Ubrzano prebacivanje na cloud računarstvo donosi velike prilike, ali i velike sigurnosne prijetnje

Ubrzano prebacivanje na cloud računarstvo donosi velike prilike, ali i velike sigurnosne prijetnje

Foto: DepositPhotos

Preseljenje aplikacija i infrastrukture prema cloud računalnim uslugama može olakšati život, no ne znači automatski i da više ne postoji odgovornost za čuvanjem podataka organizacija sigurnima. Taj dio se ne mijenja, ni blizu. Jer, kibernetički kriminalci napadaju cloud okruženje kao i svako drugo.

Naime, kako se ubrzano mijenja situacija pa cloud postaje nativna stavka organizacija, tako se mijenja i percepcija kibernetičkih kriminalaca. Lako i brzo se prilagođavaju, kao sa svakom tehnologijom kroz povijest.

Upravo zato ne čudi ni da je cloud sigurnost najbržerastući segment na tržištu koje se tiče sigurnosti u globalu. Riječ je o potrošnji od 841 milijun američkih dolara u prošloj godini, što je 246 milijuna dolara više nego što se potrošilo kroz 2020.

Trenutno, većina organizacija koristi višestruke cloud usluge i veći broj njihovih poslužitelja. Također, glavni im je izbor hibridni cloud, u kojem se kombinira privatni i javni cloud. Onaj privatni bira se za čuvanje najosjetljivijih podataka, a javni za one manje osjetljive. Time se štedi novac, ali i vrijeme.

Nažalost, sve češće smo svjedoci da hibridni cloud stvara komplikacije jer svaki poslužitelj ima različite modele vezane uz sigurnost, koje korisnici moraju prepoznati, shvatiti i potom njima upravljati na predviđen način. To pak troši vrijeme i novac. Dakle, situacija je zamršena. Ali nije nepremostiva.

Naravno, razviti pravi sigurnosni plan nije lako. Neke se organizacije brinu oko potencijalnih napada većih hakerskih grupa, druge se muče kako odviknuti zaposlenike da za lozinku biraju "1234". Stoga, usvajanje osnova sigurnosti, razumijevanje kamo ide tržište i postavljanje teških pitanja pružateljima usluga u cloudu o njihovoj vlastitoj sigurnosti dobar je put koji treba slijediti i pridržavati se kako bi cloud iskustvo bilo ugodno.

Još iz kategorije

AMD-ovi prihodi od Ryzen PC-a u 2022. će pasti za 26 posto pod pritiskom oporavka Intela

AMD-ovi prihodi od Ryzen PC-a u 2022. će pasti za 26 posto pod pritiskom oporavka Intela

12.08.2022.

Intelov oporavak potaknut Alder Lake procesorima 12. generacije utjecat će na pad prihoda za AMD u ovoj godini. Konkretno, Morgan Stanley u analizi navodi da će Ryzen Desktop segment poslovanja pasti za čak 26 posto.

Razlika između testiranja opterećenja i stres testiranja

Razlika između testiranja opterećenja i stres testiranja

12.08.2022.

Softver developeri pri razvoju se koriste dvama metodama testiranja - opterećenja (eng. load) i stresa. Samo, oko obje traju poveće rasprave i činjenica je da mnogi u industriji još uvijek ne razaznaju razlike između ovih metoda.

Lenovo deveti kvartal zaredom ostvaruje rekordne rezultate uz rast prihoda i profitabilnosti

Lenovo deveti kvartal zaredom ostvaruje rekordne rezultate uz rast prihoda i profitabilnosti

11.08.2022.

Lenovo Group je objavila rekordne rezultate Grupe u prvom kvartalu koji pokazuju rast prihoda i profitabilnosti i to već deveti uzastopni kvartal. Neto dobit u prvom tromjesečju porasla je 11 posto na godišnjoj razini na 516 milijuna američkih dolara i 35 posto na godišnjoj razini na 556 milijuna američkih dolara na temelju hongkonških standarda financijskog izvještavanja. Prihod je porastao na 17 milijardi američkih dolara što je 5 posto više u odnosu na prethodnu godinu u stalnoj valuti.