Pomak od eksperimentiranja do prave transformacije

Pomak od eksperimentiranja do prave transformacije

Danas se nalazimo u vremenu tehnološkog rasta koji ne pokazuje znakove usporavanja, a tvrtke iz različitih industrijskih grana svjesne su vremena u kojem se nalaze, digitalno se transformiraju, preoblikuju svoje poslovanje koristeći nove tehnologije kako bi stvarale inovacije, uspješno poslovale i ponudile svojim korisnicima napredno korisničko iskustvo, ističe za ICTbusiness.info Tomislav Balun, poslovni direktor IBM Hrvatska.

Na koji se način tržište danas razvija?

Tvrtke uspješno eksperimentiraju s umjetnom inteligencijom i rade u oblaku, Cloudu. Na taj način pripremaju se za "Chapter 2" kako ga mi u IBM-u nazivamo - Poglavlje 2 što znači pomak od eksperimentiranja do prave transformacije. Isto tako, i u naredanom razdoblju ćemo vidjeti kako tvrtke koriste dva pristupa digitalnoj transformaciji poslovanja. Jedan dolazi izvana prema unutra i vođen je zahtjevima tržišta i potrebom za novim digitalnim uslugama, a drugi je onaj koji ide iznutra prema van i odnosi se na modernizaciju internih sustava i pripremu poslovanja za promjene. I jedan i drugi pristup jednako su značajni i važni. U poslovanju ne postoji AI (umjetna inteligencija - artificial intelligence) bez IA (informacijska arhitektura-information arhitecture).

Kakva su očekivanja od ove godine?

Što se 2020. godine tiče, digitalizacija, umjetna inteligencija i računarstvo u oblaku bit će imperativi odnosno 'game changeri' na tržištu i u poslovanju. Uspješna primjena novih tehnologija i kapitaliziranje poslovanja temeljenog na podacima dijelit će tvrtke na pobjednike i gubitnike. Sigurnost i zaštiita od kibernetičkih napada također će biti visoko na listi prioriteta. Svjesni smo kako je kibernetičkih napada sve više, sofisticiraniji su i nijedna industrija nije imuna na takve napade. Stoga će kreiranje proaktivne i cjelovite obrane od napada također utjecati na ulaganja tvrtki u sigurnosna rješenja. Naravno, kada govorimo što će obilježiti budućnost - ključnu ulogu u tome imat će inovacije te stvaranje društva temeljenog na znanju - već danas moramo raditi na zanimanjima budućnosti i osposobljavati mlade s vještinama koje su tržištu uistinu potrebne. Prema posljednoj studiji The Future of Jobs – Wold Economic Forum 65 posto djece koja danas kreću u osnovnu školu radit će poslove koji danas još ne postoje. IBM će nastaviti surađivati s akademskom zajednicom u Hrvatskoj, studentima, developerima i startup kompanijama kako bismo zajedno radili na razvoju vještina za zanimanja budućnosti.

Pogledate li unatrag škavo je bilo poslovanje IBM-a U Hrvatskoj u 2019. godini?

Što se IBM tiče, IBM uspješno posluje na hrvatskom tržištu. U 2019. godini odradili smo veliki broj projekata u različitim industrijskim granama. Riječ je o projektima gdje smo radili na uvođenju tehnologija poput blockchaina, umjetne inteligencije, sigurnosnih rješenja, računarstva u oblaku. Jedan od primjera uspješne digitalizacije poslovanja je projekt u INA-i gdje se radilo na implementaciji robotske automatizacije procesa (RPA). Kada govorimo o računarstvu u oblacima, kompanije su danas završile negdje oko 20 posto svog putovanja u oblak što na neki način označava prvo poglavlje digitalne transformacije. Drugo poglavlje koje je pred nama označava premještanje ostalih 80 posto poslovanja u oblak. Tu će biti potrebna sposobnost premještanja aplikacija i podataka između oblaka na efikasan i siguran način. Na tome će se zasigurno raditi u 2020. godini. IBM ima znanje, iskustvo i vještine – lokalne, regionalne i globalne – koje u svakom trenutku mogu pružiti podršku našim korisnicima u privatnom i javnom sektoru. Veselimo se budućim projektima i inicijativama u 2020. godini.

Još iz kategorije

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

29.05.2020. komentiraj

COVID-19 je pokrenuo najveću virtualizaciju u svijetu poslovanja. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom normalnom načinu rada. Od sredine ožujka 2020. godine više od 90% radne populacije u svijetu prisiljeno je raditi od doma, dok prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja, tijekom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo je tek 20% zaposlenika. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti.

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

29.05.2020. komentiraj

Stvari se vrlo brzo mijenjaju u branši digitalnog tiska širokog formata. Ova tehnologija se sve češće koristi i izvan uobičajenih segmenata tradicionalnog oglašavanja i znakova velikog formata. Uz rast tiska tapeta i dekoracija interijera, tržište grafike širokog formata postaje uzbudljivije nego ikad.

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

27.05.2020. komentiraj

Poslovanje u oblaku, osiguranje kontinuiteta poslovanja u krizi samo su neke od tema koje su se nametnule posljednjih tjedana i mjeseci kada je svijet pogodila jedna velika kriza, a pritom Zagreb još i potres i to su teme o kojima smo porazgovarali s voditeljem informacijske sigurnosti u Setcoru Vedranom Vujasinovićem.