MWC 2024

6G veze doseći će 290 milijuna u prve dvije godine usluge

6G veze doseći će 290 milijuna u prve dvije godine usluge
Depositphotos

Do 2030. globalno će biti 290 milijuna 6G veza, godinu dana nakon prvobitno očekivanog pokretanja 2029., prema studiji Juniper Researcha. Kako bi postigli ovaj rani rast, izvješće upozorava da operateri moraju riješiti razne tehnološke izazove, uključujući problem mrežnih smetnji koje proizlaze iz upotrebe visokofrekventnog spektra.

Ova upotreba visokofrekventnog spektra u 6G bit će ključna tehnologija za pružanje brzina propusnosti 100 puta većih od trenutnih 5G mreža. Međutim, budući da mobilne tehnologije nikad prije nisu koristile pojaseve spektra u ovom rasponu, najhitnija briga za operatere je minimiziranje ove mrežne smetnje ili rizik od stvaranja nepouzdane 6G mreže.

Kako bi se to postiglo, izvješće poziva operatere da ulažu u RIS (Reconfigurable Intelligent Surfaces); tehnologiju koja će ublažiti utjecaj smetnji velikih prepreka, uključujući zgrade, na mrežne usluge. To se postiže namjernim reflektiranjem i lomljenjem 6G mobilnih signala kako bi se paketima podataka omogućilo kretanje oko fizičkih prepreka.

Kako 6G standardi postaju jasniji 2025., RIS tehnologija mora postati neposredni prioritet za razvoj. Međutim, izvješće upozorava da s obzirom na široka geografska područja nekih 6G mreža, operateri moraju implementirati AI za praćenje i prilagodbu RIS konfiguracije u stvarnom vremenu kako bi maksimalno iskoristili prednosti tehnologije.

"Inicijalna 6G pokrivenost dogodit će se u najgušće naseljenim geografskim područjima kako bi se opsluživalo što više korisnika. Stoga će RIS tehnologija biti ključ za pružanje vrijedne 6G usluge kako potrošačima tako i poslovnim korisnicima u prvih nekoliko godina rada mreže, ”, primijetio je autor istraživanja Alex Webb.