Kriza pokazala izdržljivost Interxion Hrvatska, bivšeg Altusa koji je prošle godine promijenio i vlasnika

Kriza pokazala izdržljivost Interxion Hrvatska, bivšeg Altusa koji je prošle godine promijenio i vlasnika
Goran Matošević / Tomich Productions

Kada dođe velika kriza poput pandemije, a onda se zaredaju i potresi jedan u proljeće drugi na samom kraju godine, pa kada tome pridodate i prodaju velikoj američkoj korporaciji jednoj od najvećih u svijetu u segmentu podatkovnih centara jasno je da je godina bila sve samo ne obična. Upravo o tome razgovarali smo s direktorom Interxion Hrvatska, nekad Altus IT-em Goranom Đoreskim koji ističe kako je kriza povećala opterećenje na telekomunikacije i podatkovne centre.

Naredno razdoblje iskoristit će, ističe Đoreski, za povećanje mogućnosti povezivanja za naše korisnike u Zagrebu i za povećanje dostupnosti globalnih usluga koje oni često koriste iz nekih europskih metropola, a također ćemo razmotriti druge usluge s dodatnom vrijednošću, kako bismo ojačali regionalnu poziciju.

Što je po vama obilježilo 2020. godinu, koji su vaši ključni projekti, ključni događaji? Kakva je bila godina kada je riječ o poslovanju?

Svi smo svjesni utjecaja koji COVID-19 pandemija ima na naše živote  i društvo u cijelom svijetu. U segmentu digitalne transformacije, pandemija je značajno ubrzala napredak i u privatnom i u javnom sektoru.

Stručnjaci različitih zanimanja počeli su raditi od kuće, što je povećalo opterećenje na telekomunikacije i podatkovne centre. Nama se povećao broj zadataka i interakcija s korisnicima koje smo morali obaviti, što je povećalo rizik za zaposlenike i korisnike koji posjećuju data centar. Morali smo pronaći načine da postanemo učinkovitiji i da svoje poslovanje reorganiziramo na sigurniji način.

Osim pandemije, potresi koji su pogodili Zagreb u ožujku i Petrinju u prosincu testirali su našu sposobnost pružanja nesmetane usluge. U data centru nismo imali oštećenja ni zastoja, a te događaje smo iskoristili za provođenje dodatnih ispitivanja i usavršavanje naših procesa. Adresiranje ovih izazova smatramo našim najvećim postignućima u 2020. godini.

Prošla godina je također bila velika prekretnica za Altus IT jer je početkom posljednjeg kvartala 2020. Altus IT postao dio korporacije Interxion: A Digital Realty Company. Uspješno zaključivanje tog partnerstva, unatoč svim događajima i izazovima, uspjeh je sam po sebi.

Ovo partnerstvo našim korisnicima otvara pristup prema PlatformDIGITAL®, Interxionovoj globalnoj, fleksibilnoj platformi, tako da im možemo pomoći u brzoj i jednostavnoj prilagodbi i rastu, bez obzira na to što i gdje željeli postići.

Kakvom očekujete sljedeću godinu? Koje tehnologije i rješenja korisnici očekuju?

Ne očekujemo da se sadašnje stanje uvjetovano pandemijom COVID-19 značajno promijeni u prvoj polovici 2021. godine, pa ćemo se i nadalje fokusirati na osiguranje sve potrebne podrške našim korisnicima. U drugoj polovici 2021. očekujemo postupni povratak u normalu.

Naredno razdoblje iskoristit ćemo za povećanje mogućnosti povezivanja za naše korisnike u Zagrebu i za povećanje dostupnosti globalnih usluga koje oni često koriste iz nekih europskih metropola. Također ćemo razmotriti druge usluge s dodatnom vrijednošću, kako bismo ojačali regionalnu poziciju.

Interxion je nedavno objavio istraživanje koje pokazuje da će do 2029. godine AI, Blockchain, IoT i 5G donositi 721 milijardu dolara prihoda godišnje gradovima diljem svijeta i jasno je da su promjene uzrokovane koronavirusom u prošloj godini ubrzale te trendove. Ove godine očekujemo daljnje ubrzanje; korisnici i tvrtke brzo usvajaju nove tehnologije zasnovane na podacima. Kako bi podržala taj rast, poduzećima će trebati globalne, fleksibilne platforme za podršku novim tehnologijama. Zato moraju što prije krenuti u razvoj rješenja i osigurati svoju digitalnu transformaciju kako bi mogla pratiti brzorastući tehnološki sektor.