Prihodi od javnog clouda nastavit će strelovit rast

Prihodi od javnog clouda nastavit će strelovit rast

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa ubrzala je rast tržišta vezanog uz cloud računalstvo jer kompanije diljem svijeta u široj mjeri traže načine kako osigurati neometano poslovanje u otežanim uvjetima. Ali i kako bi se u trenucima dok se sve vrati “u normalu” mogle bolje nametnuti.

Konkretnije, takva situacija donijela je rast prihoda u sferi javnog clouda pa bi u ovoj godini oni trebali biti na 338,8 milijardi američkih dolara, što je u odnosu na 2020. rast od 25 posto. Stock Apps navodi da bi trend trebao biti nastavljen, a to pak znači i da bi do 2023. prihodi trebali biti uvećani za još 50 posto - na 500,5 milijardi dolara.

Dominira i dalje SaaS (Software as a Service) sa 190,9 milijardi dolara, što je rast od 18 posto na godišnjoj razini. Potom slijedi IaaS (Infrastructure as a Service) s rastom od 70 posto na očekivanih 87,4 milijarde dolara u ovoj godini. Na trećem i posljednjem mjestu definiranom u istraživanju jest PaaS (Platform as a Service) s prihodima od 60,4 milijardi dolara.

Do 2023. bi SaaS trebao biti na prihodima od 251,4 milijarde dolara, IaaS na 148 milijardi dolara i PaaS na 101,1 milijardu dolara.

Takva, slobodno možemo reći, pomama za ovim tržištem leži u činjenici da je s cloudom svima sve mnogo jednostavnije nego ikad prije, bilo da se radi o privatnim ili poslovnim korisnicima.

Također, pogodnosti se najbolje osjete upravo kroz javni cloud, koji je otvoren za sve te ujedno nudi mogućnost dostavljanja resursa dinamčki preko interneta i preko web aplikacija, odnosno, web usluga. Bira ih se jer imaju prednosti pred privatnim cloudom, a ona je u veličini.

I rast bi zbog tih razloga svejedno postojao no u manjem obujmu, da se nije zbila pandemija koronavirusa. Za kompletnu IT industriju je kriza značila ubrzani razvoj u smjerovima koji su bili usporavani kroz posljednje godine.

Još iz kategorije

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

HMD Global jače na IoT tržištu i najavljuje Nokia i CGI partnerstvo

23.06.2021.

HMD Global najavljuje dvije strateške suradnje koje će podupirati rast i razvoj njihove poslovne ponude IoT za tvrtke širom svijeta. HMD Global surađivat će s renomiranom finskom kompanijom za telekomunikacijsku infrastrukturu tvrtkom Nokia i globalnom tvrtkom za informacijsko savjetovanje CGI. Sve to kako bi nastavili svoju predanost pružanju globalne 5G povezanosti, neusporedivoj sigurnosti i pouzdanim inovacijama za poduzeća.

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

21.06.2021.

Kapitalna globalna tržišta ne samo da su se oporavila od pada tijekom prvog dijela prošle godine nego su zabilježila rekordan rast, navodi PwC. Ekonomski oporavak podržan je od strane vlada i središnjih banaka, zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, odnosno, krizu koju je pokrenula.

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

19.06.2021.

Godinu dana nakon što je COVID-19 proglašen pandemijom, predsjednici uprava diljem svijeta izražavaju rekordne razine optimizma u vezi globalnog gospodarskog oporavka, a 64  posto poslovnih lidera jugoistočne Europe (JIE) predviđa poboljšanje gospodarskog rasta u 2021. godini, pokazuje najnovije istraživanje PwC Hrvatska.