UMJETNA INTELIGENCIJA

Apple ide naprijed s planom čipa za podatkovni centar naziran na AI

Apple je poznat po korištenju vlastite stručnosti interno u području poluvodiča i na svojim prijenosnim računalima iPhone, iPad i Mac. Tvrtka je pod lupom jer zaostaje u pružanju značajki i funkcija omogućenih umjetnom inteligencijom na svojim uređajima.

Apple ide naprijed s planom čipa za podatkovni centar naziran na AI
Depositphotos

Apple je napredovao u razvoju vlastitog čipa za pokretanje AI softvera u svojim podatkovnim centrima. Projekt bi trebao biti središnji dio dugo očekivane strategije za tehnologiju.

Wall Street Journal (WSJ) izvijestio je da projekt tehnološkog diva ACDC cilja na korištenje vlastitih AI čipova za svoju poslužiteljsku infrastrukturu. WSJ je objasnio da Apple razvija čip poslužitelja koji je vjerojatno fokusiran na pokretanje modela AI za zaključivanje umjesto na modele obuke koje razvijaju dobavljači, uključujući Nvidiju.

Apple je poznat po korištenju vlastite stručnosti interno u području poluvodiča i na svojim prijenosnim računalima iPhone, iPad i Mac. Tvrtka je pod lupom jer zaostaje u pružanju značajki i funkcija omogućenih umjetnom inteligencijom na svojim uređajima. Rukovoditelji tvrtke istaknuli su novi M4 čip fokusiran na AI predstavljen u nadograđenom iPadu Pro predstavljenom jučer (7. travnja).

U pozivu za raspravu o fiskalnoj zaradi u 2. kvartalu 2024. prošlog tjedna, financijski direktor Luca Maestri izjavio je da je Apple potrošio više od 100 milijardi dolara na istraživanje i razvoj u vezi s umjetnom inteligencijom u proteklih pet godina. “Očito smo vrlo uzbuđeni zbog prilike s GenAI-jem,” rekao je Maestri. "Vrlo snažno guramo inovacije na svim frontovima i to radimo već mnogo, mnogo godina." Tijekom poziva, izvršni direktor Tim Cook zadirkivao je dodatne najave umjetne inteligencije na Appleovoj godišnjoj Svjetskoj konferenciji za programere, koja bi se trebala održati sljedeći mjesec.