Njemački grad Dortmund prelazi na softver otvorenog koda

Njemački grad Dortmund prelazi na softver otvorenog koda

Gradsko vijeće njemačkog Dortmunda odlučilo je još prošle godine Memorandumom da se od 2020. do 2025. mora obaviti digitalizacija u svim gradskim institucijama i službama, a kao najzanimljiviji detalj jest zaokret prema besplatnom ili slobodnom softveru (eng. free software).

Tako nešto pokušavao je godinama München, ali zbog političkih neslaganja i sumnjivih poteza, sve je opetovano padalo u vodu, iako se pokazalo da može funkcionirati. U Dortmundu se nadaju da mogu naučiti iz grešaka drugih pa ih neće ponavljati.

Ukratko, ono što gradski čelnici navode jest da "softver otvorenog koda treba koristiti gdje god je moguće" i "da sav softver koji razviju gradske vlasti mora biti dostupan javnosti". Dakle, standardne odredbe, reklo bi se, a sad je sve na uvođenju takve situacije u praksi.

Naravno, cilje je uštedjeti znatan novac koji se troši na licencirani softver, ponajprije onaj vezan uz Microsoft. Pod time se ne misli samo na Windows operativni sustav već i na Office pakete. Građani tako nešto potpuno podržavaju i zbog toga bi priča mogla uspjeti.

Ono što se ne smije ponoviti jest situacija iz Münchena, gdje poveći broj gradskih djelatnika nije znalo kako koristiti softver otvorenog koda, u prvom redu Linux, koji laicima uistinu jest malo teži za pohvatati. Ali, bila su to manje razvijena vremena, prije sedam godina. Umnogočemu se napredovalo od tih dana pa svakako i po pitanju jednostavnosti korištenja softvera.

Zato, optimizam ima pokrića i odluka koju su zajednički donijeli CDU, SPD i Die Grünen (zeleni) te Die Linke (ljevica) mogla bi biti upisana u povijest kao primjer drugima koji žele uštedjeti stotine tisuća eura ili milijune eura na godišnjoj razini vrlo jednostavnim potezom.

Time bi se paralelno i populariziralo besplatni ili slobodni softver pred širim masama, što je poticajno.

Još iz kategorije

Bosch i APCOA rješavaju problem automatiziranog parkiranja vozila

Bosch i APCOA rješavaju problem automatiziranog parkiranja vozila

26.01.2023.

Nakon što je automatizirano parkiranje s poslugom odobreno za komercijalnu upotrebu u parkirnoj garaži P6 u zračnoj luci Stuttgart, Bosch i APCOA nastavljaju s novim instaliranjem ove tehnologije u 15 parkirnih garaža u Njemačkoj.

ESA odabrala DT-ov T-Systems za upravljanje podacima

ESA odabrala DT-ov T-Systems za upravljanje podacima

26.01.2023.

Europska svemirska agencija (ESA) odabrala je T-Systems kao pružatelja usluga za Copernicus Data Space Ecosystem. Pruža informacijske usluge za maksimalnu dobrobit znanosti, politike, industrije i građana EU-a.

Nova generacija Dell PowerEdge servera donosi napredne performanse i energetski učinkovit dizajn

Nova generacija Dell PowerEdge servera donosi napredne performanse i energetski učinkovit dizajn

25.01.2023.

Tvrtka Dell Technologies predstavila je najnovija proširenja Dell PowerEdge serverskog portfelja koji uključuje 2.9x bolji AI inferencing, kao i poboljšanja u Dell Smart Flow dizajnu te Dell Power Manager softver za energetsku učinkovitost, dok Dell Secured Component verifikacija pomaže u osiguravanju distribucijskih lanaca kriptografskom provjerom.