Cratis kreće u izgradnju data centra u Varaždinu vrijednog u prvoj fazi 10 milijuna eura

Cratis kreće u izgradnju data centra u Varaždinu vrijednog u prvoj fazi 10 milijuna eura

Trenutno smo u fazi finalizacije kupnje zemljišta, a nakon toga krećemo u izgradnju data centra koji će u prvoj fazi biti vrijedna oko 10 milijuna eura i koji će zadovoljavati Tier 3 standarde, ističe ekskluzivno za ICTbusiness.info direktor Cratisa Matija Grabar i dodaje kako su za svoje korisnike one-stop-shop na području telekomunikacija i ICT-a, s naglaskom na najvišu razinu stabilnosti i kvalitete jer pružaju rješenja u oblaku.

Prema njegovim riječima prvo će biti dostupno 600 četvornih metara prostora u data centru za instalaciju opreme i to već sljedeće godine. Zbog lokacije projekta usluge će biti namijenjene svim korisnicima podatkovnih centara, bankama, telekomima ili pak samim podatkovnim centrima koji traže idealnog partnera za rješavanje pitanja svoje sekundarne lokacije u smislu „disaster recovery-a“, objašnjava Grabar.

Planirate izgraditi novi data centar. Riječ je o velikoj investiciji zašto baš sada?

Cratis je prvenstveno pružatelj „turnkey“ Managed Cloud usluga čiji je temelj upravo infrastruktura, a ona je smještana u podatkovnim centrima. Za naše smo korisnike one-stop-shop na području telekomunikacija i ICT-a, s naglaskom na najvišu razinu stabilnosti i kvalitete.

Još 2015. godine odlučili smo se za smjer postavljanja vlastite autonomne računalne i mrežne infrastrukture koja danas pokreće sve naše i korisničke servise, jer jedino tako zaista možemo isporučiti kvalitetu usluge za koju se obvezujemo, u smislu da upravljamo svim procesima kako bi svaki nastali problem bili u mogućnosti trenutno identificirati, sanirati i trajno ukloniti.

Nastavljajući se na taj val događaja, jedini element koji nam preostaje do pune autonomije je upravo podatkovni centar. Takvim projektom ne samo da širimo portfelj usluga već podižemo svoje poslovanje na sasvim novu razinu i stvaramo velike poslovne prilike za zahtjevne domaće i strane korisnike kojima do sada nismo bili u mogućnosti pristupiti jer nemamo vlastiti podatkovni centar.

Iz prethodno navedenog, jasno je da vizija o podatkovnom centru postoji već duže vrijeme, samo što smo čekali trenutak da dovoljno sazremo kako bi se mogli upustiti u takav zahvat. Cratis je danas prema širini usluga koje pruža, broju aktivnih ugovora i količine računalne infrastrukture jedan od vodećih Managed Cloud operatera u Hrvatskoj, a zapošljavamo preko 20 inženjera s više od 150 godina akumuliranog iskustva iz industrije. Naši prihodi za 2020. godinu premašit će 15 milijuna kuna, a zajedno sa društvom City Connect čiji smo jedan od suosnivača koje zapošljava preko 425 zaposlenika, a čiji će prihodi za prošlu godinu debelo premašiti 10 milijuna dolara - stvara se upravo takva prilika.

Naravno, riječ je o velikoj investiciji, ali isto tako i investiciji kojom se stvara ogromna vrijednost, a kroz dugogodišnje ugovore siguran povrat kao i stabilnost poslovanja. Osim toga, to je izvrsna poslovna prilika za Cratis u smislu zadovoljavanja postojećih potreba i otvaranja novoga tržišta.

Na tržištu imate nekoliko velikih igrača u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je sada i Interxion nakon kupnje Altus IT-a, PCK je prodan APIS IT-u, tu su još DataBox, Megatrend, ali i veliki telekom igrači poput Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska koji gradi i svoj novi data centar u Zagrebu. Ima li mjesta još i za vas?

Cratis je trenutno zadovoljan korisnik nekih od navedenih podatkovnih centara, ali zajednički faktor na koje sve njih možemo svesti je njihov položaj - Zagrebačka županija.

Svjesni smo da danas bez digitalizacije nema ni poslovanja, ali isto tako i činjenice da izvan Zagrebačke županije ne postoji dobro povezan i veći nezavisni podatkovni centar. Uz izrazito dobru optičku i prometnu povezanost, stratešku poziciju u smislu sjeverozapadnih vrata Hrvatske, upravo ovdje Cratis pronalazi svoju priliku i mjesto na tržištu. Grad Varaždin kao i naši partneri to su prepoznali, a ovim projektom ne samo da se stvara važan projekt na nacionalnoj razini već i prilika svim podatkovnim centrima, korisnicima i telekomunikacijskim operaterima za idealnu sekundarnu lokaciju u drugoj potresnoj zoni koja udovoljava sve potrebne kriterije.

Također, iako su podatkovni centri projektirani uz izrazito veliku otpornost na potrese do magnitude od 9 po Richterovoj ljestvici, važno je naglasiti da to i nije uvijek slučaj kod popratne okolne infrastrukture, stoga je važno da se rizici svedu na najnižu moguću razinu smještanjem računalne opreme na udaljenu lokaciju poput naše.

Općenito je potražnja za takvim uslugama na tržištu izrazito velika što govore i nedavna proširenja koja obavljaju pojedini podatkovni centri, a i u budućnosti ćemo sve više viđati i nove projekte tog tipa.

Kome će prije svega usluge biti namijenjene?

Prije svega, zbog lokacije projekta usluge će biti namijenjene svim korisnicima podatkovnih centara, bankama, telekomima ili pak samim podatkovnim centrima koji traže idealnog partnera za rješavanje pitanja svoje sekundarne lokacije u smislu „disaster recovery-a“.

Nadalje, podatkovni centar pokretat će i našu core opremu kao i opremu naših korisnika kako bi postali otporni na promjene tržišta i bili u mogućnosti odgovoriti na sve zahtjeve i realizirati naše postojeće i buduće projekte.

Što će te kao Cratis nudite na tržištu i u kojem smjeru se planirate razvijati? Koje su to usluge? Već sada imate mnoštvo ICT usluga...

Naš smjer i dalje ostaje isti, biti one-stop-shop koji za korisnika rješava cjelovito pitanje telekomunikacija, Cloud usluga i usluga ICT-a, stavljajući pouzdanost sustava, kvalitetu usluge kao i inovacije na prvo mjesto.

Ovim projektom autonomiju našeg sustava dižemo na najvišu razinu, a u ponudu uvodimo cjelovit portfelj usluga podatkovnog centra i otvarano nove velike poslovne prilike kojima do sada nismo imali pristup.

Kupili ste zemljište, kada planirate početi gradnju i o kakvoj je investiciji riječ? Kada će data centar biti gotov?

Pred finalizacijom smo kupnje zemljišta i trenutno u suradnji s renomiranom svjetskom tvrtkom iz područja podatkovnih centara radimo na idejnom rješenju kako bi bili u mogućnosti ishoditi sve dozvole i pokrenuti izgradnju već ove godine. Plan je da podatkovni centar bude operativan najkasnije do kraja iduće godine.

U prvoj fazi izgradnje radi se naša upravna zgrada koja će osim Cratis ureda sadržavati i sve potrebne dijeljenje prostorije za korisnike usluga našeg podatkovnog centra kako bi bili u mogućnosti osigurati vrhunsko iskustvo. Uz to, gradi se i modularno postrojenje (brick & mortar) koje će uz sve potrebno popratno energetsko, klimatizacijsko i ostalo infrastrukturno postrojenje sadržavati određenu količinu IT soba odnosno podatkovnih centara koje ćemo u skladu s potrebama biti u mogućnosti brzo aktivirati, a koje će budući korisnici moći uz najveću razinu fleksibilnosti i konfigurirati.

Ono što bi posebno naglasio je da će lokacija biti izrazito dobro optički povezana sa Zagrebom putem dvije u potpunosti nezavisne strane, kao i svim najvažnijim lokacijama na području grada i konačno međunarodnim vezama prema Austriji, Sloveniji i Mađarskoj. Investicija će za prvu fazu iznositi do 10 milijuna eura.

Koliko planirate četvornih metara za početak upogoniti? Plan je vrlo ambiciozan s 2000 četvornih metara?

Za početak planiramo aktivirati nešto više 600 kvadratnih metara specijaliziranog IT prostora koji će biti konfigurirani da zadovolje naše potrebe kao i potrebe korisnika koji su iskazali interes za suradnjom. Naravno, ovdje govorim o IT prostoru za smještaj računalne opreme. Sama zgrada će biti značajno veća kako bi mogla osigurati traženu razinu sigurnosti kao i prostor potreban za smještaj energetike, klimatizacije, gašenja požara te razvodnih soba za optiku.

Preostale sobe aktivirat ćemo fazno nakon što se ispune preduvjeti u vidu popunjenosti koju propisuju pravila struke, a sve s ciljem maksimalne optimizacija troškova i investicije.

Kako osigurati sigurnost podataka u data centru - telekom čvorovi, sigurnost napajanja za hlađenje, fizička sigurnost?

S obzirom na to da će podatkovni centar biti projektiran, građen i certificiran u skladu s Uptime Tier 3 certifikatom koristeći redundantne komponente svih sustava koji se temelje na provjerenoj tehnologiji i proizvodima renomiranih svjetskih dobavljača, dostupnost neće biti upitna.

Cijelo postrojenje bit će ograđeno i nadzirano 24x7 s osobljem na lokaciji. Korisnici će prolaziti temeljite provjere prilikom ulaska, postojat će jasan kućni red, a oprema će biti smještena u kabinetima, kavezima, IT apartmanima ili sobama. Sve će biti nadzirano pametnim sustavima tehničke zaštite u smislu kontrole pristupa što znači, da bi pristupili opremi morat će te proći nekoliko sigurnih zona. Sve ovo formalizirat ćemo putem za to predviđenih ISO certifikata.

Naravno, bit će regulirani i svi ostali standardni elementi poput kontinuirane opskrbe naftom u slučaju potrebe za dopunjavanjem agregata, hitne servisne kao i vatrogasne službe.

S obzirom na to da planirate završiti za oko 24 mjeseca data centar jer je to prosječno vrijeme izgradnje i opremanja hoćete li ići na Tier 3 ili neki drugi certifikat?

S obzirom na to da se radi o podatkovnom centru koji sadrži izrazito osjetljivu računalnu opremu ništa ne želimo prepustiti slučaju, pa će tako cijelo postrojenje biti projektirano i građeno od strane renomirane svjetske tvrtke iz industrije.

Naš će podatkovni centar na tržištu već od otvorenja uživati izvrstan status, a naši će korisnici znati u što ulaze i kakvu kvalitetu usluge mogu očekivati. Podatkovni centar bit će projektiran, građen i certificiran u skladu s Uptime Tier 3 certifikatom.