Kako uspjeti u tisku ukrasne grafike

Kako uspjeti u tisku ukrasne grafike

Od tapeta i pločica do drveta i stakla, digitalni tisak omogućuje kreativnost i inovacije u području dizajna interijera, otvarajući nove prilike za dizajnere i davatelje usluga tiska (PSP-ove, print service providers). Za dizajnere, robne marke koje nude ukrasnu grafiku i profesionalne dizajnere interijera prednosti digitalnog tiska nude veću kreativnu slobodu bez tehničkih ili ekonomskih ograničenja tradicionalnih tiskarskih procesa. Tisak na zahtjev omogućuje potpunu prilagodbu i uklanja potrebu za skladištenjem, omogućujući više eksperimentiranja i uklanjajući prepreke za ulazak u branšu. Međutim, ključan je čimbenik svjesnost, a razumijevanje mogućnosti digitalnog tiska još nije rasprostranjeno u zajednici dizajnera interijera.

Usprkos tome, tržište ukrasnog tiska već se procjenjuje na 14,3 milijarde eura (16,6 milijardi dolara) pri čemu rast digitalnog tiska u tom području utječe na predviđen godišnji rast od 4%. Dok to trenutačno predstavlja manje od četvrtine sektora industrijskog tiska, koji bilježi strelovit rast, sama činjenica da se maloprodajna vrijednost tog tržišta procjenjuje na 107,8 milijardi eura (125 milijardi dolara) naglašava veliku vrijednost tih primjena.

Uzmite u obzir primjerice tapete. Donedavno je njihova popularnost bila na dnu uz percepciju da  su staromodne. Međutim, od početka 2017. mediji iz područja dizajna interijera govore o povratku tapeta[, a digitalni tisak sasvim je sigurno odigrao važnu ulogu u tom trendu, omogućujući reprodukciju tradicionalnih uzoraka, masovnu prilagodbu i sve popularnije oslikane zidove. Zapravo se očekuje da će tržište digitalno otisnutih tapeta, koje se trenutačno procjenjuje na 2,19 milijardi eura, do 2023. rasti 25% godišnje. Za PSP-ove je potencijalna zarada na digitalno otisnutim zidnim oblogama znatno veća nego za većinu otisnute grafike u svakodnevnoj primjeni.

Upravo spoj tržišnog rasta i veće moguće zarade privlači sve više PSP-ova tiskanoj ukrasnoj grafici. Konkretno, 74% ispitanika u anketi o tisku provedenoj na sajmu FESPA 2018 smatra da su tapete i ukrasi za interijer područja u kojima njihova tvrtka može rasti.

Pet čimbenika uspjeha na području digitalnog tiska ukrasne grafike

Bilo da se PSP želi početi baviti ukrasnim primjenama ili proširiti svoju postojeću ponudu usluga u tom segmentu, Canon prepoznaje pet čimbenika ključnih za uspjeh na tom dijelu tržišta: razumijevanje tržišta i klijentova konteksta, savjetodavni pristup radu s klijentima, tehnička stručnost za proizvodnju svrsishodnih primjena, dobre vještine vođenja projekata i mreža sposobnih partnera koji podržavaju isporuku.

  1. 1. Razumijevanje tržišta

Mreža ljudi i poduzeća koji djeluju na tržištu dizajna interijera velika je, višeslojna i stalno se mijenja. Sastav tima uključenog u neki projekt mijenjat će se ne samo ovisno o veličini projekta, nego i o tržišnom segmentu. U maloprodaji i ugostiteljstvu, primjerice, PSP-ovi će vjerojatno raditi s internim studijem za dizajn ili agencijom s jedne strane ili vlasnikom butika ili restorana s druge strane. Kad se radi o ukrasnim primjenama za poslovne prostore, klijent može biti bilo tko, od arhitekta ili dizajnera interijera do voditelja ureda. U slučaju tiskane ukrasne grafike za kućnu primjenu, krajnji korisnici bit će potrošači, no arhitekti, dizajneri interijera i savjetnici za unutrašnje uređenje najčešći su kupci prilagođene grafike, dok prodavači i proizvođači opreme za uređenje doma mogu biti naručitelji proizvoda kao što su tapete, meki materijali za oblaganje, pa čak i namještaj.

  1. 2. Savjetodavni pristup

Bez obzira na to rade li s postojećim ili novim klijentima, većina PSP-ova počet će kao dobavljači namještaja, nosača i opreme. No dizajneri se često oslanjaju na povratne informacije dobavljača namještaja, nosača i opreme prilikom faze dizajna projekta, posebno kad je stručnost dobavljača u tom području veća od njihove, a to je s tiskom čest slučaj. Za PSP-ove koji rade na razvoju vlastitog razumijevanja tržišta dizajna interijera i njegovih pokretača to predstavlja izvrsnu priliku da postanu važan dio dizajnerskog dima.

Naši korisnici koji djeluju na tržištu tiskane ukrasne grafike shvaćaju da je njihova uloga inspirirati kupce i pokazati im moguće načine ostvarenja kreativne vizije. To je uloga koju PSP-ovi trebaju prihvatiti: cijenjeni savjetnik koji razumije tržište, shvaća koji se pokretači kriju iza želja klijenata i ima specijalizirano znanje kojim će klijentu pomoći donijeti pravu odluku za svaku primjenu u kontekstu okruženja i željene kvalitete, ali i koji će predstaviti i mogućnosti koje klijent možda nije uzeo u obzir.

 

  1. 3. Uspostavljanje tehničke stručnosti

Svaka ukrasna primjena zahtijeva skup tehničkih sposobnosti koje se protežu dalje od pukih značajki i mogućnosti opreme. Vodeći računa o pokretačima iza klijentovih želja, PSP-ovi moraju razmotriti nužne korake kojima će se osigurati da primjena odgovara svrsi. To obuhvaća sve od pripreme podloge i odabira odgovarajuće metode proizvodnje, pa do završetka instalacije i zaštite krajnjeg rezultata u okruženju te osiguravanje da se u stvarnoj izvedbi ne ugrožava kvaliteta nijednog od prethodno navedenih koraka.

Imajući sve to u vidu za svaku od primjena, jasno je da za većinu PSP-ova stvaranje odgovarajuće ponude ukrasne grafike znači i određenu količinu ulaganja. Fokusiranjem na razvoj tehničkih resursa nužnih za početak sa svega tri ili četiri primjene, PSP-ovi mogu usmjeriti ulaganja u razvoj visoke razine stručnosti u tim područjima, a zatim nadograđivati taj uspjeh.

  1. 4. Razvoj vještina upravljanja projektima

Kako smo se već mogli uvjeriti, primjene u području ukrasne grafike rijetko su usamljene kod PSP-ova: većina njih postat će dio većih projekata dizajna interijera. Na prvi pogled može se činiti da će tako PSP-ovi biti samo dio proširenog tijeka rada koji se proteže od dizajnerskog koncepta do izvedbe, no to predstavlja izvrsnu priliku za zauzimanje važne uloge u tom tijeku.

Stručno znanje PSP-ova stavlja ih u sjajan položaj za savjetovanje klijenata i ostalih u nabavnom lancu o tome kako u praksi ostvariti dizajnersku viziju uz poštivanje ograničenja projekta. Razvojem sposobnosti upravljanja projektima kako bi to sami mogli ponuditi, PSP-ovi će produbiti svoju ponudu usluga. Uz to, fokusiranje na cijeli projekt umjesto na samo jednu primjenu tiska predstavlja priliku za proširivanje opsega posla i izgradnju dubljih odnosa s klijentima.

  1. 5. Izgradnja partnerske mreže

Za PSP-ove koji su novi na tržištu ukrasne grafike izgradnja mreže pouzdanih partnera donosi mogućnost proširenja znanja i iskustava na koja se mogu oslanjati, omogućujući im da nude primjene za koje još možda nemaju potrebne interne resurse. Partnerstvo može donijeti i nove poslove preko preporuka i daljnje suradnje. Naravno, partnerstva kakva su korisna PSP-ovima razlikovat će se od poduzeća do poduzeća, ovisno o njihovom portfelju usluga, bazi klijenata i postojećim sposobnostima. No prihvaćanjem otvorenog svjetonazora „mi to možemo napraviti“, PSP-ovi mogu tijekom vlastitog rasta razvijati mrežu, upoznajući nove partnere na svakom projektu na kojem rade.

PSP-ovi bi trebali razmotriti i kako bi im partnerstva s davateljima tehnoloških rješenja mogla pomoći u razvoju ponude ukrasne grafike. Canon se u svom nastojanju oko razvoja digitalno otisnute ukrasne grafike oslanja na ekspertizu svoje međunarodne mreže stručnjaka za proizvode i primjene. Rezultat je da naši korisnici tako imaju pristup tom vodstvu, tehničkoj stručnosti i mentorstvu koje im omogućuje ponudu novih primjena, poboljšanje ponuđenih usluga i razvoj vlastitog poslovanja.

Nema pravog i krivog načina da se uspije kao davatelj usluga tiska ukrasne grafike – svaki PSP mora koristiti vlastite prednosti i smisliti plan koji je najbolji za njega. Vjerojatnije je da će PSP-ovi koji se potrude povećati i pokazati svoje znanje u području ukrasne grafike – idealno uz Canonovu podršku – uspjeti na ovom tržištu.

Još iz kategorije

IN2 BIS za KBC Sestre milosrdnice vrijedan 4,1 milijuna kuna

IN2 BIS za KBC Sestre milosrdnice vrijedan 4,1 milijuna kuna

25.05.2020. komentiraj

IN2 i Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice potpisali su ugovor kojim se nastavlja informatizacija KBC-a i povezivanje sve tri lokacije u jedinstveni informacijski sustav, a projekt je vrijedan 4,1 milijuna kuna.

Huawei Enterprise BG zajedno s partnerima ubrzava digitalnu transformaciju industrija i društva

Huawei Enterprise BG zajedno s partnerima ubrzava digitalnu transformaciju industrija i društva

24.05.2020. komentiraj

Digitalizacija mnogih industrija je u proteklih nekoliko mjeseci ušla u fazu eksplozivnog razvoja, potaknute su brojne inovacije i povećana učinkovitost, a primjena novih ICT tehnologija poput 5G, AI i računarstva u cloudu značajno je ubrzala digitalnu transformaciju u vertikalnim industrijama i u mnogim javnim sustavima, tvrde u Huaweiju.

Tri ključna savjeta za radno osposobljavanje zaposlenika na daljinu pomoću BYO računala

Tri ključna savjeta za radno osposobljavanje zaposlenika na daljinu pomoću BYO računala

20.05.2020. komentiraj

U svjetlu novih pravila rada od kuće, mnoge kompanije, uključujući i VMware, suočene su između ostalog i s novim načinima radnog osposobljavanja svojih novih zaposlenika. Cijeli svijet bilježi zastoje u dostavama; isporuke računalnih dijelova i novih radnih računala za naše korisnike kasne nekoliko tjedana ili čak mjeseci dok istovremeno raste broj onih koji rade od kuće. Novi zaposlenici moraju započeti obavljati dužnosti iz svojih kućnih ureda a u ovoj situaciji, velika većina njih neće uskoro dobiti korporativno računalo pa čak niti na posudbu. Kako takvim zaposlenicima omogućiti početak rada usprkos svim zastojima? Jedan od načina svakako može biti uvođenje poslovne politike o BYO (donesi svoje vlastito) računalima.