3D printer sve više postaje mainstream

3D printer sve više postaje mainstream

Foto: Fotolia

Soba Bena Wittbrodta izgleda na prvi pogled kao sasvim obična soba jednog 23-godišnjaka. No, ako ga upitate tko je odgovoran za sve te zanimljive stvari koje ima u sobi odgovor je – 3D printer.

3D printer radi na principu da umjesto tinte na papiru ispušta prah od specijalne materije i vezivne supstance koja učvršćava materijal, te se tako kreiraju se trodimenzionalni objekti različitih oblika i namjena. Wittbrodt kaže kako je već „isprintao“ razne privjeske i modele Lego figurica koji su četiri puta veći od njihove aktualne veličine.

Wittbrodt primjenjuje 3D printer u svakodnevnom životu i posebno se ponosi što je uspio isprintati nadglavni tuš. Inače, sa 3D tehnologijom printanja susreo se još za vrijeme studiranja na Michigan Technological University gdje je usavršio svoje znanje i sada ima svoj vlastiti 3D printer. Nije mu dugo trebalo da svoju strast razvije u profitabilan posao.

„Nevjerojatna je potražnja za iPhone futrolama koje izrađujem u različitim bojama i moguće je dobiti unikatan dizajn.“, uzbuđeno izjavljuje Wittbrodt.

Povijest 3D printera seže u 1984. godinu kada se upotrebljavao isključivo za građevinske i arhitektonske zahvate i pristup njemu imali su samo inžinjeri i stručnjaci iz područja graditeljstva.

Joshua Pearce, profesor na Michigan Technological University, kaže da će za par godina trodimenzionalni printeri postati uobičajeni aparati u našim domovima.

„U ovom trenutku gledamo kako da cjenovno prilagodimo 3D printere prosječnom građaninu“, izjavio je Pearce. On i njegov tim trenutno razvijaju 20 kućanskih predmeta koje možemo pronaći na Thingiverse.

Za sve nas koji nemamo 3D printere možemo kontaktirati kompanije koje ih proizvode. Tako jedan od najeftinijih i najednostavnijih 3D printera proizvodi tvrtka Printrbrot kojemu cijena iznosi 299 dolara.

Espen Siversten, COO tvrtke Type A Machines uvjeren je da 3D tehnologija sve brže raste i da je upravljenje s njom slično kao kada prvi put sjednete za auto. "Prvo se morate naviknuti na određena pravila i steći rutinu i onda sve ide glatko.", izjavio je Siversten.

Još iz kategorije

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

18.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja seriju imagePRESS C10010VP koja se temelji na dokazanoj i pouzdanoj tehnološkoj platformi s naprednim mogućnostima automatizacije i rukovanja raznim medijima te postavlja nove standarde u produktivnosti, raznolikosti primjena i kvaliteti.

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

17.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja novi stolni skener koji se lako koristi, s fleksibilnim mogućnostima povezivanja putem USB-a i WiFi-ja kako bi još bolje podržao male tvrtke, bez obzira na to kako je postavljeno njihovo radno okruženje, pojašnjavaju iz kompanije povodom izlaska novog uređaja.

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

Domaće fiskalne blagajne Sales peritiasa dostupne na tržištu

15.09.2020. komentiraj

Beskontaktno plaćanje, brza usluga, kratko zadržavanje na blagajnama i kraći red čekanja samo su neki od benefita koje trgovci, ugostitelji te mala i srednja poduzeća, sve češće uvode zbog Covid-19 pandemije, ističu iz Sales peritiasa i dodaju da su njihove „TakoLako“ fiskalne blagajne sada dostupne i na Žutom kliku i u 160 poštanskih ureda Hrvatske pošte.