Comping nastavlja s vlastitom transformacijom i pomaže drugima

Comping nastavlja s vlastitom transformacijom i pomaže drugima

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Jedna od najjačih domaćih IT tvrtki Comping iskoristila je ovu krizu za vlastitu transfornmaciju, ali i veliku pomoć svojim korisnicima, ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave Alojzije Jukić.

Prema njegovim riječima osmišljavaju rješenja pomoću kojih korisnik sam može prilagoditi nove uvjete, dodavati resurse, aplikacije, preslagivati infrastrukturu i sve to neovisno o izboru platforme.

Kada je riječ o stanju na tržištu Jukić upozorava višegodišnje zanemarivanje infrastrukture za IT usluge, koja je toliko zastarjela da ne dopušta uvođenje novih sustava, polako onemogućuje funkcioniranje postojećih sustava i ozbiljno narušava sigurnost informacija. Pritom napominje kako je stoga teško ili gotovo nemoguće realizirati projekte koji se oslanjaju na digitalnu transformaciju, a upravo je ova situacija, jedna od takvih.

Od rješenja ističe ThingsTalk i internet stvari koji su i dalje jedni od ključnih usluga i stupova  koje vide  u svojoj poslovnoj budućnosti.

Što je napravljeno kao i što se planira napraviti kako bi Comping postao servisno orijentirana tvrtka?

Naša dugoročna strategija ogleda se u pozicioniranju Comping-a kao servisno orijentirane tvrtke s ciljem ostvarivanja većine prometa u domeni različitih oblika servisnih aktivnosti. U prethodnom razdoblju napravili smo značajan iskorak, tako već danas servisi u našem ukupnom prometu sudjeluju s više od 30% ukupnog prihoda. Time smo ostvarili drugačiju prepoznatljivost kod korisnika kao i veću stabilnost poslovanja.

Također, na taj način imamo i bolju predikciju dinamike prihoda; kako u iznosima tih prihoda,  tako i u vremenskoj dinamici njihovog ostvarenja. Ova transformacija uz sve ove prednosti, omogućuje nam puno bolju i kvalitetniju interakciju s krajnjim korisnicima koji u konačnici imaju puno jasniju sliku vrijednosti koju dobivaju od servisa.

Servisi su danas u svim domenama našeg poslovanja. Ako pogledamo osnovnu ponudu Comping-a, ona je u podijeljena u dvije vertikale, jedna su poslovna rješenja i usluge, druga su tehnološka rješenja i usluge. Evidentna je i međusobna ovisnost ovih vertikala.

Osmišljavamo rješenja pomoću kojih korisnik sam može prilagoditi nove uvjete, dodavati resurse, aplikacije, preslagivati infrastrukturu i sve to neovisno o izboru platforme. Cilj nam je stvoriti rješenja koja klijentima omogućuju vrlo brzi odgovor na nove situacije, ali i za vrlo proaktivni pristup.

U ovoj krizi mnogi su se morali prilagoditi digitalnom svijetu, radu od doma. Što je Comping sve ponudio svojim korisnicima kako bi se brzo i efikasno digitalizirali za vrijeme lockdowna?

Upravo na tom tragu svi korisnici s kojima imamo dugoročnu servisnu suradnju, svoju prilagodbu radu od doma su odradili lagano i učinkovito. Na brz i učinkovit način mogli su prilagoditi svoju infrastrukturu, kao i svoje poslovanje potrebama rada od kuće; uvažavajući sve aspekte sigurnosti, raspoloživosti, data centar infrastrukture i aspekte klijentske infrastrukture, odnosno svega onoga što je obavezno da bi se na siguran i efikasan način omogućio rad s udaljenih lokacija koji je jednako kvalitetan.

Kod druge skupine korisnika, proces je bio izuzetno težak i usporen. Neki su morali otvoriti javne natječaje ili pozivne natječaje što ih je dodatno usporilo.

Sve to ide u prilog našoj strategiji orijentiranja prema servisno orijentiranoj tvrtki. Ovaj potonji primjer govori da bez adekvatnog ulaganja u tehnologiju i bez minimalnih tehnoloških preduvjeta digitalna transformacija nije moguća. Potrebno je ulagati proaktivno, nikako reaktivno.

Već smo spominjali termin „tehnološki dug“ kojim opisujemo zaostajanje na tehnološkom polju, npr. u stanju infrastrukture, verzijama softvera koje se upotrebljavaju, educiranosti kadra i istraživanju novih polja u struci. Naš tehnološki dug počeo se nagomilavati tijekom zadnje financijske krize, a gomilanje se nastavilo i nakon izlaska iz nje zbog zanemarivanja IT-ja i vjerojatno, uz tiho razmišljanje: 'Baš smo učinkoviti i štedljivi.' Ukratko, višegodišnje zanemarivanje infrastrukture za IT usluge, koja je toliko zastarjela da ne dopušta uvođenje novih sustava, polako onemogućuje funkcioniranje postojećih sustava i ozbiljno narušava sigurnost informacija. Stoga je teško ili gotovo nemoguće realizirati projekte koji se oslanjaju na digitalnu transformaciju, a upravo je ova situacija, jedna od takvih.

Izazovi s kojima se suočavamo su nagomilani tehnološki dug, zapostavljeni kadar, zapostavljanje primjene tehnologije, sve sofisticiraniji napadi, odljev kadra u zapadnoeuropske zemlje, pandemija Covid –19.

I dolazimo do situacije u kojoj je IT morao osigurati neometan rad većine zaposlenika u njihovim domovima sa svim sigurnosnim aspektima, uspostaviti digitalnu tržnicu, pokrenuti e-propusnicu. Zastarjelom tehnologijom i s desetkovanim ili nedovoljno kvalificiranim kadrom u ovakvim izazovima vrlo se teško se nositi.

Tehnološki dug nije moguće jednokratno 'otplatiti'. Ne može se kupiti novi server, novi storage, nova verzija operativnog sustava i tu smo. To ne ide, količina energije i resursa za 'otplatu' duga količinom je jednaka kao i kad kontinuirano pratite. Ono što nazivamo digitalnom transformacijom zahtijevat će najviše energije, resursa i ulaganja. Bit će potrebno educirati ljude, izmijeniti procese i obrasce rada, kao i organizacijske kulture.

Koji su bili ključni poslovi ove godine i što Comping još očekuje do kraja ove godine?

Što se tiče poslovanja ove godine mogu samo reći da će poslovanje u ovoj godini, kao i sve ostalo, ostati zapamćeno kao nesvakidašnje i potpuno nepredvidljivo. Događale su nam se situacije s kojima smo se po prvi put susreli. Već u prvom dijelu godine, u veljači i ožujku, a dijelom i u siječnju, broj podnesenih zahtjeva prema Comping-u skočio je 65 posto u odnosu na prosjek prethodne godine, a koja je do tada bila najdinamičnija za nas. U tom razdoblju počele su se brisati granice između radnog dana i vikenda, radnog vremena i duboke noći.

Ožujak i travanj bili su nešto usporeniji što se tiče samog poslovanja, no početkom svibnja počele su se otvarati nove prilike te smo tijekom ljetnih mjeseci ostvarili kvalitetnu realizaciju. Neki od većih projekata, koji su ostvareni putem javnih natječaja, su i računala za potrebe popisa stanovništva Državnog zavoda za statistiku, isporuka servera za drugu fazu CDU projekta prema okvirnom sporazumu potpisanom prošle godine.

Jedan od većih projekata na koji smo ponosni je projekt digitalizacije HEP Plina pokrenut na području grada Osijeka na brojci od nekoliko tisuća plinskih brojila. Zanimljivost je da su na ovom projektu korištena hrvatska IT hardverska i softverska rješenja. Comping u suradnji s HEP Telekomunikacijama je razvijao i implementirao ThingsTalk platformu za prikupljanje i obradu podataka.

Do kraja godine imamo značajan pipeline projekata koje planiramo realizirati. Aktualna situacija ukazuje da je to poslovno izvjestan scenarij. Ne očekujemo odstupanja od tog plana, no dogodi li se neki pad, on ne bi trebao biti značajan.

Comping je nastavio sa svojim projektima u segmenetu IoT rješenja i usluga. Što je sve napravljeno s ThingsTalk platformom. Koji su ključni projekti i što očekujete do kraja ove i u slijedećoj godini?

ThingsTalk i internet stvari su i dalje jedni od ključnih usluga i stupova  koje vidimo  u našoj poslovnoj budućnosti. U ovoj domeni radimo na vertikalnim rješenjima, tako da se funkcionalnost platforme nadograđuje i prilagođava potrebama pojedinih vertikalnih industrija. Tu očekujemo i značajne iskorake u primjeni analitičkih rješenja u svrhu monetizacije podataka, te primjene platforme kao servisa i dodatne analitike i BI-ja za korisnike.

To je još jedan primjer gdje vidimo sinergiju infrastrukture i aplikacija, a tu uslugu nudimo i pozicioniramo na tržištu. Važno je istaknuti kako je platforma „connectivity agnostic“ što znači da je sama platforama koju nudimo neovisna o tipu spajanja i prikupljanja podataka. Ona je prilagođena i za Sigfox, LoRa-u i za NB IoT, Wi-Fi ili bilo koji oblik komunikacije koji se pojavi. Možemo ju povezati i biti na najvišoj razini funkcionalnosti. Naš cilj je napraviti iskorak u izradi rješenja koja koriste analitičke alate za obradu velikih količina podataka. Ta rješenja ponuditi ćemo tržištu ili kao paket ili kao uslugu servisa.

Comping je ove godine dobio i dvije Dellove nagrade. Što za vas to znači?

I dalje vrlo važan dio našeg poslovanja je infrastruktura zbog čega iznimno cijenimo i njegujemo partnerstva s globalno vodećim i vrhunskim proizvođačima infrastrukture, poput Dell Technologiesa. Eksperti smo u tom području i svake godine imamo nekoliko vrlo velikih i uspješnih infrastrukturnih  projekata u Hrvatskoj.

Potvrda tome je da već nakon prve uspješne poslovne godine smo osvojili dvije Dellove nagrade; jednu za uspjeh na hrvatskom tržištu i drugu za uspjeh među partnerima unutar regije; Comping je najjači novi partner u Adriatic regiji. Ovim nagradama Dell-ov tim nam je ukazao povjerenje što je osnažilo našu suradnju. Naš idući cilj vezan uz Dell Technologies je ostvariti preduvjete za stjecanje najvišeg partnerskog statusa, Titanium.

Prepoznatljivost Compinga kod velikih svjetskih IT lidera, poput Dell Technologiesa, kao i fleksibilnost koju smo iskazali u proteklom turbulentnom razdoblju daju nam vjetar u leđa i potvrdu da smjer poslovanja kojim je Comping krenuo, omogućuje zacrtanu transformaciju, širenje poslovanja, ali i stabilnost poslovanja.

Još iz kategorije

Veritas objedinjuje podršku za zaštitu podataka od središta računalnog sustava do njegovih samih granica i sustava u oblaku

Veritas objedinjuje podršku za zaštitu podataka od središta računalnog sustava do njegovih samih granica i sustava u oblaku

22.09.2020. komentiraj

Veritas Technologies uvodi novosti u svoju platformu, Enterprise Data Services Platform (EDSP), kako bi pomogla korisnicima da smanje rizike, optimiziraju troškove, da svoje sustave učine otpornijima na ucjenjivački softver (ransomware) te da lakše upravljaju okruženjima koja se oslanjaju na više oblaka.

Schneider Electric lansirao je novi APC Easy Rack PDU asortiman

Schneider Electric lansirao je novi APC Easy Rack PDU asortiman

22.09.2020. komentiraj

Schneider Electric najavio je lansiranje APC Easy Rack PDU asortimana, koji se sastoji od prilagodljive jedinice za distribuciju električne energije za povezana opterećenja, jednostavne za instalaciju i upotrebu. Novi APC Easy Rack PDU asortiman pouzdanog globalnog brenda i predvodnika u baterijama za rezervno napajanje omogućuje pouzdanu distribuciju energije po konkurentnoj cijeni. Od mrežnih ormara i rubnih računalnih okruženja do malih i srednjih podatkovnih centara, APC Easy Rack PDU uređaji otporno su rješenje za kontinuirano napajanje krajnjih korisnika električnom energijom.

Cisco Engage Tech Days – Budite u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima

Cisco Engage Tech Days – Budite u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima

19.09.2020. komentiraj

U godini koja je donijela niz poslovnih izazova, izuzetno je važno biti u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima. Bilo da se radi o sigurnosnim, kolaboracijskim i mrežnim rješenjima ili podatkovnim centrima – sve novosti i primjere dobrih praksi doznajte na Cisco Engage Tech Days događaju.