S rastom IoT tržišta snažno raste i segment za njegovu zaštitu

S rastom IoT tržišta snažno raste i segment za njegovu zaštitu

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G) doživjet će osjetan rast, a samim time će se i pitanje sigurnosti uređaja koji predstavljaju tu novu tehnologiju dodatno pojačati jer prijetnji nikad nije bilo više, a i IoT segment je podosta “klimav”.

Konkretnije, prema istraživanju od strane Grand View Research, do 2025. godine bi potrošnja na IoT sigurnost trebala dostići 9,88 milijardi američkih dolara na globalnoj razini. Osjetno više nego 1,24 milijardu dolara iz 2017. Poticaj za rast u segmentu sigurnosti bit će razvoj umjetne inteligencije (UI), tehnologije koja će biti ugrađena u 1,2 milijardu IoT uređaja. Primjerice, prošle godine bila je ugrađena u samo njih 79 milijuna.

Problem je što će umjetnu inteligenciju, kao i cloud, mrežne sustave, bežičnu konekciju i strojno učenje na raspolaganju imati cyber kriminalci pa će se tim metodama također koristiti da bi uspjeli probiti sustave te se okoristiti. Upravo zato je iznimno bitno poraditi na sigurnosti, što znači i potrošiti određeni novac da se do nje dođe. Ali, ono što se može izgubiti samo jednim hakerskim probojem uvelike nadmašuje ono što treba potrošiti na sigurnost da se taj proboj izbjegne.

Također, kritične će biti naredne godine. Jer, u samo godinu do dvije doći će do velikih promjena na tržištu i tehnološki napredak doseći će nove razine, ponajviše zahvaljujući spomenutoj 5G tehnologiji, koja će biti pokretač i za IoT. Samim time, već do 2020. godine na mreži biti oko 20 milijardi "pametnih" uređaja i netko to sve treba kontrolirati tako da djeluju baš kako treba, da budu korisni, da ljudi kojima služe ne budu u nikakvoj opasnosti od raznih cyber napada, ali i da se mreža ne ruši svako malo jer standardi ne postoje i uređaji različitih proizvođača nisu međusobno kompatibilni.

Svi ti izazovi zahtjevaju ulaganja i bez njih napredak neće ići glatko kako bi mnogi željeli...

Još iz kategorije

Za rast i izvoz poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna iz EU fondova

Za rast i izvoz poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna iz EU fondova

17.01.2019. komentiraj

Sredinom prošlog mjeseca otvorena je mogućnost novog povlačenja novca iz EU fondova za novootvorene male, mikro i srednje tvrtke gdje se ukupno iznos penje na 150 milijuna kuna za sve tvrtke, dok je maksimalni iznos potpore 1,4 milijuna kuna po tvrtki. Radi se o trajno otvorenom natječaju, odnosno o natječaju doks e novac ne potroši.

PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

PC tržište opet u minusu zbog trgovinskog rata Kine i SAD-a

17.01.2019. komentiraj

Baš kad je PC tržište pronašlo put prema oporavku, zbio se trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država te se situacija ponovno okrenula u negativnom smjeru, što potvrđuju istraživanja provedena od strane IDC-a i Gartnera.

N26 ostvario novu investiciju od 300 milijuna dolara

N26 ostvario novu investiciju od 300 milijuna dolara

16.01.2019. komentiraj

Njemačka banka N26, mobilna banka kako ju mnogi nazivaju, ostvarila je novu rundu financiranja u D seriji investicijskog ciklusa s novih 300 milijuna dolara i time dostigla tržišnu kapitalizaciju veću od 2,7 milijardi dolara. N26 kao banka koja ima samo mobilnu aplikaciju dosad je imala 500 milijuna dolara investicija. Ovu posljednju investiciju predvodili su Venture Partners i GIC, kao i postojeći investitoru. Među njima su Tencent, Allianz X, Valar Ventures, Peter Thiel, Li Ka-Shing's Horizons Ventures, Earlybird Venture Capital, Redalpine Ventures i Greyhound Capital.