Nizozemska i AMD dogovorili nabavku novog superračunala

Nizozemska i AMD dogovorili nabavku novog superračunala

Foto: DepositPhotos

Nizozemsko nacionalno superračunalo Cartesius staro je gotovo osam godina i slobodno se može kazati kako su mu neke komponente zastarjele, zbog čega su tamošnje državne vlasti i SURF centar odlučili uložiti 20 milijuna eura i opremiti ga, srećom po AMD koji će se itekako okoristiti.

A novi sustav radit će Lenovo, koji je u utrci za posao pobijedio Bull/Atos. Time se kineskom proizvođaču uvelike isplatilo što je preuzeo IBM-ovo HPC poslovanje u Europi. Jer, osim novca u ovom slučaju, svakako će pridobiti uz sebe još klijenata na ovom zahtjevnom tržištu.

Ali, dok to i nije neki novitet, za AMD je itekako poticajno dobiti novi ugovor u ovoj sferi. Konkretnije, njegovi Epyc procesori pogonit će nizozemsku zvjerku. Oni su načinjeni tijekom 2019. upravo za HPC potrebe, što znači da je kompanija imala dugoročnu viziju i počela se isplaćivati.

Sigurno će zadovoljiti potrebe rada jer Rome Epyc 7H12 procesori imaju 64 jezgre, pokreću se na baznih 2,6 GHz i mogu se "pojačati" do 3,3 GHz. Neki dijelovi Cartesiusa će pak biti pogonjeni s novijim Milan Epyc 7003s i sve što slijedi kreirano je prema Epyc 7H12. Također, "boostani" dio tog procesora zvat će se Epyc 7H13 i također ima 64 jezgre i daleko više IPC-a po jezgri, kao i nešto veće brzine.

No nije AMD jedini koji se okoristio uz Lenovo ovim poslom za koji vlada daje 18 milijuna eura, a SURF dva milijuna eura. Nvidia će opremati superračunalo sa svojim akceleratorima, ThinkServer će opremati HGX, a sve skupa trebalo bi omogućiti brzine od 90 petaflopsa. To ne samo da će Cartesius vratiti u društvo 500 najbržih superračunala svijeta, već će ga postaviti i na peto mjesto, ako gledamo mjerenja iz studenog prošle godine.

Svakako, poticajno je to za Europu u globalu, koja je podosta zaostala u odnosu na SAD i Kinu tijekom posljednjeg desetljeća.

Još iz kategorije

Zebra Systems ulazi u partnerstvo s Cloudflareom

Zebra Systems ulazi u partnerstvo s Cloudflareom

02.03.2021.

Zebra Systems objavila je da je na tržištima regije Adriatic uspostavio partnerstvo s kompanijom Cloudflare, specijaliziranom za proizvode iz područja sigurnosti, performansi i pouzdanosti, koja pomaže u izgradnji boljeg Interneta. Zebra Systems, distributer rješenja s dodanom vrijednošću kompanija Acronis, GFI Software, Kerio, Exinda i SolarWinds MSP, ovime proširuje svoj portfelj s još jednim važnim brendom iz područja IT upravljanja i sigurnosti.

Umjetna inteligencija pomaže unaprijediti i ugladiti isporuku IT usluga

Umjetna inteligencija pomaže unaprijediti i ugladiti isporuku IT usluga

25.02.2021.

Umjetna inteligencija omogućava prebacivanje na sebe dobrog dijela posla u korporacijama, što se vidi u istraživanju provedenom od strane OpsRamp. Prema njemu, sve je više područja koje pokriva umjetna inteligencija, ali i sve je više inicijativa da se to učini, kao što je i sve više proizvoda vezanih uz umjetnu inteligenciju, odnosno, automatizaciju procesa.

Ericsson Nikola Tesla ostvario rast prihoda 13,7 posto, a bruto dobiti 6 posto

Ericsson Nikola Tesla ostvario rast prihoda 13,7 posto, a bruto dobiti 6 posto

23.02.2021.

Poslovni rezultati najvećeg domaćeg ICT izvoznika Ericsson Nikola Tesle pokazuju kako je u prošloj godini ukupni prihodi od prodaje su dosegnuli 2,023 milijarde kuna uz rast od 13,7  posto u odnosu na godinu dana ranije. Podaci pokazuju da u ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 45,8 posto, usluge za Ericsson 42,6 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 11,6 posto, čim je izvoz kompanije veći 54,2 posto.