Podaci su sve

IBM najavio novu AI i podatkovnu platformu

IBM najavio novu AI i podatkovnu platformu
Dražen Tomić / Tomich Productions

Na svojoj godišnjoj Think konferenciji, IBM je najavio watsonx, novu AI i podatkovnu platformu koja će biti objavljena. Omogućit će tvrtkama skaliranje i ubrzavanje utjecaja najnaprednije umjetne inteligencije s pouzdanim podacima, rekao je IBM. Također na Thinku, IBM najavljuje daljnja planirana poboljšanja, uključujući ponudu infrastrukture GPU-a-kao-usluge osmišljenu za podršku radnim opterećenjima koja zahtijevaju AI, nadzornu ploču pokretanu AI-om za mjerenje, praćenje, upravljanje i pomoć pri izvješćivanju o emisijama ugljika u oblaku, i nova praksa za watsonx i generativni AI iz IBM Consultinga koji će podržati klijentsku implementaciju AI.

Uz watsonx, IBM nudi studio za razvoj umjetne inteligencije s pristupom temeljnim modelima i modelima otvorenog koda koje je kurirao i obučavao IBM, pristup pohrani podataka kako bi se omogućilo prikupljanje i čišćenje podataka o obuci i podešavanju te alat za upravljanje AI u ruke tvrtki koje će omogućiti besprijekoran end-to-end radni tijek AI koji će AI učiniti lakšim za prilagođavanje i skaliranje.

"S razvojem temeljnih modela, AI za poslovanje je moćniji nego ikad", rekao je Arvind Krishna, predsjednik i izvršni direktor IBM-a. "Osnovni modeli čine implementaciju umjetne inteligencije znatno skalabilnijom, pristupačnijom i učinkovitijom. Izgradili smo IBM watsonx za potrebe poduzeća tako da klijenti mogu biti više od korisnika, mogu postati AI prednost. Uz IBM watsonx, klijenti se mogu brzo obučiti i implementirati prilagođene AI mogućnosti u cijelom njihovom poslovanju, a sve dok zadržavaju potpunu kontrolu nad svojim podacima."

Klijenti će imati pristup skupu alata, tehnologiji, infrastrukturi i stručnom znanju za savjetovanje kako bi izgradili vlastite — ili fino podesili i prilagodili dostupne AI modele — na vlastitim podacima i implementirali ih u velikom broju u pouzdanijem i otvorenijem okruženju za poticanje poslovnog uspjeha . Konkurentna diferencijacija i jedinstvena poslovna vrijednost moći će se sve više proizvesti iz toga koliko model umjetne inteligencije može biti prilagodljiv jedinstvenim podacima i znanju o domeni poduzeća.

Platforma se sastoji od tri jedinstvena skupa proizvoda za rješavanje ovih potreba. watsonx.ai je poslovni studio sljedeće generacije, za koji se očekuje da će biti općenito dostupan u srpnju 2023., za graditelje umjetne inteligencije za obuku, testiranje, ugađanje i implementaciju i tradicionalnog strojnog učenja i novih generativnih AI mogućnosti koje pokreću temeljni modeli putem otvorenog i intuitivnog korisničko sučelje.

watsonx.data je skladište podataka prilagođeno namjeni izgrađeno na otvorenoj lakehouse arhitekturi koja je optimizirana za upravljane podatke i radna opterećenja umjetne inteligencije, podržana upitima, upravljanjem i formatima otvorenih podataka za pristup i dijeljenje podataka. Očekuje se da će rješenje biti općenito dostupno u srpnju 2023. watsonx.governance je alat za upravljanje umjetnom inteligencijom koji omogućuje pouzdane tijekove rada umjetne inteligencije. Očekuje se da će rješenje biti općenito dostupno kasnije ove godine.

Također na Think 2023, IBM će najaviti nekoliko dodatnih nadolazećih ponuda koje se planiraju pomoći u usvajanju AI. Oni uključuju novu GPU ponudu na IBM Cloudu, Consulting Center of Excellence for Generative AI, Cloud Carbon Calculator i novu studiju koja otkriva da je generative AI među sedam trendova koji oblikuju poslovanje.