Predsjednici uprava osiguravajućih društava gube povjerenje u globalni rast unatoč sve većem povjerenju u transformaciju industrije

Predsjednici uprava osiguravajućih društava gube povjerenje u globalni rast unatoč sve većem povjerenju u transformaciju industrije

Foto: Fotolia

Na početku smo novog desetljeća, a predsjednici uprava osiguravajućih društava gube povjerenje u rast globalnog gospodarstva. PwC-ovo 23. istraživanje mišljenja predsjednika uprava, u kojem je sudjelovalo 179 predsjednika uprava iz sektora osiguranja, otkriva da se samo 21 % predsjednika uprava slaže da će globalno gospodarstvo rasti, što predstavlja pad s 41 % u 2019. godini i 50 % u 2018. godini. COVID-19 trenutačno predstavlja stvarnu gospodarsku prijetnju, ali predsjednici uprava gubili su povjerenje i prije pandemije.

Međutim, predsjednici uprava osiguravajućih društava optimističniji su što se tiče budućeg rasta njihovih društava u sljedeće tri godine, nego u pogledu ukupnog gospodarstva. Istraživanje otkriva sve veće dugoročno povjerenje predsjednika uprava u sposobnost pronalaženja rješenja za poremećaje, čak i uz postojeću neizvjesnost.

Regulativa, kibernetičke prijetnje i brzina tehnoloških promjena i dalje su tri glavna pitanja koja zabrinjavaju osiguravatelje. Napominjemo, 54 % predsjednika uprava izrazito je zabrinuto oko prenormiranosti, a 45 % izrazito je zabrinuto oko kibernetičkih prijetnji. Međutim, ti su postoci znatno niži nego posljednjih godina - na primjer, zabrinutost zbog prenormiranosti iznosila je čak 90 posto prije samo nekoliko godina. Povrh toga, predsjednici uprava smatraju da su sve sposobniji pronalaći rješenja za poremećaje, pa stoga povećavaju ulaganja u prekvalifikaciju i usavršavanje radne snage u sektoru osiguranja, ističući važnost korisničkog iskustva, transformacije osnovne tehnologije i inteligentne automatizacije kako bi učinili više za manje.

Konkretnije, 70 % predsjednika uprava napominje kako će iskustva kupaca biti njihov glavni prioritet u sljedećoj godini.

„Iskustvo korisnika u ključnim trenucima, kao što su kreiranje politike i namirenje potraživanja, postaje brže, intuitivnije i prilagođenije korisniku“, komentira Stephen O'Hearn, PwC-ov globalni voditelj usluga sektoru osiguranja.

Odgovori ispitanika pokazuju da je najistaknutija odlika vodećih osiguravatelja njihova sposobnost iskorištavanja prilika koje se ukazuju. Oni stvaraju kulturu inovacija, agilnih poslovnih platformi i ekosustava suradnje koji će im omogućiti uočavanje prilika i njihovo brzo iskorištavanje. Te prilike mogu se odnositi na neiskorištena tržišta ili uspostavljanje novih poslovnih modela na području usluga mobilnosti ili pak upravljanja okolišem. Gradeći na temeljima aktualne transformacije poduzeća, sektor osiguranja je sve otvoreniji za nove ideje i konkurentno preoblikovanje postojećih ideja.

Još iz kategorije

Horvat: Nastavljamo poticati ulaganja i nove investicije u Hrvatskoj

Horvat: Nastavljamo poticati ulaganja i nove investicije u Hrvatskoj

04.04.2020. komentiraj

Usprkos svim izazovima s kojima se u proteklom razdoblju suočavaju gospodarstva cijelog svijeta, pozitivna je vijest što je tijekom prvog tromjesečja ove godine u Hrvatskoj zaprimljeno 47 prijava za korištenjem potpora za ulaganje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta temeljem Zakona o poticanju ulaganja.

Svaka peta osoba u Hrvatskoj se boji zaraze koronavirusom

Svaka peta osoba u Hrvatskoj se boji zaraze koronavirusom

04.04.2020. komentiraj

Prema podacima istraživanja portala MojPosao, svaka peta osoba (18%) u Hrvatskoj se boji zaraze koronavirusom. Najviše ispitanika, gotovo polovica (43%), virusa se boji samo donekle, dok čak 39% osoba uopće ne strahuje od zaraze.

Veliki broj poduzetnica i poduzetnika računa na pomoć države, ali se uzda najviše u vlastite sposobnosti preživljavanja

Veliki broj poduzetnica i poduzetnika računa na pomoć države, ali se uzda najviše u vlastite sposobnosti preživljavanja

04.04.2020. komentiraj

Dnevno u Hrvatskoj od korona virusa oboli od 50 do 100 građana, dok ih od 1000 do 1.500 ostane bez posla zbog posljedica pandemije koja je zahvalila i sektor gospodarstva. Mjere Vlade RH usmjerene realnom tržištu za očuvanje radnih mjesta dobro su došla potpora, ali i dalje ostaje pitanje - kako preživjeti. Bližimo se brojci od 150 tisuća nezaposlenih, a tek je na izmaku prvi mjesec izolacije i poslovne stagnacije.