Austrija planira izgradnju kvantne mreže

Austrija planira izgradnju kvantne mreže

Foto: DepositPhotos

U sklopu velikog infrastrukturnog projekta pod nazivom „Austrian Quantum Fiber Network” izgradit će se mreža optičkih vlakana pomoću koje će razne austrijske istraživačke organizacije moći razmjenjivati kvantne informacije. Omogućavanjem stabilne i pouzdane kvantne komunikacije postigla bi se potpuno nova razina sigurnosti podataka. Informacije bi se mogle prenositi, a da pritom zahvaljujući kvantnom šifriranju budu zaštićene od prisluškivanja. Ovakva mreža mogla bi se također koristiti i za precizna mjerenja i predviđanja potresa.

„Brojne zemlje poput Njemačke, Velike Britanije, SAD-a i Kine trenutačno ulažu golema sredstva u kvantnu tehnologiju”, kazao je inicijator projekta, profesor Thorsten Schumm s Tehničkog sveučilišta u Beču. Dodao je da je kvantna fizika jedno od znanstvenih područja u kojima je Austrija posebno jaka te da već postoje izvrsne istraživačke skupine s prvoklasnom infrastrukturom koje će se sada povezati na novi način.

U Austriji su već ostvarene suradnje na polju podatkovne infrastrukture. Tako je, na primjer, stvorena visokokvalitetna podatkovna mreža za znanost, obrazovanje i kulturu pod nazivom „ACONET” koja će igrati važnu ulogu u ovom novom projektu kvantne komunikacije. Osim Tehničkog sveučilišta u Beču u njemu sudjeluju i Sveučilište u Beču, Sveučilište u Innsbrucku te austrijski zavod za mjeriteljstvo i geodeziju. Dugoročno namjeravaju uključiti i partnere iz drugih europskih zemalja poput, primjerice, Francuske, Njemačke i Češke u kojima već postoje slične inicijative.

Ovaj infrastrukturni projekt započet će u svibnju 2021. i trajat će pet godina. Austrijsko društvo za poticanje istraživanje financira ga u iznosu od 2,8 milijuna eura.

Austrijska kvantna mreža u suradnji sa sličnim inicijativama na europskoj razini mogla bi postati model za budući globalni kvantni internet.

Još iz kategorije

Ericsson predstavio rješenje za “sjeckanje” RAN-a unutar 5G mreža

Ericsson predstavio rješenje za “sjeckanje” RAN-a unutar 5G mreža

02.03.2021.

Ericsson je predstavio rješenje za “sjeckanje” Radio pristupnih mreža (RAN) unutar 5G mreža, koje omogućava poslužiteljima komunikacijskih usluga dostavu prilagođenih 5G usluga s garantiranim performansama.

World Teleport Association dodijelila najvišu razinu izvrsnosti A1 Aflenz satelitskoj zemaljskoj postaji

World Teleport Association dodijelila najvišu razinu izvrsnosti A1 Aflenz satelitskoj zemaljskoj postaji

02.03.2021.

A1 Telekom Austra Grupa dobila je najviši mogući, Tier 4  certifikat kao potvrdu izvrsnosti za satelitsku zemaljsku postaju Aflenz u Austriji. Certifikacija je provedena prema strogim kriterijima World Teleport Association (WTA), udruženja pružatelja satelitskih komunikacijskih usluga i vrijedi tri godine.

Hrvatski Telekom započeo testiranja 5G mreže na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu

Hrvatski Telekom započeo testiranja 5G mreže na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu

01.03.2021.

Najjači domaći telekom operator HT danas je prvi započeo s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranja na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu koji će omogućiti nove mogućnosti 5G mobilne mreže s dva do tri puta većim brzinama i veće mogućnosti upotrebe u brojnim sektorima, brojne inovacije te razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.