5G tehnologija je važna za društvo i gospodarstvo

5G tehnologija je važna za društvo i gospodarstvo

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Nakon što je prošle godine modernizirao svoju mobilnu mrežu najjači domaći telekom operator Hrvatski telekom spreman je na uvođenje 5G, ističe za ICTbusiness.info član Uprave i glavni izvršni direktor za tehniku i informatiku Boris Drilo.

Prema njegovim riječima 5G zahtjeva pripremu mreže u više dimenzija i to znači priprema transportne mreže tj. mreže koja povezuje bazne postaje s paketskom jezgrenom mrežom, same paketske jezgrene mreže i radijske mreže.

Uz implementaciju 5G-a u novom spektru koji će biti reguliran novim koncesijama, značajnim držimo i implementaciju 5G-a u postojećim frekvencijskim pojasevima u kojima sada radi 4G, ističe Drilo i dodaje da ako korisnici žele kod kupnje trebaju obratiti pozornost na to da li uređaj podržava 5G funkcionalnosti.

Kriza je odgodila dolazak 5G i raspisivanje koncesija. Da li ste spremni i što očekujete u prvom valu nakon dodjele koncesija 2021. godine?

Trenutačno smo u fazi priprema. 5G zahtjeva pripremu mreže u više dimenzija: priprema transportne mreže tj. mreže koja povezuje bazne postaje s paketskom jezgrenom mrežom, same paketske jezgrene mreže i radijske mreže. Uz implementaciju 5G-a u novom spektru koji će biti reguliran novim koncesijama, značajnim držimo i implementaciju 5G-a u postojećim frekvencijskim pojasevima u kojima sada radi 4G. Upravo na tome sada trenutačno radimo, jer smo ispitivanje 5G performansi na budućem 3.5 GHz-nom spektru već najvećim dijelom odradili tijekom 2019. godine.

Nakon dodjele koncesija počet će se implementirati radijske jedinice s podrškom novom spektru, prvo na 3500 a potom i na 700 MHz. Sami korisnici instantno neće biti u stanju osjetiti 5G ako u tom trenutku ne budu imali telefon tj. uređaj koji je kompatibilan s 5G standardom. Za sada su to uređaji više cjenovne klase poput Samsunga S20, a s vremenom će podrška za 5G biti dostupna i u ostalim klasama telefona. Ako ove ili sljedeće godine mijenjate uređaj i ako ste u mogućnosti razmislite da odmah nabavite uređaj s 5G podrškom.

Smatrate li da je vrijeme da u jeku krize kada se pokazala važnost 5G odnosno brzog pristupa internetu koji nedostaje da država odnosno Vlada i HAKOM snize cijene za radiofrekvencijske spektre, ali i cijenu dodjele koncesije?

Vlada i HAKOM su u posljednje vrijeme pokazali da razumiju važnost digitalne infrastrukture i to su pokazali kroz konkretne poteze koji su se odmah pretvorili u investicije telekomunikacijskih operatera i poboljšanje kapaciteta te kvalitetne usluge za korisnike. Vjerujemo da će tako biti i s 5G-om. 5G tehnologija je važna za društvo i gospodarstvo, usudio bi se reći čak i važnija nego za telekomunikacijske operatore.

Koji model dodjele koncesija očekujete - priča se aukciji, ali i mogućoj dodjeli odnosno dogovornoj raspodjeli na sva tri mobilna telekom operatora?

5G spektra ima dovoljno za sve operatore i nema nikakvog razloga da dodjela ne bude racionalna i usmjerena daljnjem razvoju infrastrukture i tržišta. Međutim, za učinkovit razvoj 5G-a, spektar je važan iako ne i presudan. Važna pitanja su administrativni procesi koji trenutačno otežavaju, odugovlače i poskupljuju gradnju i postavljanje baznih postaja. To je definitivno tema kojoj treba posvetiti puno više vremena i dati joj puno više na značaju.

HT je krajem prošle godine završio veliku nadogradnju mreže i pripremu za 5G. Što to danas za vas znači?

To je bila u zadnjih 10 godina najveća investicija u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj koja nam je dala odličan temelj za uvođenje 5G-a. Proširili smo transportne kapacitete, omogućili da antenski prihvati budu spremni za smještaj novi 3.5 GHz-nih radijskih jedinica. Također, sve radijske jedinice koje smo instalirali i koje rade u sadašnjim frekvencijskim pojasevima od 800/900/1800/2100 MHz hardverski podržavaju 5G. Ovo nam sve omogućava da kroz stanje i dizajn mreže možemo pratiti dinamiku uvođenja 5G-a koja će uslijediti.

Koliko je kriza utjecala na potrošnju podataka u fiksnoj i mobilnoj telefoniji?

Korona kriza je pokazala potrebu za brzim pristupom Internetu i podatkovnim servisima. Količina podataka tijekom prvog pandemijskog vala je značajno porasla u telekomunikacijskim mrežama - u fiksnim za 90%, a u mobilnim mrežama za 40%. Veća količina prometa ostala je u mrežama i nakon normaliziranja situacije jer je puno novostečenih digitalnih navika ostalo kod korisnika, a i mnoga poduzeća su nastavila puno više koristiti koncept udaljenog rada i rada od doma.

Mreže su izdržale i potres iako je HT imao i tehničkih problema (požar). Što treba još napraviti u segmentu izgradnje optičke mreže?

Optičke mreže do kućanstava bez sumnje omogućuju najkvalitetniji i najbrži pristup Internetu. To se neće promijeniti niti s 5G-om. Možemo reći da će 5G na neki način biti „produžetak“ optičkih mreža, ugrubo govoreći nešto kao WiFi danas iako ta usporedba ne stoji u potpunosti. Hrvatskoj treba ubrzana izgradnja optike. Očekujemo da će i sljedeća financijska EU omotnica 2021-2027 u sebi uključivati sredstva za izgradnju optike do kućanstava u manjim gradovima, sub-urbanim i ruralnim područjima. Također, očekujemo pomake u rješavanju teme prava puta, administrativne pristojbe koja sada priječi još brži razvoj optike i još bržu digitalizaciju Hrvatske.

Koja je budućnost optike?

EU ambicija je imati sva kućanstva pokrivena s gigabitnim pristupom Internetu do 2025. godine. Hrvatska također mora ići prema ostvarenju tog cilja, a toga nema bez optike. Potrebno je stvoriti investicijski okvir koji obuhvaća maksimizaciju korištenja EU fondova i smanjenje naknade za pravo puta kako bi se u Hrvatskoj godišnje izgradilo između 130 i 150 optičkih priključaka godišnje. Sada smo na razinama od 80 do 100 tisuća i to u najboljim, rekordnim godinama kojih je do sada bilo jako, jako malo.

 

Još iz kategorije

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

06.08.2020. komentiraj

Telekomunikacijske kompanije diljem svijeta marljivo rade na širenju 5G mreže, ali neke od njih gledaju već podosta unaprijed i pripremaju se za razvoj 6G tehnologije, koja bi trebala donijeti jednu potpuno novu razinu po pitanju mogućnosti koje će nuditi.

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

05.08.2020. komentiraj

5G tehnologija predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G white papera kojeg su predstavili Huawei i Analysys Masona, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge. U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njenog utjecaja na okoliš, s obzirom da će utjecaj 5G-a biti puno istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u čitavom nizu drugih industrija. Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.