A1 bilježi rast prihoda, dobiti i kapitalnih ulaganja

A1 bilježi rast prihoda, dobiti i kapitalnih ulaganja

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Početak godine obilježila je gotovo jednaka tržišna dinamika kao i posljednji kvartal 2021 godine, ističu na upit ICTbusiness.info iz drugog po veličini domaćeg telekom operatora A1 Hrvatska povodom izlaska poslovnih rezultata za prvi kvartal 2022. godine.

U odnosu na prethodno razdoblje, veći prihodi od fiksnih i mobilnih usluga potaknuli su rast ukupnih prihoda za 1,5 posto, tj. na 107,5 mil. eura. Nastavak izgradnje i modernizacija fiksne i mobilne infrastrukture generirali su 19,6 milijuna eura kapitalnih ulaganja, što je porast od 27 posto. Prihodi od usluga porasli su 2,1 posto na 90,3 milijuna eura, dok su prihodi od prodaje mobilnih usluga porasli 2,6 posto na 59 milijuna eura. U segmentu fiksne telefonije prihodi od usluga porasli su 1,3 posto na 31,3 milijuna kuna.

Zahvaljujući nižim operativnim troškovima te povećanju prihoda, operativna dobit (EBITDA) iznosi 38,0 milijuna eura, što je porast od 6,3 posto u odnosnu na isto raazdoblje prethodne godine.

Broj kućanstava koja koriste A1 fiksne usluge veći je za čak 4,3 posto, dok je prosječan prihod po priključku (ARPL) manji za 1,7 posto i iznosi 31,2 eura. U porastu je i broj korisnika širokopojasnih priključaka za 8,4 posto te TV usluga za 0,4 posto, dok se nastavlja pad korisnika fiksne telefonije za 0,7 posto.

U mobilnom segmentu zabilježen je porast korisnika uz ugovor od 6,5 posto, što je potaknulo rast mobilne baze za 2 posto. Prosječan prihod po korisniku (ARPU) iznosi 9,9 eura, što je 0,2 posto više nego u prvom kvartalu 2021.

A1 Hrvatska uz povećane investicije bilježi i nastavak trenda pozitivnih ključnih pokazatelja poslovanja. Poremećaji lanaca opskrbe i rast cijena sirovina i čipova, inflacija te cijene energenata, rade sve veći pritisak na poslovanje, pojašnjavaju iz A1 Hrvatska.

„Nastavak trenda dobrih poslovnih pokazatelja rezultat su prilagodbe na promijenjene tržišne uvjete i pravovremenog odgovora na potrebe korisnika. Uslijed nepovoljnih ekonomskih uvjeta ulažemo i štedimo još efikasnije. Zahvaljujući pametnom investiranju imamo najveću širokopojasnu fiksnu mrežu temeljenu na optičkom pristupu, s kojom obuhvaćamo 600.000 kućanstava u Hrvatskoj. Ambicija nam je u iduće dvije godine dosegnuti ukupno 800.000 kućanstva, što je ujedno i velika podrška razvoju gospodarstva te napretku Hrvatske prema Indeksu digitalnog gospodarstva i društva (DESI). Da doista gradimo najmoderniju infrastrukturu potvrdila je kompanija Ookla temeljem mjerenja korisnika na Speedtest platformi, utvrdivši da je A1 najbrža fiksna mreža u Hrvatskoj“, ističe na upit ICTbusiness.info Jiří Dvorjančanskog, predsjednika Uprave A1 Hrvatska.

Prema njegovim riječima važno je za kompaniju da uz najmoderniji regionalni podatkovni centar koji su otvorili krajem prošle godine s nnjihovim fiksnom i mobilnom infrastrukturom te pametnim i ICT rješenjima, pouzdan smo partner svakom pojedincu, kompaniji i državnoj upravi u njihovoj digitalnoj transformaciji.

Još iz kategorije

HT osvojio obje umlaut 'Best in Test' nagrade za vodeću mobilnu i fiksnu mrežu

HT osvojio obje umlaut 'Best in Test' nagrade za vodeću mobilnu i fiksnu mrežu

30.06.2022.

Hrvatski Telekom učvrstio je svoj položaj vodeće mreže u Hrvatskoj osvojivši ponovno obje nagrade za najbolju i najbržu fiksnu i mobilnu mrežu, objavili su iz najjačeg domaćeg telekom operatora. Nagrade su rezultat analize više od 39 milijuna uzoraka ukupno, prikupljenih od svih pružatelja fiksnih i mobilnih usluga u Hrvatskoj u razdoblju od šest mjeseci, između prosinca 2021. i lipnja 2022, tvrde u HT-u.

Novi je glavni direktor za financije A1 Hrvatska i A1 Makedonija Goran Angjeleski

Novi je glavni direktor za financije A1 Hrvatska i A1 Makedonija Goran Angjeleski

29.06.2022.

Nakon tri godine provedene u A1 Hrvatska na poziciji glavnog direktora za financije Goran Manestar nastavio je karijeru izvan kompanije, a na njegovo mjesto dolazi Goran Angjeleski, koji je bio direktor financija i kontrolinga u A1 Makedoniji. Goran Angjeleski poziciju glavnog direktora za financije klastera A1 Hrvatska i A1 Makedonija preuzima od 1. srpnja 2022.

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

27.06.2022.

Barcelona će ostati mjesto održavanja najvećeg svjetskog sajma mobilne telefonije io industrije MWC barem do 2030. godine. Udruga mobilne industrije i organizator događaja GSMA objavila je da je dogovor danas napravljen na sastanku Upravnog odbora u Kuala Lumpuru.