreži Hrvatskog Telekoma prisutne poteškoće u korištenju podatkovnih usluga te činimo sve kako bi se promet normalizirao u najkraćem mogućem roku