S rastom IoT tržišta snažno raste i segment za njegovu zaštitu

S rastom IoT tržišta snažno raste i segment za njegovu zaštitu

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G) doživjet će osjetan rast, a samim time će se i pitanje sigurnosti uređaja koji predstavljaju tu novu tehnologiju dodatno pojačati jer prijetnji nikad nije bilo više, a i IoT segment je podosta “klimav”.

Konkretnije, prema istraživanju od strane Grand View Research, do 2025. godine bi potrošnja na IoT sigurnost trebala dostići 9,88 milijardi američkih dolara na globalnoj razini. Osjetno više nego 1,24 milijardu dolara iz 2017. Poticaj za rast u segmentu sigurnosti bit će razvoj umjetne inteligencije (UI), tehnologije koja će biti ugrađena u 1,2 milijardu IoT uređaja. Primjerice, prošle godine bila je ugrađena u samo njih 79 milijuna.

Problem je što će umjetnu inteligenciju, kao i cloud, mrežne sustave, bežičnu konekciju i strojno učenje na raspolaganju imati cyber kriminalci pa će se tim metodama također koristiti da bi uspjeli probiti sustave te se okoristiti. Upravo zato je iznimno bitno poraditi na sigurnosti, što znači i potrošiti određeni novac da se do nje dođe. Ali, ono što se može izgubiti samo jednim hakerskim probojem uvelike nadmašuje ono što treba potrošiti na sigurnost da se taj proboj izbjegne.

Također, kritične će biti naredne godine. Jer, u samo godinu do dvije doći će do velikih promjena na tržištu i tehnološki napredak doseći će nove razine, ponajviše zahvaljujući spomenutoj 5G tehnologiji, koja će biti pokretač i za IoT. Samim time, već do 2020. godine na mreži biti oko 20 milijardi "pametnih" uređaja i netko to sve treba kontrolirati tako da djeluju baš kako treba, da budu korisni, da ljudi kojima služe ne budu u nikakvoj opasnosti od raznih cyber napada, ali i da se mreža ne ruši svako malo jer standardi ne postoje i uređaji različitih proizvođača nisu međusobno kompatibilni.

Svi ti izazovi zahtjevaju ulaganja i bez njih napredak neće ići glatko kako bi mnogi željeli...

Još iz kategorije

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.

EU odgađa uvođenje digitalnog poreza za kraj 2020.

EU odgađa uvođenje digitalnog poreza za kraj 2020.

18.03.2019. komentiraj

Europska unija pričekat će do kraja sljedeće godine s uvođenjem jedinstvenog poreza na digitalne prihode velikih kompanija jer nisu sve zemlje članice za kompromisno rješenje koje se pokušalo implementirati od 21. ožujka ove godine. Protiv njega su Irska, Švedska, Danska i Finska, a Njemačka, Nizozemska i Velika Britanija tražile su još vremena kako bi donijele odluku.

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

Nvidia i u krizi prodaje 4 puta više grafičkih kartica od AMD-a

15.03.2019. komentiraj

Tržište grafičkih procesorskih jedinica (GPU) u padu i Nvidia je time najteže pogođena, ali svejedno je još uvijek bolja no AMD, podosta bolja! Konkretnije, na četiri Nvidia GPU, proda se tek jedna AMD i to dovoljno govori o dominaciji koju ta američka kompanija još uvijek ima nad direktnom konkurencijom.