Ubrzano prebacivanje na cloud računarstvo donosi velike prilike, ali i velike sigurnosne prijetnje

Ubrzano prebacivanje na cloud računarstvo donosi velike prilike, ali i velike sigurnosne prijetnje
DepositPhotos

Preseljenje aplikacija i infrastrukture prema cloud računalnim uslugama može olakšati život, no ne znači automatski i da više ne postoji odgovornost za čuvanjem podataka organizacija sigurnima. Taj dio se ne mijenja, ni blizu. Jer, kibernetički kriminalci napadaju cloud okruženje kao i svako drugo.

Naime, kako se ubrzano mijenja situacija pa cloud postaje nativna stavka organizacija, tako se mijenja i percepcija kibernetičkih kriminalaca. Lako i brzo se prilagođavaju, kao sa svakom tehnologijom kroz povijest.

Upravo zato ne čudi ni da je cloud sigurnost najbržerastući segment na tržištu koje se tiče sigurnosti u globalu. Riječ je o potrošnji od 841 milijun američkih dolara u prošloj godini, što je 246 milijuna dolara više nego što se potrošilo kroz 2020.

Trenutno, većina organizacija koristi višestruke cloud usluge i veći broj njihovih poslužitelja. Također, glavni im je izbor hibridni cloud, u kojem se kombinira privatni i javni cloud. Onaj privatni bira se za čuvanje najosjetljivijih podataka, a javni za one manje osjetljive. Time se štedi novac, ali i vrijeme.

Nažalost, sve češće smo svjedoci da hibridni cloud stvara komplikacije jer svaki poslužitelj ima različite modele vezane uz sigurnost, koje korisnici moraju prepoznati, shvatiti i potom njima upravljati na predviđen način. To pak troši vrijeme i novac. Dakle, situacija je zamršena. Ali nije nepremostiva.

Naravno, razviti pravi sigurnosni plan nije lako. Neke se organizacije brinu oko potencijalnih napada većih hakerskih grupa, druge se muče kako odviknuti zaposlenike da za lozinku biraju "1234". Stoga, usvajanje osnova sigurnosti, razumijevanje kamo ide tržište i postavljanje teških pitanja pružateljima usluga u cloudu o njihovoj vlastitoj sigurnosti dobar je put koji treba slijediti i pridržavati se kako bi cloud iskustvo bilo ugodno.