Hrvatska tvrtka za podatkovne centre Altus IT prodana američkoj tvrtki Digital Realty

Hrvatska tvrtka za podatkovne centre Altus IT prodana američkoj tvrtki Digital Realty
Dražen Tomić / Tomich Productions

Tvrtka Digital Realty (NYSE: DLR) vodeći europski davatelj rješenja za kolokacijske podatkovne centre neutralne prema oblaku i u oblaku kupio je Altus IT, vodećeg pružatelja podatkovnih centara telekom neutralnih u Hrvatskoj i  jugoistočnoj Europi. Do akvizicije je došlo putem njihove europske tvrtke Interxion.

Poslovni podaci za Altus govore kako je prošle godine njihov prihod dosegao 18,71 milijuna kuna uz rast u odnosu na prethodnu godinu od 26,42 posto. Kada je riječ o dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) ona je iznosila 7 milijuna kuna uz rast na godišnjoj razini od čak 162,17 posto.

Odlično povezan podatkovni centar Altus IT-a, koji je nedavno dodao nove mrežne čvorove vodećih globalnih davatelja usluga u oblaku, važan je za kupce jer, kako ističu, Altus se može pohvaliti pristupom portfelju od više od 100 kupaca, približno 50 davatelja usluga povezivanja, uključujući pet operatera najvišeg nivoa i dva glavna pružatelja usluga internetske razmjene dajući najbolje interkonekcijske usluge.

Tvrtka Altus IT ima sjedište u Zagrebu, a njihovo pripajanje globalnoj Digital Realty obitelji donijet će dodatno pojačanje pristupa i to za 700 pružatelja usluga povezivanja u preko 280 podatkovnih centara u 22 zemlje.

Stalno širenje Digital Realty pokazuje kontinuiranim ulaganjem u PlatformDIGITAL, globalnu platformu podatkovnih centara koja podržava kupce širom svijeta dok rade na svojim strategijama digitalne transformacije i povećane potrebe za globalnom pokrivenošću i dodatnim kapacitetima u oblaku.

"Poslovna strategija tvrtke Altus IT usko je usklađena s našim pristupom usmjerenim na povezivanje i usmjerenom na kupca", rekao je David Ruberg, izvršni direktor Digital Realtyja za EMEA regiju. "Jugoistočna Europa nudi značajan ekonomski potencijal, a stjecanje Altus IT-a predstavlja važan korak i naš prvi ulaz na to tržište. Dodavanjem Altus-a IT, bit ćemo u još boljoj poziciji da pomognemo novim i postojećim kupcima da nastave povećavati svoje poslovanje", dodao je Ruberg.

Iskusni tim Altus IT-a nastavlja svoj posao u kompaniji, a to uključuje sadašnjeg izvršnog direktora Gorana Đoreskog, koji će preuzeti funkciju generalnog direktora u Hrvatskoj. "Drago nam je što smo omogućili globalnu prisutnost našim kupcima u Hrvatskoj i donijeli dodatnu vrijednost povećavajući dostupnost i kvalitetu naših usluga", rekao je Đoreski. "Ovo je velika prekretnica i uzbuđeni smo što ćemo se pridružiti platformi Digital Realty i otvoriti nove mogućnosti za ubrzani rast s našim kupcima i partnerima", zaključuje Đoreski.

Altus IT vodeći je pružatelj podatkovnih centara neovisan o telekom operateru u Hrvatskoj i nudi širok spektar rješenja za podršku koja tvrtkama omogućuju poboljšanje poslovanja, razvoj IT i cloud strategije.