Rat na KBC Osijek zbog softvera

Rat na KBC Osijek zbog softvera

Foto: Fotolia - ilustracija

Od početka ovog tjedna Klinički bolnički centar Osijek radi na novom softveru. Nakon što su tijekom protekle četiri godine koristili Cuspisov bolnički informatički sustav, za koji im je licenca istekla s prvim danom listopada, od ovog tjedna sve se odvija na rješenju tvrtke IN2. Bila bi to uobičajena vijest da se iza ove ne vuku 'repovi'. Naime, direktor Cuspisa Vinko Kojundžić smatra kako natječaj o javnoj nabavi nije proveden u skladu sa zakonom, dok iz osječkog KBC-a tvrde kako dosad puno stvari nisu mogli raditi automatski što im je stvaralo dodatne troškove, prenosi Glas Slavonije.

Na konferenciji za novinare zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek Vlatko Kopić izjavio je kako nisu bili zadovoljni Cuspisovim sustavom jer on nije imao modul za fakturiranje računa. On procjenjuje da je zbog toga na participacijama u prvih devet mjeseci ove godine izgubljeno preko 600 tisuća kuna. Kopić je dodao i kako im je jedan od važnijih sustava, povlačenje tzv. crvenih uputnica, bio na samo tri posto, dok je u ostalim zdravstvenim ustanovama on na 98 posto. "Zbog tih se problema sve moralo unositi ručno te su se pojavljivali prekovremeni sati koje je trebalo platiti", tvrdi Kopić i dodaje kako nije bila uvedena ni baza lijekova pa se nije moglo bilježiti fakturiranje.

Iz KBC-a kažu kako su se odlučili na kupnju sustava za fakturiranje sukladno propisima o javnoj nabavi te uz potporu resornog ministarstva. Osječka je bolnica tako od ponedjeljka ujutro bila bez informatičkog sustava no već istog poslijepodneva je u funkciju stavljen sustav tvrtke IN2.

Taj sustav nije u potpunosti implementiran nego je IN2 donirao 500 licenci koji bi trebao pomoći u prijelaznom razdoblju. Direktor Cuspisa Kojundžić cijeli postupak smatra sumnjivim te je za Glas Slavonije izjavio kako je ravnatelj KBC-a Željko Zubčić dogovore o nabavi novog sustava počeo još u srpnju te da "nije poduzeo ništa da na vrijeme ugovori nastavak suradnje ili provede postupak nabave drugog proizvođača BIS-a".

Kopić je ustvrdio kako do prošlog tjedna nije postignut dogovor s Cuspisom te su nakon toga počeli pregovore s IN2 i dobili 500 licenci kao donaciju. On dodaje kako će se za implementaciju novog sustava obaviti javna nabava, a spomenuta donacija pomoći će da bolnica normalno funkcionira u međuvremenu.

Rekao je i da su kroz anketu među djelatnicima koji su koristili sustav došli do rezultata da sustav ne radi dobro, a najavio je da zbog naglog prestanka rada BIS-a razmišljaju o tužbi protiv Cuspisa. Moguću tužbu najavljuje i Kojundžić jer smatra kako je došlo do malverzacija u postupku javne nabave.

 

 

 

Nezadovoljstvo Hrvatske liječničke komore Osječko-baranjske Županije

Sustav BIS u primjeni je od 2013. g. Tijekom skoro 2,5 godine njegove primjene dnevno se susrećemo s poteškoćama koje su takve prirode da nam sustavno otežavaju ionako povećan opseg posla, a nerijetko ga i onemogućuju. Nepredvidivost ispisa stvara i opasne situacije netočnih nalaza, autorizacija i slično, za koje se potom postavlja pitanje odgovornosti.

Informatizacija ima svoja pravila struke, a koja svakako uključuju vrijeme isprobavanja, prijave i uklanjanja problema. To razdoblje prilagodbe je po svim pravilima informatičke struke trebalo biti davno iza nas. No, čini nam se, da je s vremenom stanje sve gore. Sustav nerijetko satima uopće ne radi. Sav ambulantni i odjelni posao tada staje, a šteta je zbog priljeva novih pacijenata je već nenadoknadiva.

Ugovor s tvrtkom CUSPIS trebao je predvidjeti probleme u primjeni programa, vrijeme i način uklanjanja problema, odgovornosti i sankcije. Iz primijenjenoga proizlazi da ili se ugovor ne provodi kako treba, ili isti nije niti zaključen sa svim pojedinostima koje je trebao sadržavati. I jedna i druga situacija ukazuju na ugovaranje ili provođenje na štetu KBC Osijek, a sadržajno na onemogućavanje rada liječnika. Za pretpostaviti je da je primarna svrha trebala biti upravo obratna, odnosno trebalo je olakšati svakodnevni posao liječnika i cijelog bolničkog sustava. Nažalost, donio je otežavanje rada i liječnicima i administrativnom osoblju. U konačnici na štetu pacijenta.

Stoga molimo da se preispitaju ugovorne obveze i odgovornosti s jedne i druge strane, te da se poduzme potrebno kako bi imali informatički sustav koji olakšava naš svakodnevni posao umjesto da ga otežava. Također molimo sankcioniranje prema ugovornim obvezama kako bi se smanjila nastala šteta.

Još iz kategorije

Worldline je lansirao prvu SoftPOS aplikaciju na hrvatsko tržište

Worldline je lansirao prvu SoftPOS aplikaciju na hrvatsko tržište

16.01.2022.

SoftPOS aplikacija, tvrtke Worldline, prva u Hrvatskoj omogućuje pretvaranje vašeg pametnog telefona u POS uređaj. Aplikacija SoftPos može se instalirati na pametne telefone i zato je idealna za dostavljače, taksiste, ugostitelje, mikro poduzetnike, freelancere, kozmetičke salone i mnoge druge uslužne djelatnosti. Osim za male poduzetnike funkcionira i za velike trgovce koji provode plaćanja putem Android sustava (kao što su željeznice u Poljskoj ili poštanske usluge u Španjolskoj).

CES 2022: Schneider Electric predstavio prva energetska rješenja za dom izrađena od reciklirane plastike iz oceana

CES 2022: Schneider Electric predstavio prva energetska rješenja za dom izrađena od reciklirane plastike iz oceana

13.01.2022.

Schneider Electric predstavio je prva energetska rješenja za dom izrađena od oceanske plastike. Vodeći asortiman utičnica i sklopki na tržištu, Merten, izrađen je od recikliranog materijala izvučenog iz oceana. Čitava linija se isporučuje u održivoj ambalaži te tako kupcima omogućuje da se pridruže u postizanju ugljične neutralnosti.

CES 2022: Nvidia razvija ekosustav igara u cloudu zajedno s partnerima AT&T-om i Samsungom

CES 2022: Nvidia razvija ekosustav igara u cloudu zajedno s partnerima AT&T-om i Samsungom

12.01.2022.

Nvidia je na CES sajmu u Las Vegasu objavila da razvija ekosustav igara u cloudu zajedno s partnerima - AT&T-om i Samsungom. Ta će suradnja, nadaju se u kompaniji, proširiti doseg i performanse GeForce NOW, Nvidijine usluge streaminga igara u cloudu.