TV i video sadržaje konzumiramo na mobilnim uređajima

TV i video sadržaje konzumiramo na mobilnim uređajima

Foto: Fotolia (ilustracija)

Novi analiza Ericsson ConsumerLaba jasno prikazuje nove trendove u gledanju TV sadržaja, a riječ je četvrtom izvještaju o korisničkim trendovima u TV području na godišnjoj razini. Između ostalih novosti, 72 posto ispitanika kaže da mobilne uređaje koristi za gledanje video sadržaja najmanje svaki tjedan, a 42 posto to čini izvan doma. Čak 75 posto ispitanika za vrijeme gledanja TV uređaja koristi mobilni telefon.

Novi trend je i da gledatelji neki sadržaj gledaju na više mjesta i u različita vremena. Ericsson ConsumerLab ovo naziva terminom "place-shifted viewing" (gledanje s promjenom mjesta). Također, 41 posto ispitanika u dobi od 65 do 69 godina gleda sadržaje na zahtjev ili s pomakom vremena više od jednom tjedno.

„U počecima govora o mobilnim TV sadržajima pretpostavljalo se da će se oni prvenstveno sastojati od profesionalno napravljenih kraćih video isječaka, a ustvari je praksa pokazala da gledatelji gledaju kraće video sadržaje, ali tako da isječke stvaraju sami pauziranjem i nastavljanjem cjelovitih TV emisija i filmova kako im odgovara. Nastavlja se redefinicija televizije i videa među gledateljima. S obzirom na to da 82 posto ljudi koristi YouTube ili slične usluge barem jednom mjesečno, zapitali smo se da li gledanje recepta online u kuhinji računati kao 'gledanje TV-a' ili samo dobivanje uputa“, ističe Anders Erlandsson, analitičar Ericsson ConsumerLaba.

Više od polovice ispitanika smatra njihovo računalo i internetsku vezu integralnim dijelom potrošačkih navika u području televizije i videa. Ovi alati gledateljima omogućuju da odaberu i kombiniraju što će, kako i kada gledati- poput odabira u restoranu.

Izazov je pred osiguravateljima rješenja: postati prvi po jednostavnosti korištenja,  a istovremeno biti „à la carte“ osiguravatelj TV rješenja koji odgovara na sve potrebe korisnika. Gledatelji rangiraju „à la carte“ TV rješenje kao peti najznačajniji aspekt njihovog doživljaja gledanja.

Sva raznolikost gledanja multimedijskog sadržaja je važna, a nijedna se ne ističe kao glavni favorit među gledateljima. U prošlosti smo svjedočili brzom rastu gledanja sadržaja na zahtjev. Trenutačno se ovaj trend smanjuje, no u dobnoj skupini od 55 do 59 godina, rast je vrlo velik –  od 2011. godine se bilježi 18 posto povećanje gledanja sadržaja na zahtjev više od jednom tjedno.

Još nije došlo vrijeme da zaboravimo na klasično gledanje televizije jer istraživanje pokazuje da linearna TV još uvijek ima važnu ulogu kod korisnika i nije zabilježeno manje učestalo gledanje televizije na ovaj način. Na primjer, čak 36 posto ispitanika kaže da je gledanje sportskih sadržaja uživo vrlo važan dio njihovih TV navika.

Još iz kategorije

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

18.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja seriju imagePRESS C10010VP koja se temelji na dokazanoj i pouzdanoj tehnološkoj platformi s naprednim mogućnostima automatizacije i rukovanja raznim medijima te postavlja nove standarde u produktivnosti, raznolikosti primjena i kvaliteti.

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

17.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja novi stolni skener koji se lako koristi, s fleksibilnim mogućnostima povezivanja putem USB-a i WiFi-ja kako bi još bolje podržao male tvrtke, bez obzira na to kako je postavljeno njihovo radno okruženje, pojašnjavaju iz kompanije povodom izlaska novog uređaja.

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

15.09.2020. komentiraj

Beskontaktno plaćanje, brza usluga, kratko zadržavanje na blagajnama i kraći red čekanja samo su neki od benefita koje trgovci, ugostitelji te mala i srednja poduzeća, sve češće uvode zbog Covid-19 pandemije, ističu iz Sales peritiasa i dodaju da su njihove „TakoLako“ fiskalne blagajne sada dostupne i na Žutom kliku i u 160 poštanskih ureda Hrvatske pošte.