Intel planira plaćati partnerima ugrađivanje procesor u tablete

Intel planira plaćati partnerima ugrađivanje procesor u tablete

Čini se da Intel još nije u potpunosti odustao od dolaska na mobilno tržište sa svojim Atom procesorom. Prva tablet računala bila su velika i nezgrapna, te su ih pokretali Intelovi procesori, a spletom okolnosti još i danas nekolicina tablet uređaja na tržištu koristi njihove procesore. Neke stvari su se dolaskom Windows 8 OS-a promijenile, međutim Microsoftov novi operativni sustav nije ni blizu toliko popularan kao što su popularni Android i iOS sustavi kada su u pitanju tablet uređaji.

S obzirom na to da Apple ne želi koristiti Intelove procesore u svom hardveru, jer poruka „Designed by Apple“ zvuči toliko dobro u marketingu, tako da Intelu preostaje samo Android, putem kojeg može zakoračiti na tržište tablet uređaja.

Intel je već imao suradnju sa Samsungom koji je lansirao Galaxy Tab 3 s dvojezgrenim Atom procesorom, a svoj proboj na tržište nastavio je suradnjom s kompanijom ASUS , koja je na ovogodišnjem CES sajmu lansirala smartphone i hibridne tablet uređaje koji koriste Intelove procesore.

Chipzilla se nada da će ove godine doseći brojku od 40 milijuna tablet uređaja, što je poprilično optimistična procjena s obzirom na to da su relativno nepoznati na tržištu tablet uređaja. S pravom se postavlja pitanje kako će ostvariti tako optimističan cilj? Odgovor je vrlo jednostavan , platit će drugima da koriste njihove procesore .

Financijska direktorica Stacy Smith je na nedavno sastanku s investitorima govorila o Intel Bay Trail platformi i njihovim partnerima, naglašavajući da je njihov cilj učetverostručiti broj tablet uređaja i doseći brojku od 40 milijuna tablet uređaja, a to će prema njezinim riječima ostvariti  agresivnim pristupom tržištu i suradnjom sa svojim kupcima, te kroz strategiju „kontra prihoda“, u kojoj će prvo plaćati proizvođačima za korištenje njihovih procesora , sve dok se ne zauzme planirani udio na tržištu i dok ti tablet uređaji ne postanu profitabilni.

Biti će svakako zanimljivo vidjeti hoće li se Intel ove godine uspjeti vratiti na tržište tablet uređaja, no to ne ovisi toliko o kvaliteti Atom procesora jer su oni solidni, već najviše ovisi o marketingu. Intel bi ovom strategijom plaćanja za korištenje njihovih procesora mogao privući i neke značajnije proizvođače, no postavlja se pitanje hoće li ti partneri ostati vjerni Intelu ili će se prebaciti natrag na ARM procesore.

Još iz kategorije

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

14.11.2019. komentiraj

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača poslovnog softvera i hardvera, Oracle, jučer je u zagrebačkoj Mimari održao Oracle Modern Business Forum 2019 - najveću regionalnu konferenciju Oracle poslovnih rješenja koja je okupila više od 250 domaćih i stranih stručnjaka iz područja financija, ljudskih resursa (HR), marketinga i prodaje. Konferencija je bila posvećena izazovima koje tvrtke imaju kod prihvaćanja brzog razvoja novih tehnologija, odnosno kako mogu odgovoriti na zahtjeve digitalne transformacije svojih organizacija i pospješiti poslovanje.

Vertiv nagrađen za najbolja rješenja uštede energije

Vertiv nagrađen za najbolja rješenja uštede energije

14.11.2019. komentiraj

Tvrtka Vertiv nagrađena je nagradom „Best Energy Efficiency Solution” za koncept uštede energije pod nazivom Energy Savings as a Service (ESaaS) na desetoj globalnoj radionici Telefónice. Projekt koji je Vertivu donio nagradu je Concepción postrojenje Telefónice u Madridu, u čijim se tehničkim prostorijama potrošnja energije smanjila za 85 posto, što je rezultiralo uštedom čak jednog gigawatta godišnje.

Combis dobitnik Oracle Specialization nagrade

Combis dobitnik Oracle Specialization nagrade

14.11.2019. komentiraj

Combis, regionalna high-tech ICT tvrtka, kao i Oracle Platinum partner, primio je Oracle Specialization Award. Nagradu za stručnost u Virtualized Core Network Systems (VCNS) području dodijelila je poslovna divizija Oracle Communcations EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika).