Veliki planovi United Grupe u Hrvatskoj s Telemachom, jačanje distribucije sadržaja

Veliki planovi United Grupe u Hrvatskoj s Telemachom, jačanje distribucije sadržaja

Preimenovanje Tele2 Hrvatska u Telemach Hrvatska, planovi razvoja United Grupe na hrvatskom tržištu idealan su povod za razgovor sa Željkom Batistićem, potpredsjednikom za tehnologiju u United Grupi. Prema njegovim riječima glavni globalni tehnološki trendovi koji će oblikovati budućnost Internet svega (IoE), računalstvo u oblaku i AI te strojno učenje. Njihov daljnji razvoj potaknut će brze i vrlo pouzdane mobilne mreže s niskom latencijom (5G, 6G itd.) kao i ultrabrze FTTx mreže koje će s vremenom dostići potpunu pokrivenost.

Što se tiče Telemach Hrvatska, za ICTbusiness.info Batistić ističe kako kreću ulaganju u 5G, sada se čekaju samo nove dražbu spektra najavljenu za 2021. godinu i započet će s uvođenjem 5G baznih stanica na 5G 3,5 Ghz pojasu.

Nekoliko pitanja se nametnulo gotovo pa samo po sebi, kako ICTbusiness.info intenzivno prati proces prodaje Optima Telekoma, Batistić ističe kako zbog politike ne može komentirati tržišne glasine i nagađanja. Isto nam je Batistić odgovorio i na pitanje o mogućim promjenama na jestu čenog čovjeka u Telemachu i povratku u Hrvatsku Adriana Ježine iz Slovenije gdje vodi Telemach Slovenija.

„U Telemachu Hrvatska imamo rukovodeći tim na čelu s Viktorom Pavlinićem. Zajedno intenzivno radimo na pripremi organizacije za provedbu ambicioznih planova koje imamo za hrvatsko tržište. Također mogu reći da Adrian radi sjajan posao za United Grupu u Telemachu Slovenija i ima veliku odgovornost za razvoj poslovanja na za nas vrlo važnom slovenskom tržištu“, ističe Batistić.

Kada je riječ o distribuciji video sadržaja sada imaju problem domaće zakonske regulative i na to pitanje za ICTbusiness.info Batistić ističe kako mogu biti relevantni u proizvodnji kvalitetnog lokalnog sadržaja i njegovoj distribuciji krajnjim korisnicima. Povrh svega, dodajemo međunarodnu komponentu sadržaja udruživanjem s velikim međunarodnim pružateljima sadržaja i usluga i njihovom lokalizacijom za lokalna tržišta., dodaje Batistić.

Prema njegovim riječima primjenjuju inovativnu tehnologiju putem platforme EON koja omogućuje  kreiranje i ciljanu distribucijom sadržaja i reklama.

„Bolja gledanost donosi više marketinških ulaganja, kao i povećan interes drugih sudionika na tržištu za distribuciju naših kanala i sadržaja. To je model koji funkcionira i za Comcast, najveću kabelsku tvrtku u SAD-u, u suradnji s vlastitom tvrtkom Universal Studios. Kupnjom tvrtke Sky Comcast je također ušao na tržišta EU-a sa sličnim konceptom koji su regulatori uvelike prihvatili. Taj model mi primjenjujemo na drugim tržištima pa se nadamo da ćemo biti u mogućnosti i u Hrvatskoj“, ističe Batistić.

Danas, u doba krize, mnogi uočavaju važnost tehnologije i njezine primjene u gospodarstvu i životu općenito. Koje su tehnologije po vama ključne i gdje vidite ulogu United Grupe?

Pandemija je iznenadila cijeli svijet i još uvijek koračamo nepoznatim teritorijem, s obzirom na to da se mnoga mjesta diljem svijeta suočavaju s drugim valom zatvaranja u manje od godinu dana. Ovo je uistinu globalna kriza. Digitalizacija svijeta već je neko vrijeme, prije pandemije bolesti COVID-19, polako, ali sigurno napredovala. Tijekom krize sve je to dobilo golemo ubrzanje kroz digitalizaciju gotovo svih aspekata svakodnevnog života – od rada na daljinu, dostave hrane, obrazovanja, kupnje i zabave do zdravstvene zaštite i još mnogo toga. Digitalna tehnologija kao nikad do sada bila je vrlo važan alat tijekom ove krize.

Telekomunikacijskim mrežama United Grupe svakodnevno se koristi više od 1,4 milijuna korisnika s uslugom širokopojasnog pristupa internetu i 4,5 milijuna korisnika mobilne telefonije. To nas čini jednim od glavnih pokretača digitalizacije na našim tržištima i naporno smo radili kako bismo svojim korisnicima omogućili da vode što normalniji život u ovim teškim vremenima. Preko noći smo doživjeli porast prometa za videosadržaje od 50 do 80 posto, kao i podatkovnog i telefonskog prometa na našim mrežama, te smo morali raditi ad hoc nadogradnje mreža kako bismo ljudima pomogli da, dok su kod kuće, ostanu u kontaktu i poslovno produktivni.

Digitalne aplikacije i usluge koje su najveći pobjednici u ovoj krizi zasigurno su aplikacije za videokonferencije te komunikaciju i kolaboraciju. Uspješne aplikacije za videokonferencije kao što je Zoom tijekom protekle godine doživjele su vrijednosni rast od oko sedam do osam puta. Čak i moja djeca danas prate nastavu u školi putem videokonferencije na Zoomu.

COVID-19 napravio je velik pritisak na tvrtke u telekomunikacijskom i medijskom sektoru, koje su izgubile priliku za brz rast te su istodobno doživjele pad oglašavanja, ali i značajan porast prometa na svojim mrežama. To je zahtijevalo trenutačna ulaganja kako bi se osiguralo da mreže mogu podnijeti sav dodatni promet od rada s udaljenih lokacija, učenja, zdravstvene zaštite, online kupnje itd., koji se tijekom pandemije preselio na internet. Dodatni promet općenito se ne naplaćuje zbog prevladavajuće upotrebe tarifa s neograničenim prometom. U United Grupi ovo vidimo kao ulaganje u budućnost za naše korisnike i nadamo se da će se situacija uskoro normalizirati.

Ostali su pobjednici internetska kupnja, dostava hrane i namirnica te poslovni modeli poput online najma električnih prijevoznih sredstava. Digitalna tehnologija također pomaže u poboljšanju usluga javnog sektora. Primjerice, čini se da više nije potrebno satima čekati u redu za neke javne usluge, budući da je za vrijeme krize svima u interesu da se komunikacija odvija putem interneta.

I s obzirom na to da se sve veći dio naših života odvija online, svi generiramo više podataka koji se mogu koristiti na različite načine. Umjetna inteligencija glavno je sredstvo za povezivanje golemih količina podataka u svrhu prijedloga za poboljšanje proizvoda, usluga i procesa kako bi se povećalo zadovoljstvo korisnika.

Smatram da su glavni globalni tehnološki trendovi koji će oblikovati budućnost Internet svega (IoE), računalstvo u oblaku i AI te strojno učenje. Njihov daljnji razvoj potaknut će brze i vrlo pouzdane mobilne mreže s niskom latencijom (5G, 6G itd.) kao i ultrabrze FTTx mreže koje će s vremenom dostići potpunu pokrivenost. To će uskoro omogućiti novi trend rasta za usluge kao što su proširena stvarnost, hiperautomatizacija i digital twins za donošenje odluka na temelju analize velike količine podataka, internetska osjetila, edge computing, autonomni predmeti (roboti, dronovi itd.), computer vison, prediktivna i personalizirana medicina, AI kao usluga, AI računalna sigurnost kao usluga, prevladavanje trenda električnih automobila u odnosu na dosadašnje načine pogona i autonomna vožnja.

Sve će se to mjeriti i primjenom standarda ESG (okoliš, socijalna politika i upravljanje) jer ulagači diljem svijeta, posebno veliki institucionalni ulagači, sve više pozornosti pridaju održivoj poslovnoj praksi, što će većinu budućih investicija učiniti zelenijima.

U budućnosti također možemo očekivati poticaj za daljnju demokratizaciju tehnologije – pružajući ljudima jednostavan pristup tehničkoj ili poslovnoj stručnosti bez opsežne (i skupe) obuke. Još jedna važna tema bit će transparentnost i sljedivost podataka, kako potrošači postaju svjesniji načina na koji se njihovi podaci prikupljaju i koriste, podnoseći zahtjeve za povećanom odgovornošću s obzirom na prikupljanje, pohranu i osiguravanje podataka potrebnih kako bi ovo digitalno putovanje bilo održivo.

Uloga United Grupe u svemu ovome uključivat će sljedeće. Želimo biti ključan pokretač brže digitalizacije privatnog i javnog sektora na našim tržištima, osiguravajući ulaganja u doseg mreže i eksponencijalan rast kapaciteta u budućnosti. Omogućiti povećanje konkurentnosti pružanjem inovativnih načina zabave, širokopojasnih usluga, videosadržaja, e-trgovine, komunikacijskih aplikacija i usluga na tržištu, s time da se sve navedeno kontinuirano poboljšava zajedničkim naporima naših zaposlenika i prediktivnom analizom koju podupire AI. Uz to, edukacija javnosti o korištenju najnovijih tehnologija i prednostima koje one donose u svakodnevni život.

Tele2 Hrvatska postao je Telemach Hrvatska i najavio velika ulaganja u fiksnu i mobilnu mrežu. Riječ je o 230 milijuna eura, što je s jedne strane mnogo, a s druge strane malo za opsežnu optičku mrežu i izgradnju 5G mreže. Koje su vaše ključne ulagačke pozicije?

Što se mobilnih usluga tiče, posvećeni smo znatno većim i bržim ulaganjima u Hrvatsku u odnosu na prethodno razdoblje. Prvi je prioritet povećanje kapaciteta i pokrivenosti 4G mrežom daljnjim širenjem naše mreže i dodavanjem kapacitivnih slojeva 4G spektra.

Sljedeći važan korak u mobilnom segmentu je 5G mreža i to je nešto što nam je pred vratima. Čekamo novu dražbu spektra najavljenu za 2021. godinu i započet ćemo s uvođenjem 5G baznih stanica na 5G 3,5 Ghz pojasu, što će donijeti pravo 5G iskustvo u pogledu brzina, niže latencije i povećane pouzdanosti u odnosu na upotrebu postojećeg 4G spektra, koji su neki odlučili predstaviti kao 5G. Očekujemo da će se vrlo brzo budući eksponencijalni rast podataka premjestiti s 4G na 5G mrežu.

Kako bismo omogućili najmanje deset puta veće brzine koje donosi 5G u odnosu na 4G, kao bazu napravit ćemo novu optičku mrežu u Hrvatskoj. To će također biti osnova za budući rast kapaciteta i broja pretplatnika. Sljedeće godine možete očekivati da ćemo hrvatskim građanima omogućiti mobilne gigabrzine. Tvrtke United Grupe poznate su po kvaliteti svojih mreža. Naš bugarski operator Vivacom osvojio je nagradu tvrtke Ookla za najbržu mobilnu mrežu u Europi u prvom i drugom tromjesečju 2020. godine, a Telemach Slovenija osvojio je Umlautov certifikat Best in Test za najbolju mobilnu i internetsku mrežu u 2019. i 2020. godini.

Što se tiče usluga fiksne mreže, prema HAKOM-ovu izvješću za 2019. godinu, samo je 33 posto korisnika s uslugom širokopojasnog pristupa internetu u Hrvatskoj imalo brzine iznad 30 Mbps, a ostatak uglavnom koristi naslijeđenu DSL tehnologiju od 2 do 30 Mbps. Tu vidimo veliku priliku da pomognemo Hrvatskoj u postizanju jednog od glavnih ciljeva programa EU-a za razvoj širokopojasnog pristupa, a to je „pristup širokopojasnim brzinama od najmanje 100 Mbps, koje se mogu nadograditi na 1 Gbps, za sva europska kućanstva do 2025. godine“. Kao što smo već najavili, ući ćemo na tržište fiksne širokopojasne mreže u Hrvatskoj ulaganjem u najnoviju tehnologiju PON FTTx, koja može pružiti simetrične brzine od 10 Gbps kućanstvima, javnom sektoru i poslovnim korisnicima. To će predstavljati prilično veliko poboljšanje za hrvatske građane, koji danas od nekolicine operatora imaju na raspolaganju ponude za širokopojasni pristup s prosječnim brzinama ispod 30 Mbps. Naš je početni plan omogućiti navedeni superbrzi internet u najmanje 40 posto države.

Temeljito smo analizirali u što moramo ulagati kako bismo povećali konkurentnost na hrvatskom tržištu i ponudili pravi treći izbor hrvatskim građanima. Naša se strategija temelji na trima stupovima: korištenje visokokvalitetnih fiksnih i mobilnih mreža, pružanje iznimnog korisničkog iskustva i ponuda značajne vrijednosti za novac našim korisnicima.

Kada govorimo o najavljenom ulaganju od 230 milijuna eura, ističem da to predstavlja udvostručenje ulaganja United Grupe u Hrvatsku, povrh ulaganja koje smo napravili kupnjom tvrtke Tele2. To također znači da udvostručujemo ulaganja u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje. To smatram doista značajnom promjenom u dinamici razvoja telekom tržišta u Hrvatskoj. Planiramo uložiti 130 milijuna eura u kvalitetu, pokrivenost i kapacitete naše mobilne mreže, što će povećati naš kapacitet tijekom sljedeće četiri godine za više od četiri puta. 5G mreža bit će važan dio tog ulaganja.

Ulaganja u fiksnu mrežu, kao što sam već napomenuo, donijet će revoluciju u kvaliteti širokopojasnog pristupa i mogućnostima izbora za hrvatske građane s vrhunskim Wi-Fi iskustvom u odnosu na ono što je trenutačno dostupno. Sa 100 milijuna eura položit ćemo više od 7000 kilometara optičkih kabela i nadamo se da ćemo dinamiku cijelog tržišta pomaknuti na višu razinu. To će pomoći Hrvatskoj da ubrza premošćivanje razlika u brzini i kvaliteti širokopojasne mreže, ubrza digitalizaciju i poveća konkurentnost hrvatske ekonomije u odnosu na većinu drugih država članica EU-a.

No, uz to ulaganje, mnogi očekuju da će Telemach Hrvatska biti potencijalni kupac Optima Telekoma. Kombinacija tog ulaganja te znanja i kompetencija Optima Telekoma u fiksnoj telefoniji bila bi idealno rješenje za brži razvoj i stvaranje zaista velikog i snažnog trećeg domaćeg telekoma?

Nadam se da razumijete da politika tvrtke nalaže da ne komentiram tržišne glasine i nagađanja. Dakle, ne mogu ništa reći o Optimi.

Glasine na hrvatskom tržištu telekomunikacija kažu da će Adrian Ježina, koji vodi tvrtku Telemach Slovenija i s kojim ste radili u B.netu, zauzeti čelnu poziciju u tvrtki Telemach Hrvatska. Hoće li se to uskoro dogoditi?

Kao što sam rekao u prethodnom odgovoru, politika tvrtke nalaže da ne komentiram tržišne glasine i nagađanja. Ono što mogu reći jest da u Telemachu Hrvatska imamo rukovodeći tim na čelu s Viktorom Pavlinićem. Zajedno intenzivno radimo na pripremi organizacije za provedbu ambicioznih planova koje imamo za hrvatsko tržište.

Također mogu reći da Adrian radi sjajan posao za United Grupu u Telemachu Slovenija i ima veliku odgovornost za razvoj poslovanja na za nas vrlo važnom slovenskom tržištu.

Danas se telekomi okreću dodatnim uslugama – ICT uslugama, podatkovnim centrima, ali i multimediji i sadržaju. United Grupa nudi TV programe i proizvodnju sadržaja. Kako to uskladiti s obzirom na trenutačno važeće zakonodavstvo?

Naša je vizija transformirati Telemach Hrvatska iz samo mobilnog operatora u potpuno konvergiranu tvrtku za telekomunikacije koja nudi čitav niz telekomunikacijskih usluga temeljenih na vlastitoj infrastrukturi. Televizija i općenito distribucija videosadržaja zasigurno je dio šire telekomunikacijske ponude, posebno s obzirom na to da su televizija i proizvodnja sadržaja srž poslovanja United Grupe. Kao jedna od najvećih medijskih kuća u jugoistočnoj Europi, emitiramo više od 30 kanala i proizvodimo više od 20.000 sati originalnog sadržaja svake godine.

Zbog Zakona o elektroničkim medijima, Telemach Hrvatska trenutačno nije u mogućnosti pružati usluge isporuke videa ili sadržaja. No, očekujemo da će zakon uskoro biti izmijenjen i usklađen s praksom u drugim državama članicama EU-a, što znači da očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti moći ponuditi te usluge, na zadovoljstvo građana Hrvatske. Također, namjeravamo u Hrvatskoj ponuditi OTT/IPTV usluge, i to kroz EON, našu nagrađivanu platformu za upravljanje i distribuciju sadržaja. Smatramo da te usluge nisu obuhvaćene postojećom zakonskom zabranom.

Kako gledate na sinergiju između produkcije, streaminga i distribucije videa i drugog sadržaja? I kako gledate na položaj i razvoj United Grupe u tom segmentu?

Modeli telekomunikacijskih operatora se mijenjaju i dosadašnje ispunjavanje tradicionalnih uloga (izgradnja kvalitetnih mreža i širokopojasna povezanost kao alat za pružanje vlastitih usluga) više nije dovoljno za uspjeh. Velike tehnološke tvrtke kao što su Facebook, EA Sports, Netflix, Google, Disney, Amazon itd. svoj razvoj temelje na ideji da tržišta na kojima mogu plasirati svoje usluge uključuju sve korisnike širokopojasnih mreža diljem svijeta. To stvara veliku prednost u razvojnim mogućnostima u odnosu na lokalne telekomunikacijske operatore, koji ciljaju samo korisnike do kojih mogu doprijeti svojom ili unajmljenom infrastrukturom. Strateški put United Grupe uzima u obzir svjetske trendove. Ne možemo pobijediti velike tehnološke tvrtke u pružanju međunarodnih sadržaja, usluga društvenih mreža i aplikacija za kolaboraciju. Međutim, možemo biti relevantni u proizvodnji kvalitetnog lokalnog sadržaja i njegovoj distribuciji krajnjim korisnicima. Povrh svega, dodajemo međunarodnu komponentu sadržaja udruživanjem s velikim međunarodnim pružateljima sadržaja i usluga i njihovom lokalizacijom za lokalna tržišta.

Imamo izravne odnose temeljene na povjerenju s više od 10 milijuna osoba i tvrtki u regiji te imamo dokazane rezultate u pružanju usluga zabave, e-trgovine i komunikacijskih mogućnosti posredstvom niza komunikacijskih kanala na koje su korisnici od nas navikli. Danas smo najveća produkcijska kuća za lokalni sadržaj u regiji, s timovima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji. Uskoro ćemo tom popisu dodati Grčku i Bugarsku. Proizvodimo širok spektar kvalitetnog sadržaja, uključujući dječje emisije, serije, glazbene spotove, televizijske igre, vijesti, turnire videoigara, lokalne i međunarodne sportove – što god poželite.

Glavna sinergija s telekomunikacijskom tvrtkom počiva na plasmanu proizvoda videosadržaja. Telekom je u izravnom odnosu s krajnjim korisnikom, tako da možemo stalno preispitivati kakvu kvalitetu i gledanost imaju naši programi i pojedini sadržaji. Neprestano digitalno mjerimo gledanost kanala/formata na našim platformama s mnogo većom preciznošću nego što su to općeprihvaćeni sustavi mjerenja gledanosti na tržištima koji još nisu digitalizirani. Zahvaljujući toj analizi i prilagodbi sadržaja potrebama korisnika možemo neprestano poboljšavati svoje sadržaje, a time i njihovu gledanost.

Također, u tom dijelu poslovanja primjenjujemo inovativnu tehnologiju putem platforme EON, koju sam već spomenuo, kreiranjem i ciljanom distribucijom sadržaja i reklama. Naravno, bolja gledanost donosi više marketinških ulaganja, kao i povećan interes drugih sudionika na tržištu za distribuciju naših kanala i sadržaja. To je model koji funkcionira i za Comcast, najveću kabelsku tvrtku u SAD-u, u suradnji s vlastitom tvrtkom Universal Studios. Kupnjom tvrtke Sky Comcast je također ušao na tržišta EU-a sa sličnim konceptom koji su regulatori uvelike prihvatili. Taj model mi primjenjujemo na drugim tržištima pa se nadamo da ćemo biti u mogućnosti i u Hrvatskoj.

Što mislite, koje će tehnologije biti ključne u sljedećih nekoliko godina i kako će Telemach Hrvatska i United Grupa sudjelovati u tom procesu?

Svjetski trendovi spomenuti u jednom od mojih prethodnih odgovora primjetni su i u Hrvatskoj, iako s nešto manjom dinamikom.

Bolji širokopojasni pristup za sve osigurat će se značajnim ulaganjima u 5G nakon dražbe frekvencija, ulaganjima u optičku mrežu do svakog aktivnog telekomunikacijskog čvora i bržim uvođenjem FTTx-a. Imat ćemo mobilne brzine od 1 Gbps i više, dok će za korisnike na našoj fiksnoj infrastrukturi biti dostupne brzine do 10 Gbps. Mnoštvo novih digitalnih aplikacija i usluga širokog spektra domaćih i međunarodnih tvrtki također će se pojaviti na tržištu. Ultrabrzi širokopojasni broadband omogućit će njihovu dostupnost i primjenjivost većem broju hrvatskih građana.

Također se nadam da ćemo doživjeti prvu upotrebu 5G slicinga u hiperautomatizaciji industrijskih procesa. U tom pogledu, industriju električnih automobila i autonomne vožnje vidim kao potencijalne prve ključne korisnike te tehnologije, a što bi moglo pomoći na putu da to zahvaljujući tvrtkama poput Rimca postane nova strateška industrija Hrvatske.

Kao glavne tehnologije United Grupe koje će oblikovati budućnost u dolazećem razdoblju istaknuo bih uvođenje 5G mreže 2021. u mobilni sektor, 10G PON i Docsis 3.1 (na našim tradicionalnim tržištima), daljnja unapređenja naše tehnologije za agregaciju, kodiranje i streaming videosadržaja, s prijelazom na videoformate full HD/UHD, Internet svega, počevši od Interneta stvari (IoT), Big data/Business intelligence temeljene na računalstvu u oblaku (Cloud/Edge computing) i umjetnu inteligenciju kao sustav kompleksne analitike za poboljšanje naših proizvoda i usluga na temelju korisničkog iskustva i potreba.

Još iz kategorije

Anita Lacmanović nova je generalna direktorica SAP-a Hrvatska

Anita Lacmanović nova je generalna direktorica SAP-a Hrvatska

14.01.2021. komentiraj

Nova je generalna direktorica SAP-a Hrvatska postala je Anita Lacmanović, a njezino vođenje tvrtke obilježit će nova strategija s jasnim fokusom na ubrzani prelazak korisnika na rješenja u oblaku te predanost uspjehu postojećih i budućih SAP-ovih klijenata, tvrde u ovoj njemačkoj softverskoj kompaniji.

Global Economic Outlook 2021: oporavak će potaknuti rekordno brz rast, dok bi nova ulaganja mogla označiti prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena

Global Economic Outlook 2021: oporavak će potaknuti rekordno brz rast, dok bi nova ulaganja mogla označiti prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena

14.01.2021. komentiraj

Predviđa se da će tržišne stope globalnog gospodarstva u 2021. godini porasti za oko 5 posto, što je najbrža stopa zabilježena u 21. stoljeću, vraćajući ukupno globalno gospodarstvo na razine proizvodnje prije pandemije do kraja 2021. ili početkom 2022. godine.

Završena velika energetska obnova Ericssona Nikole Tesle ukupno vrijedna 63,5 milijuna kuna

Završena velika energetska obnova Ericssona Nikole Tesle ukupno vrijedna 63,5 milijuna kuna

14.01.2021. komentiraj

Uspješno je završena jedna od najvećih energetskih obnova u Hrvatskoj sufinanciranih sredstvima Europske unije pa je Ericsson Nikola Tesla u 2021. godinu ušla s energetski bitno unaprijeđenim tehnološkim kapacitetima. Kompanija je ovim projektom još jednom potvrdila svoje strateško usmjerenje na smanjivanje ugljikovog otiska sukladno Europskom zelenom planu i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda, odnosno odgovornost prema okolišu i zajednici u kojoj djeluje.