Intel predstavio Fronteru, najbrže akademsko superračunalo na svijetu

Intel predstavio Fronteru, najbrže akademsko superračunalo na svijetu

Foto: DepositPhotos

Dell i Intel su u kolovozu prošle godine najavili da će zajedno dizajnirati Fronteru, superračunalo namijenjenu akademskoj zajednici, vrijedno 60 milijuna američkih dolara i u lipnju ove godine to se ispunilo te je istinska zvijer ugledala svjetlo dana i u ovom je trenutku peto najbrže računalo na svijetu. Ali najbrže ako se gleda isključivo akademska zajednica.

Postiže brzinu od 23,5 petaflopa u sekundi (PFlop/s), a služi za modeliranje, simulacije svih vrsta, baratanje velikim podacima i strojno učenje. Iako iza njega stoje Dell i Intel, financiranje je ipak išlo od strane Državne znanstvene fundacije Sjedinjenih Američkih Država (National Science Foundation).

"Frontera će znanstvenicima omogućiti računalnu i umjetnu inteligenciju kakva u akademskim istraživanjima nikad prije nije postojala. S intelovom tehnologijom, ovo će superračunalo otvoriti nove mogućnosti u znanosti i inženjerstvu te ih unaprijediti", kazala je Trish Damkroger, generalna direktorica u Intelovom odjelu za ekstremno računalstvo.

I dok je Intel zadužen za stotine 28-jezgrenih Xeon Scalable procesora druge generacije, Dell svemu dodaje svoje PowerEdge servere, koji mogu podnositi teške računalne operacije. Uz njih, tu je i Nvidijino precizno računalstvo. Sama arhitektura čipova također se bazira na Intelovoj tehnologiji, a riječ je o Advanced Vector Extensions 512 (AVX-512), koja omogućava dvostruko više FLOPS-a no prethodna generacija.

A kad se spominje termin "FLOPS"... On znači "floating point operations per second" te je mjerna jedinica koja se koristi pri mjerenju brzine procesora. Jedan FLOPS označava jednu matematičku operaciju sa pomičnim zarezom (eng. floating point) u sekundi, iliti jednostavnijim rječnikom, flops je oznaka za jednu instrukciju u jednoj sekundi vremena.

Jedan petaflop odgovara brzini od trilijun kalkulacija u sekundi ili 10^15. Primjerice, standardna kućna računala mogu obraditi oko pet do sto gigaflopsa u sekundi, što znači da su tisuću puta slabija od najmoćnijeg računala na svijetu.

Dok je Frontera peta ukupno i košta 60 milijuna dolara, distribuirana superračunala koštaju po nekoliko stotina milijuna dolara, a najbrže u ovom trenutku jest američko Summit, koje doseže brzinu od 148,6 petaflopa u sekundi i iza njega stoji IBM.

Još iz kategorije

Kingstonova enkriptirana IronKey serija D300 ostvaruje NATO certifikaciju ograničene razine

Kingstonova enkriptirana IronKey serija D300 ostvaruje NATO certifikaciju ograničene razine

25.02.2020. komentiraj

Kingston Digital Europe  objavio je da je njegova IronKey D300 enkriptirana serija USB Flash Drive ostvarila NATO certifikaciju ograničene razine. To ukazuje da su nakon detaljnog postupka provjere, Kingston IronKey D300, IronKey D300S i IronKey D300SM uvršteni u NATO-ov Information Assurance Product Catalogue (NIAPC) koji ispunjavaju operativne zahtjeve civilnih i vojnih tijela NATO zemalja.

Novi Canonovi printeri za poslovne korisnike

Novi Canonovi printeri za poslovne korisnike

25.02.2020. komentiraj

Bilo gdje se nalazili na svom putu digitalne transformacije, Canonovi novi uređaji korisnicima mogu pomoći da lako integriraju ispis i digitalni svijet, unaprjeđujući produktivnost i oslobađajući vrijedne IT resurse ističu iz kompanije za svoju novu liniju imageRUNNER ADVANCE DX. Canon je zato unaprijedio svoj portfelj tako da ne nudi puke tehnologije ispisa i skeniranja, stvorivši prilagodljiva središta digitalne transformacije.

Nova e-usluga grada Zagreba

Nova e-usluga grada Zagreba

24.02.2020. komentiraj

Grad Zagreb predstavio je novu digitalnu uslugu pod imenom e-Narudžbenica te je tako Grad Zagreb u cijelosti implementirao digitalizirani proces izrade, potpisivanja i slanja e-narudžbenica u postupcima jednostavne nabave.