Span bilježi rast prihoda od razvoja softvera i poslovnih rješenja

Span bilježi rast prihoda od razvoja softvera i poslovnih rješenja
Dražen Tomić / Tomich Productions

Iako o poslovnim rezultatima za cijelu godinu još uvijek ne može govoriti, jer je kompanija na burzi, predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović ističe kako je prvih devet mjeseci jako dobar pokazatelj za cijelu 2022. godinu. Tako su u prvih devet mjeseci prema njegovim riječima ostvarili prohode od 650,7 milijuna kuna, što predstavlja rast od 11 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. EBITDA (dobit prije kamata, amortizacije i deprecijacije) prije jednokratnih stavki porasla je za 68 posto te iznosi 55,4 milijuna kuna.

Span je na burzi stoga ograničen u objavi podataka i prognozama. Kakva je za vas bila 2022. godina?

Unatoč brojnim izazovima i promjenjivim tržišnim okolnostima, iza Spana je uskoro još jedna uspješna poslovna godina obilježena velikim projektima i postignućima te dobrim financijskim rezultatima. Ukupni prihodi  Grupe u prvih devet mjeseci iznose 650,7 milijuna kuna, što predstavlja rast od 11 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. EBITDA prije jednokratnih stavki porasla je za 68 posto te iznosi 55,4 milijuna kuna. EBITDA nakon jednokratnih stavki u promatranom razdoblju povećala se na 51,9 milijuna kuna, što predstavlja rast od 89 posto. Ostvarena neto dobit iznosila je 9,4 milijuna kuna, što je rast od 162 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Najveći rast prihoda ostvaren je u poslovnom segmentu Razvoj softvera i poslovnih rješenja te u segmentu Infrastrukturne usluge, Cloud i Cyber Security, što je u skladu s našom poslovnom strategijom  koja je usmjerena na rast usluga s visokom dodanom vrijednošću.

Rat u Ukrajini, koji je započeo u veljači, utjecao je na prihode društva u toj zemlji, no poslovni rezultati ostatka grupe gotovo su u cijelosti kompenzirali taj negativni efekt. Span ostaje u Ukrajini koliko je to moguće, to je najveća europska zemlja i kad rat stane nadamo se da će se gospodarstvo brzo oporaviti . Upravo u teškim ratnim vremenima, proglašeni smo Microsoft partnerom godine u Ukrajini za 2022. godinu.

Čast nam je i što smo prema odluci Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja svrstani među tri najbolje europske kompanije koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, tzv. rising star kompanije.

Što je za Span bilo ključno prošle godine?

Jedna od naših ključnih ambicija  prilikom IPO-a bila je da je dionica likvidna i da se njome kontinuirano trguje. To je i ostvareno te je Zagrebačka burza svega pola godine nakon uvrštenja na Službeno tržište, Span uvrstila u Crobex indeks.  Dionica je zabilježila rast cijene od gotovo 50 posto, a postepeno se povećao i broj dioničara - od inicijalnih 1.200 tijekom IPO-a, na današnjih 1.600. Sa 16.12.2022. ukupni promet našom dionicom iznosio je preko 113 milijuna kuna.

Ove godine održana je i prva Glavna skupština tvrtke. Dioničarima je isplaćena dividenda u iznosu od 5 kn po dionici a zaposlenicima koji su u suvlasništvu putem ESOP-a prvi prinos u dionicama od 5 posto.

U prvom kvartalu 2022. Span je kupio društvo Ekobit, kompaniju specijaliziranu za razvoj softvera, čime je dodatno proširio portfelj svojih usluga i korisničke baze te osnažio svoju tržišnu poziciju.

Snažno usmjereni na Cyber Security, u suradnji s izraelskim Cybergymom,  početkom rujna otvorili smo Span Centar kibernetičke sigurnosti. Cilj je Hrvatskoj i regiji ponuditi najmodernije svjetske prakse i znanja s tog područja a sve kako bi se unaprijedile kompetencije poslovne zajednice da uspješno odgovori na rastuće cyber prijetnje. Predstavljanjem digitalne platforme span.zone, ostvaren je još jedan od strateških ciljeva tvrtke. S namjerom da korisnicima omogućimo jednostavnije korištenje i upravljanje uslugama koje nudimo, predstavili smo jedinstvenu platformu koja poslovnim korisnicima svih veličina omogućava jednostavno, uvijek dostupno i intuitivno upravljanje digitalnim resursima, što uključuje automatiziranu nabavu, aktivaciju i upravljanje Microsoftovim licencama i cloud uslugama.

Kao vodeći stručnjak za Microsoftove tehnologije i vodeći regionalni Microsoftov partner,  prva smo hrvatska kompanija koja nosi pet Microsoft Solutions Partner statusa te dvanaest Microsoftovih naprednih specijalizacija. Ujedno,  ove smo godine osigurali i ISO 37001 certificirani sustav za suzbijanje podmićivanja, koji ima tek nekoliko tvrtki u Hrvatskoj.

U 2022. godini objavljen je naš prvi Izvještaj o održivosti u kojem su opisane sve aktivnosti i inicijative usmjerene u izgradnju digitalne održivije budućnosti, za što nam je na ESG Summit & GRIT Awards u Singapuru uručeno međunarodno priznanje za kompaniju s najvećim doprinosom UN-ovom 8. cilju održivog razvoja - promicanju dostojanstvenog rada i ekonomskog rasta.

Pored poslovnih rezultata,  snažno smo posvećeni brizi za zaposlenike te je naš odjel ljudskih potencijala drugu godinu zaredom dobio HR Cloud nagradu Excellence in Employee Experience. Također smo ponosni što je Span grupa u 2022. prešla 800 zaposlenika.

Što očekujete u 2023. godini?

Okolnosti koje su nas pratile protekle dvije godine postavljale su barijere, ali i stvarale nove poslovne prilike. Potražnja za našim uslugama je rasla jer su se i prioriteti kod naših korisnika promijenili. Vjerujemo kako je pred IT industrijom, unatoč inflaciji i najavljenoj recesiji, jednako dobra godina, prvenstveno zahvaljujući digitalizaciji koja je ključni preduvjet uspješnog poslovanja.

U interesu nam je nastaviti rasti u svim segmentima poslovanja, među kojima posebno ističemo Cloud i Security rješenja za koje vjerujemo da će i dalje biti velika potražnja na tržištu. Kao glavni izazov u 2023. godini i dalje vidimo zapošljavanje i zadržavanje kvalitetnog kadra. Potreba korisnika za digitalnim uslugama sve je više, dok IT-jevaca na tržištu rada jednostavno nema dovoljno.