Veliki rast virtualne i proširene stvarnosti, a 5G će dati poseban poticaj

Veliki rast virtualne i proširene stvarnosti, a 5G će dati poseban poticaj

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Dolazak 5G mreže imat će velikog utjecaja na rast virtualne i proširene stvarnosti, smatra Darian Škarica iz DivIT-a i dodaje da je 5G jedna od temeljnih elemenata koji će omogućiti puni potencijal virtualne i proširene stvarnosti uz umjetnu inteligenciju, 3D mapiranje svijeta, IoT i još nekoliko dodatnih tehnologija zbog kojih će uopće ove stvarnosti biti iskoristive.

Za naočale proširene stvarnosti 5G nam omogućuje iskoristivost AR clouda - tj. mogućnost da šećemo gradom s naočalama dok u pozadini učitavamo digitalni sloj koji će se nalaziti nad našim pravim svijetom, smatra Škarica koji o tome govore i na Algebrinom Mini MBA Digital. Prema njegovim riječima danas te tehnologije generiraju i prikazuju terabajte i terabajte podataka tako da bez 5G mreže jednostavno nije moguća ovakva uporaba.

Rast rješenja virtualne i proširene stvarnosti je sve veći i značajniji. U kojem smjeru vidite razvoj tih rješenja?

Dosad se za osobnu uporabu virtualna i proširena stvarnost najviše koristila u gamingu, dok se za profesionalnu uporabu najviše koristila za različita industrijska rješenja. Međutim porastom broja prodanih uređaja vidi se i porast korištenja van ova 2 segmenta -  kako se povećanje prodaje najviše dogodilo kod krajnjih korisnika, počela su dolaziti razna rješenja, za krajnje korisnike van gaminga, poput različitih edukativnih alata, aplikacija za povećanje produktivnosti, komunikacijskih aplikacija i slično.. Iako će gore navedena 2 segmenta u narednih par godina i dalje biti najznačajniji, sve više će dolaziti aplikacije za krajnje korisnike za svakodnevnu upotrebu.

Mnogi su očekivali sve veću primjenu u segmentu zabave, no pokazalo se u praksi da jako dobro idu i rješenja za industriju. Koji je razlog takvom tržišnom uspjehu?

Najkraće - ušteda novaca koju ove tehnologije pružaju poslovnim korisnicima. Kad smo ušli u područje virtualne i proširene stvarnosti smo iščekivali trenutak kad će ova tehnologija se početi koristiti van zabave, tj tren kad će tvrtke doživjeti kako ova tehnologija im može uštedjeti vrijeme i novac.

Naši trenutni najveći projekti su upravo u ovom području, gdje za različita naftne rafinerije radimo trening iskustva. Ova iskustva omogućuju zaposlenicima da se mogu snalaziti u različitim situacijama u rafineriji, mjesecima prije nego se rafinerija otvori. Na ovaj način se uvelike smanjujuje vrijeme potrebno da bi rafinerija postala funkcionala, s čime se puno radnije dolazi do profitabilnosti rafinerije. Ovakva trening iskustva se koriste u različitim segmentima, te značajno štede vrijeme i novac.

Trenutno virtualna i proširena stvarnost imaju učinak na nekoliko milijuna radnih mjesta, no to će do 2030. godine narasti na 23 milijuna radnih mjesta. Što očekujete?

Uvijek je nezahvalno predviđati 10 godina u budućnost u tehnologiji. Na koliko će direktno mjesta utjecati (tj koliko radnih mjesta će nestati) ne mogu reći, ali će se to svakako dogoditi. Ali mogu reći kako kao i sa svakom drugom tehnologijom će nastati mnoštvo novih mjesta za koje danas nemamo ni imena. Uz to prva promjena će definitivno  biti porasti potražnje za developerima i artistima koji rade s 3D tehnologijom. No smatram kako će indirektno utjecaj biti puno puno veći, gdje će nam se do kraja desetljeća životi značajno promijeniti u razini dolaska interneta ili smartphonea.

Gdje vidite primjenu virtualne i proširene stvarnosti danas, što očekujete dolaskom 5G mreža?

5G je jedna od temeljnih elemenata koji će omogućiti puni potencijal virtualne i proširene stvarnosti (uz umjetnu inteligenciju, 3D mapiranje svijeta, IoT i još nekoliko dodatnih tehnologija zbog kojih će uopće ove stvarnosti biti iskoristive).

Za naočale proširene stvarnosti 5G nam omogućuje iskoristivost AR clouda - tj. mogućnost da šećemo gradom s naočalama dok u pozadini učitavamo digitalni sloj koji će se nalaziti nad našim pravim svijetom. Ovo su terabajti i terabajti podataka gdje bez 5G mreže jednostavno ne bi ovakva uporaba bila moguća.

U virtualnoj stvarnosti ćemo dotle imati mogućnost da se ne moramo spajati na računalo da imamo grafički zahtjevno iskustvo. Virtualna stvarnost je grafički poprilično zahtjevna, gdje čak i s najjačim računalom ste ograničeni u virtualnom prikazu svijeta. S 5G-om se ovaj limit uklanja, gdje nam je developerima omogućeno stvaranje realistične poboljšane kopije svijeta u virtualnoj stvarnosti, a krajnji korisnici će takva iskustva moći koristiti s VR naočalama  koje koštaju 200-300 dolara.

U obje stvarnosti pak će zbog 5G-a biti stvoren jedan tektonski pomak u načinu na koji komuniciramo, gdje koristeći naočale če se oko vas pojaviti hologrami osoba koji se mogu nalaziti na drugom kraju svijeta, a imati ćete osjećaj kao da se nalazite u istom prostoru. Ovo je i glavni razlog zbog kojeg smo se počeli baviti s ovim stvarnostima - činjenica da bi se mogla u suštini promijeniti komunikaciju, te i sami radimo na proizvodu u ovom segmentu.

Još iz kategorije

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti cjelokupnih rješenja baziranih na Salesforcu

23.06.2021.

Domaća IT i konzultantska scena bogatija je za novog člana tvrtka LeverUP Consulting, s uredima u Zagrebu i Talinu o čemu smo razgovarali s direktoricom Dariom Kulikovom koja ističe kako su specijalizirani za implementaciju, nadogradnju i održavanje CRM sustava te da su certificirani partner američke tvrtke Salesforce.

Digitalni tisak u novoj tehnološkoj eri

Digitalni tisak u novoj tehnološkoj eri

17.06.2021.

Canon Europe predstavlja dvije nove napredne mogućnosti automatizacije - jedinicu za praćenje i jedinicu za provjeru za digitalne tiskarske strojeve u boji iz serije imagePRESS C10010VP. Ti noviteti predstavljaju dodatnu podršku korisnicima u tiskarskim produkcijskim okruženjima za postizanje otisaka najviše kvalitete za manje vremena i bez ručnih intervencija rukovatelja.

Značajan iskorak Compinga uz kupnju tvrtke Data Target

Značajan iskorak Compinga uz kupnju tvrtke Data Target

17.06.2021.

Nakon što je Comping preuzeo dio poslovanja Megatrenda razgovarali smo s predsjednikom Uprave Alojzijem Jukićem koji ističe kako je to s jedne strane to je širenje portfelja naših usluga i proizvoda, ali i direktno ubrzavanje poslovanja.