IN2 grupa i u 2021. bilježi rast prihoda i dobiti, a najavljuju i nove akvizicije

IN2 grupa i u 2021. bilježi rast prihoda i dobiti, a najavljuju i nove akvizicije
Dražen Tomić / Tomich Productions

Ova godina je pokazala kako IT industrija u Hrvatskoj postaje ključan generator razvoja i konkurentnosti gospodarstva, ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave IN2 Denis Jašarević i dodaje da je u 2021. IN2 grupa i zadržala i povećala dobru strukturu klijenata, financijski rezultati nam rastu iz godine u godinu te već treću godinu bilježe rast prihoda i dobiti.

Kakvim ocjenjujete ovu poslovnu godinu koja je na izmaku?

U protekloj godini dogodile su se velike disrupcije na svjetskoj razini, koje su razotkrile da se procesi uz pomoć tehnologije mogu značajno ubrzati i tako poboljšati učinkovitost svih korisnika u sustavu. S obzirom na to da nas je pandemija u posljednje dvije godine navikla na brzo prilagođavanje, postalo je još jasnije koja je važnost IT industrije.

U 2021. IN2 grupa je i zadržala i povećala dobru strukturu klijenata, financijski rezultati nam rastu iz godine u godinu; već treću godinu bilježimo rast prihoda i dobiti. Naš je fokus na razvoju i ulaganjima u širok i kvalitetan portfelj vlastitih proizvoda na područjima zdravstva, financijskog i osiguravateljskog poslovanja, kao i za različite gospodarske vertikale te niz softverskih rješenja za javnu upravu. Razmatrali smo i prilike za aktivnije tržišno širenje, što nam je i uspjelo akvizicijom tvrtke SVAM Plus, a rast u tom smislu je i ključan dio naše strategije razvoja i u budućnosti. Ova godina je pokazala kako IT industrija u Hrvatskoj postaje ključan generator razvoja i konkurentnosti gospodarstva. Brojne hrvatske tehnološke kompanije ostvaruju uspjeh na svjetskoj razini pa je razumno očekivati da će se trend rasta IT industrije nastaviti i u budućnosti. Mi smo, zasigurno, zakoračili tim putem.

Kada pogledate godinu iza nas što je za IN2 bilo najvažnije?

Istaknuli bismo naše projekte i spomenutu akviziciju tvrtke SVAM Plus koja se bavi razvojem, implementacijom i održavanjem vlastitog poslovnog informacijskog sustava. Za nas je ovo bio logičan potez jer se SVAM Plus svojim rješenjima izvrsno uklapa u strateški okvir našeg razvoja i rasta u kojem je jedan od naglasaka svakako ponuda rješenja za digitalizaciju i integraciju poslovnih sustava.

Kad govorimo o projektima, ove godine implementirali smo naš bolnički informacijski sustav IBIS® u KBC-u Split što znači da se u ovom trenutku IN2 IBIS® nalazi u svim kliničkim bolničkim centrima i državnim kliničkim bolnicama te u većini općih bolnica u Hrvatskoj. Započeli smo i implementaciju poslovnog informacijskog sustava OPUS*ERP u operatoru plinskoga skladišnog sustava, tvrtki Podzemno skladište plina, a završen je projekt IN2HR za upravljanje ljudskim resursima u Hrvatskom operateru prijenosnog sustava. Posebno smo ponosni što smo u 2021. započeli i naš prvi projekt istraživanja i razvoja sufinanciran iz fondova Europske unije. Riječ je o suradnji sa stručnjacima Dječje bolnice Srebrnjak s kojima radimo na razvoju platforme nazvane „P4“ za personaliziranu prehranu u predškolskim ustanovama.

I u regiji smo zabilježili odlične projekte ove godine, primjerice završetak prve faze projekta digitalizacije Vzajemne zdravstvene zavarovalnice u Sloveniji, čiji je rezultat implementacija moderne e-poslovnice temeljene na našoj digitalnoj platformi Insurance2Digital. U Srbiji je završena implementacija rješenja Insurance2 front office u Vojvođanskoj banci, sada OTP banci Srbija, kojim je omogućena prodaja osiguravateljevih proizvoda u svim kanalima banke. Strategija rasta u regiji je ista kao i za Hrvatsku: širiti poslovanje sudjelovanjem na što većem broju raznolikih projekata, ali i tražiti i akvizirati strateške partnere koji će postati dijelom naše grupe.

Što očekujete u 2022. godini?

Prognoze pokazuju da će rast gospodarstva u 2022. biti veći od inicijalnih predviđanja, kao i IT industrije, što otvara, naravno, i nove prilike za naš napredak. Prednosti digitalizacije dodatno su istaknute i dokazane u ovom kriznom razdoblju pa možemo s priličnom sigurnošću pretpostaviti da IT industriju očekuje daljnji napredak u segmentima poslovanja koje smo i ranije prepoznali kao one u kojima se želimo razvijati.

Kad govorimo o široj tržišnoj slici, osim raspoloživosti stručnjaka što je preduvjet za daljnji razvoj, glavni izazov za još bolje pozicioniranje Hrvatske na IT karti svijeta predstavlja i spremnost društva za prihvaćanjem novih oblika poslovanja i  usmjerenost ulaganju u razvoj IT industrije kao pokretačke snage gospodarstva i konkurentnosti Hrvatske. Prilike su za to brojne i, na sreću, iskustvo pokazuje da smo ih na društvenoj razini sve spremniji prepoznavati i iskorištavati.

IN2 grupa će u idućem razdoblju nastaviti, naravno, s daljnjim organskim rastom. Što se tiče suradnje s korisnicima, i iduće ćemo godine nastaviti osiguravati potporu zdravstvenom sustavu u potrebnim reformskim potezima, ali i segmentima pravosuđa, zemljišne administracije, zapošljavanja, pomorstva i sporta u njihovim projektima unaprjeđenja upravljanja korištenjem IT tehnologija.

No, želim naglasiti da ćemo intenzivno dalje raditi na širenju IN2 grupe. Ostvarili smo odlične rezultate i sada je naša ključna strateška odrednica: RAST! Kako kroz akvizicije novih IT tvrtki, dakle i novih proizvoda odnosno rast našeg portfelja, tako i kroz intenzivan unutarnji rast naših ljudi. Radimo planski i intenzivno na dodatnom jačanju i razvoju svih naših kapaciteta i sposobnosti. Naši ljudi rastu s našim poslovanjem i organizacijom. Ojačavamo IN2 grupu za nadolazeće akvizicije i to ne samo na hrvatskom, već i EU tržištima. To je naš cilj i to je naša strategija, ne samo za novu 2022. godinu, već i za nadolazeće godine. Od siječnja ojačavamo i naš menadžerski tim i to upravo našim ljudima, koji dobro poznaju kompaniju, razumiju našu strategiju, vide prilike koje su pred nama i znaju ih iskoristiti. Jako sam zadovoljan svime do sada postignutim, optimističan sam i vjerujem u buduće rezultate i ostvarenje naših ambicioznih poslovnih ciljeva.

Iduća godina za vas je jubilarna velike obljetnica...

Sljedeća, 2022. godina za nas je posebno važna jer obilježavamo veliki jubilej, 30 godina od našeg osnutka. Naša priča započela je 2. srpnja 1992. godine pa u šali volimo reći i da smo stariji od interneta u Hrvatskoj. U zbilji, vjerujemo da to puno govori o našoj tradiciji, kvaliteti naših proizvoda, našem znanju i iskustvu. Tih 30 godina za nas znače stečeno iskustvo u razvoju i implementaciji rješenja u gotovo svim poslovnim granama, a činjenica da smo 2018. postali dio snažne grupacije Constellation Software Inc. (CSI), koji ima podružnice u preko 100 zemalja diljem svijeta, svrstava nas među najrespektabilnije pružatelje tehnoloških rješenja u Hrvatskoj i regiji.  Ovom bih se prilikom posebno želio zahvaliti svim zaposlenicima IN2 grupe, na svim idejama, odrađenim projektima, osmišljenim rješenjima, uspjesima, povjerenju i zajedništvu.