Microsoft razvio umjetnu inteligenciju koja će pomoći doktorima odabrati ispravnu terapiju za liječenje raka

Microsoft razvio umjetnu inteligenciju koja će pomoći doktorima odabrati ispravnu terapiju za liječenje raka
Fotolia

Na svijetu u ovom trenutku postoji na stotine potencijalnih metoda liječenja svih vrsti raka, ali njihovo istraživanje još je u tijeku. Da bi se ubrzalo cijeli proces, pomoći će inovacija od strane Microsofta, a tiče se umjetne inteligencije u zdravstvu.

Naime, podataka u istraživanjima je mnogo, osjetljivi su i trebaju izuzetnu preciznost, pedantnost, ali i potrebno je primijetiti svako odstupanje ili zanimljivost u rezultatima koje znanstvenici dobivaju. Da sve to ne bude podložno greškama sklonim ljudskim potezima i pažnji, brine Microsoft sa svojim Hanoverom.

Njegove mogućnosti su itekako vrijedne jer osim što prati sve potrebne parametre istraživanja, prati i koji lijekovi, kao i tretmani pomažu u najvećem postotku slučajeva, što itekako ubrzava kompletan rad znanstvenicima i omogućava im se da koncentriraju na neka druga područja u svom radu.

Sve ovo bitno je i iz razloga što je rak specifična bolest, kod svake osobe može djelovati drugačije, razvijati se drugačije i stoga je podosta nepredvidljiva. Također, sama priroda te bolesti je natjerati stanice da narastu i razmnožavaju se bez ikakve kontrole. Bolje mogućnosti predviđanja tog rasta i mutacija stanica omogućavaju dulji život, kontrolu i u konačnici pobjedu u borbi protiv te zlokobne bolesti.

U ovom trenutku na svijetu postoji otprilike 800 raznih lijekova koji sve preciznije "udaraju" na bolest i omogućavaju dulji životni vijek oboljelima. Ali, konačni lijek još je uvijek miljama daleko, baš zbog kompleksnosti bolesti i mnogih vrsta koje postoje. Hanover to možda promijeni na bolje i otkloni one lijekove koji ne donose rezultate te omogući koncentraciju na one koji čine bolje rezultate.

I nije to sve, Hanover je konstantno "na mreži" pa su svi podaci koje prikuplja dostupni apsolutno svima uključenima u bitku s bolesti u svakom trenutku. To uvelike smanjuje troškove i ubrzava napredak. Tko zna, možda uskoro budemo u svijetu koji će dobiti bitku s rakom svake vrste...