Turbulentna godina iza nas, izazovna ispred nas

Turbulentna godina iza nas, izazovna ispred nas
Dražen Tomić / Tomich Productions

2022. je bila godina puna turbulencija. Počela je snažno uz uzlazni trend i povoljnu perspektivu gospodarskog rasta. Nakon gotovo dvije godine stalne krize, poslovna situacija i izgledi konačno su davali pozitivan dojam. Nažalost, stvari su krenule silaznom putanjom šokantnim izbijanjem rata u Ukrajini, popraćenog dosad nezabilježenim rastom cijenama energije i rekordno visokom inflacijom.

Takva kretanja utjecala su na sve dijelove gospodarstva i društva, a Hrvatska je, kao i sva druga europska gospodarstva, bila uvelike izložena pogoršanju izgleda. Ipak, zahvaljujući snažnom prvom polugodištu, Hrvatska će u kontekstu gospodarskog rasta godinu vjerojatno završiti kao jedna od pet najboljih zemalja EU-a, a očekuje se i značajno smanjenje javnog duga. Sve je to sjajno, osobito u kombinaciji sa predstojećim ulaskom u eurozonu i povijesno visokim investicijskim rejtingom.

Međutim, cjelovita slika je nažalost daleko od toga da 2023. bude godina „rasta“. Globalno gospodarstvo će se suočiti s usporavanjem, pri čemu će gospodarska aktivnost u Europi po svoj prilici biti najteže pogođena. Recesija prijeti i Hrvatskoj s očekivanim gospodarskim rastom oko 1 posto, pri čemu samo do kraja prvog tromjesečja ograničene cijene energije predstavljaju veliki izazov  za industriju. Uz prognoziranu inflaciju na razinama od 6 do 7 posto, poslovno okruženje će iduće godine biti vrlo izazovno, što znači da će gospodarstvo nastaviti funkcionirati u „kriznom stanju“.

Predstojeća, 2023. godina bit će zahtjevna jer ekonomski izgledi za većinu svijeta nisu dobri, štoviše opterećeni su inflacijom i prigušenim gospodarskim rastom. Hrvatska, nažalost, tu nije iznimka. U takvom okruženju bitno je iskoristiti svaku priliku i pokušati izvući maksimum unatoč nepovoljnim uvjetima. U prevladavanju ove situacije okvir mora biti poticajan za ulaganja i mora podržavati industrije i kompanije koje imaju transformativnu moć i snagu da brže izvedu druge industrije iz krize.

U trenutku kada su nacionalna konkurentnost, gospodarski rast, poslovni uspjeh i društveni razvoj definirani stupnjem digitalizacije i kad recesija kuca na vrata, Hrvatska je u poziciji sama odlučivati o svojoj sudbini. Kako bismo uspješnije prevladali krizu i jednog se dana izdigli iznad europskog prosjeka te smanjili jaz prema digitalno naprednijim gospodarstvima, od presudne je važnosti da svi ključni dionici i donositelji odluka budu posvećeni ostvarenju ciljeva nacionalne digitalne strategije. Stoga omogućavanje dobrostanja ICT industrije, koja bi realno mogla povećati svoj udio u BDP-u i do 15 posto, ne doprinosi samo konkurentnosti sektora već je i u interesu cjelokupnog gospodarstva, pa samim time predstavlja i nacionalni prioritet. Ujedno, ako analiziramo naprednije digitalne ekonomije, jasno je što je potrebno učiniti i koje mjere je ključno provesti.

Digitalna tranzicija gospodarstva u obliku poticajnog zakonodavnog i investicijskog okruženja svakako je jedna od takvih mjera. Druga je racionalizacija parafiskalnih naknada, poput prava puta koje predstavlja veliko opterećenje za Hrvatsku, pogotovo s obzirom da trenutno stanje nije održivo. Tim više jer 13 zemalja EU ne naplaćuje pravo puta, dok većina ostalih naplaćuje višestruko niže iznose, što omogućuje usmjeravanje sredstava u važne investicije. Tu je i prilagodba regulacije cijena fiksnog širokopojasnog interneta, što je bio jedan od glavnih razloga pada Hrvatske na ovogodišnjoj DESI ljestvici. Stoga je potrebna modernizacija regulative na način da u područjima gdje korisnici imaju više mogućnosti izbora vrijede uvjeti slobodnog tržišta, a dopuštanje HT-u da snizi cijene ispod sadašnjih koristilo bi svima - gospodarstvu, društvu, a posebice korisnicima jer bi dovelo do više ulaganja na područjima diljem Hrvatske.

Tijekom posljednjih nekoliko godina postalo je još očitije kako je upravo digitalizacija ključni pokretač oporavka gospodarstva i jačanja gospodarske konkurentnosti. U srži svega toga je mrežna infrastruktura, odnosno optika i 5G.

Studija '5G Atlas Ekonomski učinci razvoja 5G infrastrukture u Hrvatskoj' Hrvatskog Telekoma potvrdila je kako  će ulaganja u razvoj 5G mreže u idućih nekoliko godina stvoriti više od 10 milijardi kuna dodane vrijednosti za hrvatsko gospodarstvo. Pritom se procjenjuje da će godišnja neto korist od ulaganja u 5G biti 1,72 posto BDP-a. Budući da se u 2023. godina očekuje rast BDP-a ispod 1 posto, ovih 1,72 posto, samo na temelju 5G, izgleda još bolje i predstavlja priliku koju Hrvatska ne smije propustiti. Tim više što 5G mreža pridonosi ubrzanom razvoju tržišta, povećanju konkurentnosti, zaposlenosti i razvoju cijele države, a posebice trenutačno manje razvijenih hrvatskih regija.

Optika je još jedan „adut“ kojeg već držimo u ruci. Kvalitetna optička infrastruktura i brzi internet preduvjet su sadašnjeg i budućeg razvoja te veće kvalitete života. Kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, potpuno smo posvećeni povezivanju svih njenih dijelova i zato predano gradimo mrežu ne samo u velikim gradovima, već i u prigradskim i ruralnim područjima. U njima želimo do kraja 2023. godine omogućiti pristup gigabitnim brzinama za još 150.000 korisnika, osiguravajući digitalnu platformu za jačanje gospodarske aktivnosti i daljnji napredak.

Budući da će po svemu sudeći 2023. godina donosi brojne izazove, kompanije također moraju osnažiti svoju otpornost. Jedan od ključnih aspekata ovdje je podizanje njihovih digitalizacijskih kapaciteta, a što podrazumijeva nadilaženje samog „razmišljanja o digitalnoj budućnosti“ do potpune „digitalne uključenosti“, i to u svim aspektima njihovog poslovanja - operacije, procesi, korisničko iskustvo... uz  nastavak usvajanja inovacija i razvoja transformacijskih tehnologija kao što su AI, IoT, VR/ AR, cloud computing, sve od kojih u svojoj srži imaju esencijalnu infrastrukturu koju mi u Hrvatskom Telekomu pružamo.

Ako postoji nešto što Hrvatskoj ne nedostaje, to su talenti, inovativne ideje, potentni start-upovi, „skriveni“ šampioni među malim i srednjim poduzetnicima, sjajne već etablirane kompanije u raznim industrijama. Ono što im je svima potrebno za preživljavanje, rast i napredovanje je ICT infrastruktura, moderna digitalna rješenja, stabilne mreže velike brzine i povezanost. Sve ono što mi kao vodeći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske omogućavamo. Zbog toga smo mi u Hrvatskom Telekom-u, usprkos nepovoljnom poslovnom okruženju u proteklom razdoblju, ostali predani našim investicijskim planovima, izgradnji i kontinuiranom dvoznamenkastom rastu  optičke FTTH mreže, danas dostupne za pola milijuna kućanstava i tvrtki, istovremeno jačajući našu lidersku poziciju u 5G, pokrivajući njome više od dva  milijuna ljudi. Budući da 2023. godina sa sobom donosi puno neželjene „prtljage“ i svjesni izravne veze između stupnja digitalizacije zemlje i njena razvoja, nadamo se da za ulaganja poticajnom okruženju koje će omogućiti nastavak naših investicija u optiku i 5G, a što snažno pridonosi ubrzanoj digitalizaciji Hrvatske.

Kako bismo izbjegli da za godinu dana razmišljamo 'trebali smo, mogli smo', te da pričamo o propuštenim prilikama i pitamo se 'zašto to nismo učinili', i 'tko je za to kriv', moramo sada krenuti sa 'što trebamo učiniti' i 'kako to možemo postići' i moramo djelovati odmah!