Pomak od eksperimentiranja do prave transformacije

Pomak od eksperimentiranja do prave transformacije

Danas se nalazimo u vremenu tehnološkog rasta koji ne pokazuje znakove usporavanja, a tvrtke iz različitih industrijskih grana svjesne su vremena u kojem se nalaze, digitalno se transformiraju, preoblikuju svoje poslovanje koristeći nove tehnologije kako bi stvarale inovacije, uspješno poslovale i ponudile svojim korisnicima napredno korisničko iskustvo, ističe za ICTbusiness.info Tomislav Balun, poslovni direktor IBM Hrvatska.

Na koji se način tržište danas razvija?

Tvrtke uspješno eksperimentiraju s umjetnom inteligencijom i rade u oblaku, Cloudu. Na taj način pripremaju se za "Chapter 2" kako ga mi u IBM-u nazivamo - Poglavlje 2 što znači pomak od eksperimentiranja do prave transformacije. Isto tako, i u naredanom razdoblju ćemo vidjeti kako tvrtke koriste dva pristupa digitalnoj transformaciji poslovanja. Jedan dolazi izvana prema unutra i vođen je zahtjevima tržišta i potrebom za novim digitalnim uslugama, a drugi je onaj koji ide iznutra prema van i odnosi se na modernizaciju internih sustava i pripremu poslovanja za promjene. I jedan i drugi pristup jednako su značajni i važni. U poslovanju ne postoji AI (umjetna inteligencija - artificial intelligence) bez IA (informacijska arhitektura-information arhitecture).

Kakva su očekivanja od ove godine?

Što se 2020. godine tiče, digitalizacija, umjetna inteligencija i računarstvo u oblaku bit će imperativi odnosno 'game changeri' na tržištu i u poslovanju. Uspješna primjena novih tehnologija i kapitaliziranje poslovanja temeljenog na podacima dijelit će tvrtke na pobjednike i gubitnike. Sigurnost i zaštiita od kibernetičkih napada također će biti visoko na listi prioriteta. Svjesni smo kako je kibernetičkih napada sve više, sofisticiraniji su i nijedna industrija nije imuna na takve napade. Stoga će kreiranje proaktivne i cjelovite obrane od napada također utjecati na ulaganja tvrtki u sigurnosna rješenja. Naravno, kada govorimo što će obilježiti budućnost - ključnu ulogu u tome imat će inovacije te stvaranje društva temeljenog na znanju - već danas moramo raditi na zanimanjima budućnosti i osposobljavati mlade s vještinama koje su tržištu uistinu potrebne. Prema posljednoj studiji The Future of Jobs – Wold Economic Forum 65 posto djece koja danas kreću u osnovnu školu radit će poslove koji danas još ne postoje. IBM će nastaviti surađivati s akademskom zajednicom u Hrvatskoj, studentima, developerima i startup kompanijama kako bismo zajedno radili na razvoju vještina za zanimanja budućnosti.

Pogledate li unatrag škavo je bilo poslovanje IBM-a U Hrvatskoj u 2019. godini?

Što se IBM tiče, IBM uspješno posluje na hrvatskom tržištu. U 2019. godini odradili smo veliki broj projekata u različitim industrijskim granama. Riječ je o projektima gdje smo radili na uvođenju tehnologija poput blockchaina, umjetne inteligencije, sigurnosnih rješenja, računarstva u oblaku. Jedan od primjera uspješne digitalizacije poslovanja je projekt u INA-i gdje se radilo na implementaciji robotske automatizacije procesa (RPA). Kada govorimo o računarstvu u oblacima, kompanije su danas završile negdje oko 20 posto svog putovanja u oblak što na neki način označava prvo poglavlje digitalne transformacije. Drugo poglavlje koje je pred nama označava premještanje ostalih 80 posto poslovanja u oblak. Tu će biti potrebna sposobnost premještanja aplikacija i podataka između oblaka na efikasan i siguran način. Na tome će se zasigurno raditi u 2020. godini. IBM ima znanje, iskustvo i vještine – lokalne, regionalne i globalne – koje u svakom trenutku mogu pružiti podršku našim korisnicima u privatnom i javnom sektoru. Veselimo se budućim projektima i inicijativama u 2020. godini.

Još iz kategorije

Huawei predstavio HMS Core 4.0

Huawei predstavio HMS Core 4.0

21.01.2020. komentiraj

Huawei je predstavio ažurirani HMS Core 4.0 koji će programerima širom svijeta dati mogućnost za još učinkovitiji razvoj i poslovni uspjeh njihovih aplikacija. Integrirajući otvorene mogućnosti u svoj ekosustav, HMS Core služi kao platforma za osnovne usluge s još većom bazom aplikacija, poboljšanom fleksibilnosti i boljim mogućnostima za poslovni uspjeh.

Huawei razvio umjetnu inteligenciju za zaštitu šuma, pomoć slijepima i održivu proizvodnju hrane

Huawei razvio umjetnu inteligenciju za zaštitu šuma, pomoć slijepima i održivu proizvodnju hrane

20.01.2020. komentiraj

Huawei je razvio program TECH4ALL temeljen na tehnologijama umjetne inteligencije koji je usmjeren spašavanju ugroženih jedinki životinja. Program se naslanja na ciljeve o održivom razvoju Ujedinjenih naroda (UN) i pokušava spriječiti daljnju eroziju biološke raznolikosti koja se negativno održava i na kvalitetu života ljudi na okolnim područjima.

Širenje hibridnih modela obrade podataka jedan je od novih trendova podatkovnih centara

Širenje hibridnih modela obrade podataka jedan je od novih trendova podatkovnih centara

18.01.2020. komentiraj

Nova godina donosi brojne nove trendove u svim područjima poslovanja. Posljednjih godina intenzivirale su se rasprave o efektivnosti clouda, što je rezultiralo zaključkom da je optimalno rješenje hibridan model koji inkorporira javne i privatne cloud modele i edge assets u postojeću jezgru. Ovakav inovativni pristup upravljanju podacima jedan je od pet novih trendova podatkovnih centara koje su identificirali stručnjaci iz Vertiva, globalnog pružatelja usluga kritične digitalne infrastrukture.