PROMJENA U POSLOVANJU

Navike potrošača se mijenjaju i svi se pokušavaju prilagoditi i optimizirati

Navike potrošača se mijenjaju i svi se pokušavaju prilagoditi i optimizirati
Hrvoje Supić potpredsjednik u Salesforceu za srednju i istočnu Europu
Goran Matošević / Tomich Productions

Salesforce je danas treća najveća softverska kompanija na svijetu i to nakon 25 godina poslovanja, ističe Hrvoje Supić potpredsjednik u Salesforceu za srednju i istočnu Europu i dodaje kako su krenuli iz jednog apartmana u San Franciscu.

„Dio smo mainstream IT industrije, davno smo prestali biti startup i tako je u cijelom svijetu pa i u ovoj našoj regiji. Mislim da smo jako dobro pozicionirani u regiji, naravno to ovisi o svakom pojedinom tržištu i njegovoj razvijenosti i svijesti za potrebom za takvim rješenjima s obzirom na shvaćanje novih tehnologija od strane tvrtke ali i njihovih korisnika odnosno potrošača“, ističe Supić.

Ono što je na tržištu danas vidljivo jest da se mijenjaju potrošačke navike što tvrtke stavlja pred velike probleme i upravo Salesforce vidi u tome priliku da te probleme riješi, pojašnjava Supić i dodaje kako se to odnosi i na samu tvrtku koja se uz pritisak potrošača digitalno transformira i svim segmentima pa i u segmentima upravljanja ljudskim resursima.

On napominje kako se implementacija IT rješenja danas bazira na optimizaciji poslovanja u cjelini od optimizacije prodajnih kanala, prodajne mreže, kako optimizirati marketinške budžete i to je jedan od razloga zašto korisnici odabiru upravo Salesforce.  

Podsjetimo, europsko tržište poslovnog softvera poraslo je za 13,1 posto na godišnjoj razini u 2022. unatoč gospodarskim turbulencijama i globalnoj nestabilnosti, prema IDC-u. To predstavlja najveći rast u posljednjih 20 godina, pokazujući otpornost potražnje za softverom u odnosu na glavne makroekonomske čimbenike. Vrlo sličan trend očekuje se i ove godine.

Rast je prvenstveno bio potaknut povećanom cijenom softverskih licenci (što odražava visoku inflaciju), klijentima vezanim uz postojeće partnere koji nisu mogli otkazati pretplate (osim za značajne dodatne troškove) i ugovorima potpisanim na dulja razdoblja nego što je to bilo standardno prethodnih godina. Prema istraživanju IDC-a, očekuje se da će tržište softvera za poduzeće u Europi zabilježiti godišnju stopu rasta 2022-2027 (CAGR) od 9,2 posto, dosegnuvši vrijednost od 115,5 milijardi USD do 2027. Ključni pokretači aplikacija poduzeća bit će upravljanje odnosom s kupcima (CRM) i općenito upravljanje HCM-om, s obzirom na to da su u COMM-u, s obzirom na to da su na tržištu HCM-a), s opskrbom HCM-om), s opskrbom u CMM-u.