Xiaomi smatra da je dovoljno popularan da se može riješiti Mi brenda

Xiaomi smatra da je dovoljno popularan da se može riješiti Mi brenda

Foto: DepositPhotos

Kineski Xiaomi je tijekom lipnja ove godine uspio premašiti južnokorejski Samsung te postati najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, što je bio jasan znak da više nema potrebe skrivati se iz Mi brenda, pokrenutog jer je pamtljiviji no puni naziv kompanije.

Uspjeh Xiaomija tim je veći iz razloga što uopće ne posluje na najbogatijem tržištu, onom u Sjedinjenim Američkim Državama. Samsung je, s druge strane, potpuno prisutan no nije otkrio kako iskoristiti izostanak Huaweija na globalnoj razini unazad gotovo dvije i pol godine.

Zato južnokorejski gigant ima udio od 15,7 posto, a Xiaomi 17,1 posto. Moguće da će se to mijenjati s krajem trećem i početkom četvrtog kvartala, ali jasno je da Samsung nema onu snagu kao prije pandemije, bez obzira na znatna ulaganja. Xiaomi pak jeftinim uređajima sa sjajnim performansama i snažnoj online dostupnosti ruši sve prepreke.

A jedan je Mi brend. Pokrenut još 2011. s uređajem Mi 1 kao igra riječi "Mobile internet" i "Mission impossible" no ujedno označava posljednja dva slova punog imena. Sad kad je Xiaomi najjači na svijetu, može se okrenuti sebi samom.

Promjena imena odnosi se i na Xiaomijev ekosustav u globalu, kao i proizvode Interneta stvari (IoT). Istovremeno, brendovi kao Redmi i POCO ostaju na snazi, njih se Xiaomi ne planira odricati jer su linija proizvoda koja nudi "nešto svoje i drugačije". Ukratko, oni služe kako bi se razdvojila jeftinija ponuda od one pod Xiaomi brendom.

Tako nešto Samsung nikad nije uspio izvesti. Ili nije želio. Zato je postao konkurencija sebi samom i nije mogao, odnosno, ne može u uređaje nižeg ranga postavljati premium mogućnosti jer bi na taj način ostajao bez kupaca najskupljih i najjačih modela. Zamršena situacija i dokaz koliko je pandemija uspjela lansirati u orbitu one koji imaju "uigranu" online sveprisutnost.

Još iz kategorije

Prihodi od MaaS pretplata narast će za 900 posto do 2027.

Prihodi od MaaS pretplata narast će za 900 posto do 2027.

20.10.2021.

Pretplatnici na MaaS (Mobility-as-a-Service) generirat će 53 milijardi američkih dolara za poslužitelje platformi tog tipa do 2027., navodi Juniper Research. U ovoj godini generirat će se, prema prognozi, 5,3 milijarde dolara.

Tvrtka u vlasništvu Stipe Matića kupuje Omega software

Tvrtka u vlasništvu Stipe Matića kupuje Omega software

19.10.2021.

Vlasnik M SAN Grupe i KING ICT-a Stipo Matić, dogovorio je preuzimanje tvrtke Omega software, kako sami tvrde prepoznali su je kao tvrtku koja ima znanje, kapacitete, iskustvo i tržišnu prepoznatljivost te se savršeno uklapa u strateške planove ekspanzije na internacionalna tržišta, upotpunjava naš široki  portfolio proizvoda, usluga i rješenja u domenama energetske učinkovitosti, industrije 4.0 i zelene ekonomije te digitalne transformacije najzahtjevnijih poslovnih subjekata.

PwC dosegao prihode 45 milijardi američkih dolara

PwC dosegao prihode 45 milijardi američkih dolara

19.10.2021.

Za 12 mjeseci, zaključno s 30. lipnja 2021., PwC-ova društva na svjetskoj razini imala su bruto prihod od 45 milijardi američkih dolara - 2,0 posto više u lokalnoj valuti i 4,9 posto u američkim dolarima. Nakon što je rast veći dio godine bio bez pomaka, značajno se ubrzao između travnja i lipnja, za 18,1 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine.