Smart city

Složena rješenja preduvjet uspjeha koncepta pametnog grada

Složena rješenja preduvjet uspjeha koncepta pametnog grada
Depositphotos / Ilustracija

Primjena IoT tehnologije vidljiva je u raznim sferama ljudskog djelovanja i življenja, među kojima se posebno ističe koncept pametnih gradova.  Pametni gradovi podrazumijevaju cijeli niz IoT tehnoloških rješenja koja građanima olakšavaju život. Takva poboljšanja već su počeli uvoditi u pojedine gradove, a riječ je o rješenjima vezanima za javni prijevoz, upravljanje otpadom, pametno parkiranje, pametnu javnu rasvjetu, nadzor kvalitete zraka i tako dalje.

„Neka rješenja pametnog grada mogu se testirati u centru Zagreba u Radničkoj. Ispred zgrade Hrvatskog Telekoma nalazi se mali smart city. Tu je pametna klupa koja ima solarnu ploču pa građani mogu puniti mobitele ili surfati s obzirom na to da ima ugrađen hot-spot. S desne strane je pametni koš. I on ima solarnu ploču, a unutar se nalaze senzori popunjenosti spremnika i kada se koš napuni, senzori javljaju informaciju u centralu. Na pametnom parkingu nalaze se senzori koji detektiraju zauzetost parkirnog mjesta“, ističu iz najjačeg domaćeg telekoma HT-a i IT sistem integratora Combisa koji je u njihovu vlasništvu.

„Uz parking je stanica koja predstavlja sustav javnih bicikala. Korisnik može doći, autorizirati se, uzeti bicikl, voziti se određen broj sati, na kraju ga vratiti ovdje i platiti koliko je potrebno. Na dashboardu koji se nalazi u zgradi vidimo i prikaz mreže električnih punionica Hrvatskog Telekoma, kao i podatke senzora koji mjere kvalitetu zraka. Može se pogledati i kakva je kvaliteta zraka u Radničkoj. Indeks 37 pokazuje da količina štetnih čestica u zraku nema visok utjecaj na stanovništvo, što je izvrsno za sve nas“, pojašnjavaju iz HT-a i Combisa.

One City App HT-a i Combisa

Ujedno putem patforme građani i turisti imaju priliku saznati sve najnovije vijesti vezane uz grad, a uz prijavu putem e-Građani sustava i inofrmativne sadržaje vezane uz rad gradskih službi kao npr.puknuća cijevi u određenom dijelu grada, promjena redovnog smjera (trase) gradskog prijevoza, izvanredne situacije zatvaranja pojedinih prometnica i preusmjeravanje prometa, slanje obavijesti građanima i posjetiteljima u izvanrednim situacijama (poplave, epidemije). Pomoću napredne analitike i Big Data modela, platforma šalje podatke određenoj skupini građana / posjetitelja, ovisno o sadržaju koji se želi komunicirati. (npr. „radi puknuća cijevi, zatvara se voda za dio grada – Sesvete ili čak kućnog broja od xy do yz“).

Platforma je osmišljena kao otvoreni i fleksibilni sustav s funkcionalnostima kao što su plaćanje računa, razmjena dokumenata, slanje obavijesti, slanje upita, slanje reklamacija, a u budućnosti moguće ju je nadograditi s mnoštvom drugih funkcionalnosti. Rješenje je temeljeno na tehnologijama otvorenog koda što osigurava njegovu proširivost i mogućnost integracija s drugim rješenjima. Kroz OneCity App Hrvatskog Telekoma i Combisa kreiraju se najbolje mogućnosti jednog grada.

Digitalizacija gradova nužan je preduvjet za kvalitetniju i održiviju budućnost te korisnici prije svega očekuju pouzdanog partnera koji će ih znati usmjeriti ka rješenjima koja su najpogodnija za njih. Izuzetno nam je drago da smo zadobili povjerenje naših korisnika što se očituje u realizaciji brojnih projekata.

HT je i 2022. godine nastavio s razvojem rješenja koja poboljšavaju kvalitetu života u hrvatskim gradovima, smanjuju emisije štetnih plinova, povećavaju razinu javnih usluga i učinkovitost javne potrošnje. Neki od projekata vezanih uz razvoj pametnih gradova opisani su u nastavku.

Sustav javnih bicikala na području Splitsko-dalmatinske županije

HT je u prosincu 2022. godine, zajedno s tvrtkom Nextbike i gradom Splitom uspješno proveo EU projekt sustava javnih bicikala ''Biraj biciklu!'', ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna. Projekt je proveden u osam gradova i općina na području Urbane aglomeracije Split (UAS), koja je ujedno rekorder po broju korisnika sustava javnih bicikala u Hrvatskoj. Ukupno je postavljeno 41 novih terminala i 242 mehaničkih i električnih bicikala u Splitu, Trogiru, Kaštelima, Solinu te općinama Dicmo, Klis, Podstrana i Dugopolje.

Pilot-projekt pametnog udaljenog očitanja potrošnje vode

 lipnju 2022. godine, HT i Đakovački vodovod uspješno su proveli pilot-projekt pametnog udaljenog očitanja potrošnje vode (smart metering). U sklopu projekta testirana je oprema koja se sastoji od vodomjera i komunikacijskog uređaja koji prikuplja podatke o potrošnji i protoku vode, komunikacijska NB-IoT tehnologija koja prikupljene podatke šalje u centralni sustav na obradu te središnji sustav odnosno platforma za prikupljanje, analizu i vizualizaciju podataka - ComWater.

Sustav ComWater omogućava prikupljanje podataka s većeg broja mjernih mjesta i njihovu obradu u stvarnom vremenu. Moguće je prilagoditi više alarma koji mogu slati obavijesti osobama na terenu npr. u slučaju puknuća cijevi. Sustav na temelju različitih očitanja javlja na kojem se mjestu nalazi problem te tako smanjuje gubitke u sustavu, ali i vrijeme potrebno za rješavanje problema. Sustav omogućuje razne mogućnosti obrade podataka i kreiranja izvještaja, ovisno o potrebama.

IoT mjerni uređaji za prikupljanje meteoroloških podatka na Biokovu

Hrvatski Telekom je, s pomoću HGSS stanice Split i Parka prirode Biokovo te u suradnji s proslavljenim alpinistom Stipom Božićem, na lokaciji planinarskog skloništa Pakline na Biokovu postavio IoT mjerne uređaje za prikupljanje meteoroloških podatka. Svrha mjernih uređaja je prikupljanje podataka o temperaturi i vlazi zraka koji se u stvarnom vremenu prikazuju na mobilnoj aplikaciji što omogućava budućim korisnicima praćenje i analiziranje podataka za različite potrebe. Tako, primjerice, HGSS može pristupiti preciznim meteorološkim podacima na pojedinoj lokaciji i planirati potrebne intervencije u skladu s tim podacima.

Projekti izgradnje širokopojasnog pristupa sljedeće generacije na području 10 županija

Hrvatski Telekom započeo je s projektima izgradnje širokopojasnog pristupa sljedeće generacije (eng. Next Generation Access – NGA) na području 10 županija u Hrvatskoj. Time će do kraja 2023. godine za gotovo 150.000 novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih područja diljem Hrvatske omogućiti brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.

Riječ je o realizaciji 13 Sporazuma o partnerstvu koji su sastavni dio Javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije.

E-mobilnost

Nastavljene su aktivnosti vezane uz razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila (instalacija punionica) kao i uz pružanje što bolje usluge digitalnog punjenja. Razvoj infrastrukture za cilj ima potaknuti korištenje električna vozila kao ekološki najprihvatljivijeg rješenja u prometu te smanjenja CO2 i povećanja kvalitete zraka.  Do sada smo postavili više od 200 punionica diljem Hrvatske kako bismo uslugu E-mobilnost učinili dostupnom velikom broju vozača električnih vozila, ali i potaknuli korisnike koji još nisu vozači električnih vozila, da se na to odluče.

Kao voditelj na CEKOM podprojektu Surinmo, Hrvatski Telekom je uspješno razvio rješenje za car-sharing (dijeljenu mobilnost) te ga povezao s platformom za upravljanje punionicama čime je dobiveno jedinstveno rješenje koje osim pružanja usluge dijeljene mobilnosti omogućava korisniku i pregled mjesta za punjenje, njihovu dostupnost u stvarnom vremenu te olakšava korištenje električnih vozila.

Digitalna transformacija tvornica

Početkom 2022. godine HT, je potpisao partnersku suradnju s Culmenom na projektu 100 pametnih tvornica kako bi omogućio jednostavniju digitalizaciju i primjenu industrije 4.0 u hrvatskim tvornicama. U sklopu projekta za potrebe digitalizacije i primjenu industrije 4.0, Hrvatski Telekom kao tehnološki partner tvornicama pruža asortiman infrastrukturnih usluga te mogućnost korištenja suvremene HT IoT platforme. Kao dio cjelovite ponude za industriju 4.0, korisnicima je na raspolaganju i aplikacija koja, u stvarnom vremenu, prati proizvodnju kako bi se podigla kontrola kvalitete i daljnja digitalizacija procesa. Cilj industrije 4.0 je uspostaviti komunikaciju između strojeva, ljudi, proizvoda i poslovnih aplikacija, za što je neophodna digitalizacija s krajnjim ciljem da tvornice posluju učinkovitije, a proizvodi uz primjenu najviših standarda kvalitete cjenovno konkurentniji.

Split Smart City platforma

Predstavnici grada Splita i Hrvatski Telekom Grupe potpisali su ugovor za projekt izrade Split Smart City platforme koja će predstavljati digitalnu transformaciju gradskih usluga i servisa te omogućiti građanima brzu i jednostavnu dvosmjernu komunikaciju s gradskim službama putem mobilne i web aplikacije.

Građanima će tako putem novog pametnog digitalnog sustava na jednom mjestu biti dostupni svi korisni podaci: uvid u dogovorene usluge koje građani ili tvrtke imaju s gradskim tvrtkama, informacije o računima, dugovanjima te mogućnost plaćanja računa, prijave problema i prigovora.

Smart City Split platforma, koju rade HT i Combis, omogućava direktnu komunikaciju građana s Gradom i pet gradskih tvrtki, uz plan da u budućnosti sve gradske tvrtke postanu dio ovog rješenja. Ideja je da se kroz korištenje jednostavnih i svima poznatih chat rješenja u potpunosti pojednostavni komunikacija s građanima koji sada više ne moraju znati kojim službama ili odjelima trebaju slati upit, već se u pozadini komunikacija preusmjerava na pravo mjesto. Također važan dio rješenje je i komunikacija Grada prema građanima. Osim objava vijesti na portalu, moguće je i ciljano slati push obavijesti sa servisnim informacijama. Obavijesti se mogu slati svima ili samo određenom skupu građana što otvara zanimljive mogućnosti. Moguće je npr. poslati obavijest o puknuću vodovodne cijevi samo građanima koji će biti pogođeni nestankom vode.

Kroz Smart City Split aplikaciju je moguće i upravljati uslugama i računima gradskih tvrtki. Plaćanje svih dospjelih računa odjednom je, naravno, moguće, ali isto je tako, na jedan klik, moguće dati uvid i mogućnost plaćanja računa pojedinih usluga drugim osobama. Ova opcija će zasigurno biti zanimljiva svim najmodavcima i najmoprimcima.

Kompletna IoT arhitektura spremna za 5G

Cjelovita IoT arhitektura spremna za 5G revoluciju može povezati sve vrste IoT uređaja koji se pretvaraju u gotovo neograničene mogućnosti, kako za druge pružatelje usluga, tako i izravno za krajnje potrošače.

U kontekstu IoT-a osim zahtjeva za velikom brzinom prijenosa podataka (Enhanced Mobile Broadband), pred 5G mreže su postavljena i druga dva temeljna zahtjeva - masovnost komunikacija (Massive Machine Type Communication), te malo komunikacijsko kašnjenje (Ultra Reliable Low Latency Communications). Predstoji nam masovno povezivanje IoT uređaja, pa i na malom geografskom području koje je moguće samo s pomoću 5G mreže. Specifične primjene zahtijevaju komunikaciju uređaja uz iznimno malo kašnjenje pomoću 5G mreže – na primjer, robotika u industrijskim postrojenjima ili u kirurgiji, i slično. Upravo je 5G mreža temelj za industriju 4.0, odnosno komunikaciju uređaja i strojeva, odnosno, stvari.