VELIKA OČEKIVANJA

Rast je glavni poslovni prioritet za 2024.

Izvršne direktore ne obeshrabruju nikakvi negativni izgledi u vezi s umjetnom inteligencijom, budući da se 87 posto složilo da su koristi umjetne inteligencije za njihovo poslovanje veće od rizika.

Rast je glavni poslovni prioritet za 2024.
Depositphotos

Čak 62 posto izvršnih direktora odabralo je rast kao svoj glavni poslovni prioritet u 2024., prema istraživanju Gartnera. Ovo je najviša razina od 2014. i povećanje u odnosu na prošlogodišnju anketu u kojoj je 49 posto izvršnih direktora reklo da im je rast glavni poslovni prioritet.

"Zajedno s povećanim fokusom na rast, istraživanje je pokazalo relativno slabu poziciju za upravljanje troškovima, što sugerira da većina izvršnih direktora i viših poslovnih rukovoditelja vjeruje da su najizazovnija gospodarska vremena prošla", rekao je David Furlonger, istaknuti potpredsjednik analitičara i Gartner Fellow. "Ušli smo u fazu porasta samopouzdanja poslovnih vođa i ponovnog pokretanja poslovne strategije."

Istraživanje Gartnera i razmišljanja izvršnih direktora i viših poslovnih rukovoditelja za 2024. provedeno je od srpnja do prosinca 2023. među 416 izvršnih direktora i drugih viših poslovnih rukovoditelja u različitim industrijama, prihodima i veličinama poduzeća. Istraživanje je pokazalo da glavni izvršni direktori razmišljaju o rastu u svom trenutnom okruženju. Na pitanje o digitalnoj transformaciji, 34 posto izvršnih direktora identificiralo je umjetnu inteligenciju kao glavnu temu sljedeće poslovne transformacije nakon digitalne, a slijedi operativnu učinkovitost s 9 posto.

"'AI' istiskuje 'digitalno' kao ključnu riječ koju izvršni direktori najviše spominju, u velikoj mjeri zahvaljujući generativnoj umjetnoj inteligenciji (GenAI)", rekao je Don Scheibenreif, istaknuti potpredsjednik analitičara u Gartneru. “Većina anketiranih izvršnih direktora vjeruje da su otkrića umjetne inteligencije 2023. opravdala pompe tehnološkog sektora. Oslanjaju se na CIO-ove, CTO-ove ili CDO-ove kako bi otkrili vrijednost GenAI-ja, pokazujući da je ovo timski rad kada se pristupa ovim projektima, a ne samo iskustvo od vrha prema dolje.”

Izvršne direktore ne obeshrabruju nikakvi negativni izgledi u vezi s umjetnom inteligencijom, budući da se 87 posto složilo da su koristi umjetne inteligencije za njihovo poslovanje veće od rizika. Drugih 90 posto izvršnih direktora složilo se da je ideja da je umjetna inteligencija egzistencijalna prijetnja čovječanstvu reklama i pretjerivanje. Međutim, izvršni direktori ne pristupaju umjetnoj inteligenciji s posve pozitivnim izgledima. 56 posto je reklo da će dezinformacije, dezinformacije i duboke krivotvorine stvoriti probleme u radu. 29 posto vidi ograničenu opskrbu električnom energijom, a 53 posto vidi opće probleme u opskrbnom lancu kao problem, velikim dijelom zbog GenAI-ja i potražnje koju ta tehnologija stvara.

"Izvršni direktori bi trebali tolerirati jeftine GenAI projekte", rekao je Scheibenreif. “Ali trebali bi izbjeći iskušenje da pokušaju kontrolirati korištenje GenAI-ja iz centra. Uzbuđenje i energiju bit će gotovo nemoguće podnijeti. Izvršni direktori moraju pustiti da hype ciklus odradi svoj posao umjesto njih. Korito razočaranja u GenAI doći će vrlo brzo - vjerojatno prije kraja 2024. Izvršni direktori bi se trebali suzbiti samo nad eksperimentima za koje vjeruju da su opasni za reputaciju tvrtke i dopustiti krdu da ovaj put nadzire samo sebe.”