Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

Foto: DepositPhotos

Žene čine trećinu pozicija u upravnim odborima europskih kompanija, ali istovremeno zauzimaju daleko manji dio rukovodećih pozicija u njima. Potvrdila je to kroz istraživanje neprofitna organizacija European Women on Boards sponzorirana od strane Europske unije.

Istraživanje je provedeno u 12 zemalja, a u svakoj se pratila situacija u minimalno deset kompanija. Ukupno, riječ je o 598 kompanija. Također, ono se ne tiče samo članica Europske unije jer među 12 zemalja našla se i Norveška, koja je i najbolja po pitanju rodne raznolikosti. No, sve skupa, samo sedam posto rukovodećih pozicija čine žene, što je skromno.

Također, to potvrđuje da će cilj Ujedinjenih naroda, o dostizanju ravnopravnosti spolova 2030. biti teško ispunjen. Ili, bolje rečeno, bit će ga nemoguće ispuniti ovim tempom. Problem je i što istraživanja kao ovo ne nude rješenja nego ukazuju na problem, tako da korporacije moraju same pronaći načine kako uvrstiti žene na rukovodeće pozicije.

No, u "bazenu" gdje je manje kandidatkinja no što bi ih moglo biti, rizik je zaposliti nekoga na način koji kao prioritet ne vidi kompetencije ispred svega. Dakle, potrebno je raditi na svim razinama.

Primjerice, konzultantska kuća Deloitte i Hrvatska udruga poslodavaca predstavili su uoči prošlogodišnjeg Dana žena rezultate istraživanja Žene u poslovnom svijetu.

Proveli su istraživanje od listopada do prosinca 2018., sukladno stavovima i uvjerenjima 186 predstavnica i predstavnika hrvatskih tvrtki o tome kako doživljavaju žene u poslovnom svijetu. Prvo takvo istraživanje provedeno je 2013. godine, ali pet godina kasnije nije bilo bitnih razlika.

Ipak, zanimljivost je da u Hrvatskoj 22 posto čine žene na rukovodećim pozicijama, što je osjetno iznad prosjeka koji se može vidjeti u istraživanju provedenom od strane European Women on Boards.

Još iz kategorije

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

Huawei želi podržati digitalizaciju Europe i ubrzati gospodarski rast

23.02.2020. komentiraj

Zahvaljujući mreži istraživačkih centara i suradnji s istraživačkim institucijama i sveučilištima koje Huawei ima diljem Europske unije, Huawei može ubrzati europsku digitalnu agendu te kroz brže uvođenje novih tehnologija potaknuti rast gospodarstva.

CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

21.02.2020. komentiraj

Osim službene obavijesti tvrtke INA d.d. objavljene 16. veljače 2020., Nacionalni CERT nije zaprimio prijavu vezanu uz računalno-sigurnosni incident u spomenutoj kompaniji. CERT (eng. Computer Emergency Response Team) ili CSIRT (engl. Computer Security Incident Response Team) je organizacijski entitet koji reagira na računalno-sigurnosne incidente, te preventivnim djelovanjem radi na poboljšanju računalne sigurnosti informacijskih sustava.

KOMENTAR: Napad na INA-u pokazao probleme informacijske sigurnosti, važnost prevencije

KOMENTAR: Napad na INA-u pokazao probleme informacijske sigurnosti, važnost prevencije

21.02.2020. komentiraj

Scenarij 1:

Petak 14.2. Valentinovo – kreće napad – neki tvrde ransomware CLOP zblokirao rad INA-e, kriptirao backupove, kriptirao kompove – sve staje