Intel predstavio Fronteru, najbrže akademsko superračunalo na svijetu

Intel predstavio Fronteru, najbrže akademsko superračunalo na svijetu

Foto: DepositPhotos

Dell i Intel su u kolovozu prošle godine najavili da će zajedno dizajnirati Fronteru, superračunalo namijenjenu akademskoj zajednici, vrijedno 60 milijuna američkih dolara i u lipnju ove godine to se ispunilo te je istinska zvijer ugledala svjetlo dana i u ovom je trenutku peto najbrže računalo na svijetu. Ali najbrže ako se gleda isključivo akademska zajednica.

Postiže brzinu od 23,5 petaflopa u sekundi (PFlop/s), a služi za modeliranje, simulacije svih vrsta, baratanje velikim podacima i strojno učenje. Iako iza njega stoje Dell i Intel, financiranje je ipak išlo od strane Državne znanstvene fundacije Sjedinjenih Američkih Država (National Science Foundation).

"Frontera će znanstvenicima omogućiti računalnu i umjetnu inteligenciju kakva u akademskim istraživanjima nikad prije nije postojala. S intelovom tehnologijom, ovo će superračunalo otvoriti nove mogućnosti u znanosti i inženjerstvu te ih unaprijediti", kazala je Trish Damkroger, generalna direktorica u Intelovom odjelu za ekstremno računalstvo.

I dok je Intel zadužen za stotine 28-jezgrenih Xeon Scalable procesora druge generacije, Dell svemu dodaje svoje PowerEdge servere, koji mogu podnositi teške računalne operacije. Uz njih, tu je i Nvidijino precizno računalstvo. Sama arhitektura čipova također se bazira na Intelovoj tehnologiji, a riječ je o Advanced Vector Extensions 512 (AVX-512), koja omogućava dvostruko više FLOPS-a no prethodna generacija.

A kad se spominje termin "FLOPS"... On znači "floating point operations per second" te je mjerna jedinica koja se koristi pri mjerenju brzine procesora. Jedan FLOPS označava jednu matematičku operaciju sa pomičnim zarezom (eng. floating point) u sekundi, iliti jednostavnijim rječnikom, flops je oznaka za jednu instrukciju u jednoj sekundi vremena.

Jedan petaflop odgovara brzini od trilijun kalkulacija u sekundi ili 10^15. Primjerice, standardna kućna računala mogu obraditi oko pet do sto gigaflopsa u sekundi, što znači da su tisuću puta slabija od najmoćnijeg računala na svijetu.

Dok je Frontera peta ukupno i košta 60 milijuna dolara, distribuirana superračunala koštaju po nekoliko stotina milijuna dolara, a najbrže u ovom trenutku jest američko Summit, koje doseže brzinu od 148,6 petaflopa u sekundi i iza njega stoji IBM.

Još iz kategorije

Uvedeno plaćanje kriptovalutama na Billy fiskalnim blagajnama

Uvedeno plaćanje kriptovalutama na Billy fiskalnim blagajnama

14.10.2019. komentiraj

Tvrtka Billy POS, članica ETRANET Grupe, kao vodeći hrvatski pružatelj usluga fiskalizacije prisutna na hrvatskom, slovenskom i češkom tržištu, omogućila je plaćanje kriptovalutama na preko 15.000 Billy fiskalnih blagajni.

Radari hrvatske tvrtke Geolux drže trećinu kineskog tržišta

Radari hrvatske tvrtke Geolux drže trećinu kineskog tržišta

13.10.2019. komentiraj

Mala tvrtka Geolux iz Samobora, sa samo osam zaposlenih, svojom inovativnošću i funkcionalnošću u proizvodnji radara za primjenu u industriji, hidrologiji i sigurnosnim sustavima, osvaja svjetska tržišta. Svoju poziciju na globalnoj pozornici učvrstili su ulaskom na tržište Kine, gdje njihovi radari drže gotovo 30 % tržišta.

IDC: Europa će do 2023. potrošiti 4,9 milijardi dolara na blockchain

IDC: Europa će do 2023. potrošiti 4,9 milijardi dolara na blockchain

11.10.2019. komentiraj

Potrošnja na blockchain tehnologiju u Europi bi trebala s 900 milijuna američkih dolara dosegnuti 4,9 milijardi dolara već do kraja 2023., prognozira IDC u najnovijem izvješću. Ukratko, bit će to rast od 65 posto na godišnjoj razini u petogodišnjem periodu.