Odlični poslovni rezultati Microsofta, Cloud oštro raste

Odlični poslovni rezultati Microsofta, Cloud oštro raste

Foto: DepositPhotos

Microsoft je objavio poslovne rezultate za treći kvartal u fiskalnoj godini i oni su nadmašili očekivanja analitičara, a to je uvijek razlog za slavlje. Pritom, treba naglasiti da se radi o komercijalnom cloud poslovanju.

Konkretnije, prihodi koje je ostvario Microsoft bili su 17,7 milijardi američkih dolara u tom periodu, što je rast od 33 posto na godišnjoj razini. Azure je pak po prihodima porastao za 50 posto.

Što se zarade tiče, kompanija je objavila 15,5 milijardi dolara u kvartalu ili 2,03 dolara po dionici, na prihode od 41,7 milijardi dolara. To je 19 posto rasta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Wall Street je predvidio 41,03 milijardi i 1,78 dolara po dionici.

Izvršni direktor (CEO) Saty Nadella tvrdi da je po tim brojkama vidljivo da digitalna prilagodba ne usporava već ubrzava. Jasno, to se tiče i drugih pa je tako Amazon za svoj Amazon Web Services u prošloj godini ostvario 45,4 milijardi dolara ili 31 posto manje no Microsoft. I velika je to stvar, koja sugerira da se podjela moći na cloud tržištu uistinu dijeli - napokon.

Zanimljivost je i da AWS ni u jednom od kvartala nije uspio ostvariti koliko je Microsoft tijekom najslabijeg, onog prvog u prošloj godini. Naime, Amazon je najbolje poslovao tijekom posljednjeg kvartala, kad su mu prihodi bili 12,74 milijarde dolara.

Kad pogledamo ostale, situacija je još lošija u odnosu na Microsoft i Amazon. Google Cloud je na trećem mjestu s 13 milijardi kroz cijelu godinu. Također, kad se zbroje prihodi Amazona i Googlea, niži su za 1,1 milijardi dolara no Microsoftov rekordni kvartal iz prošle godine - koji je donio 16,7 milijardi dolara.

Zanimljivost koju analitičari ističu jest i da tri najveća cloud "igrača" u posjedu imaju više od 50 posto podatkovnih centara diljem svijeta. A oni rastu iznimnom brzinom i s krajem 2020. bilo ih je više od 600, što je dvostruko u odnosu na situaciju pet godina ranije.

Ipak, kad pogledamo udio na tržištu, i dalje je dominantan Amazon Web Services s 32 posto. Microsoft je drugi s 20 posto, treći je Google Cloud sa sedam posto i Alibaba Cloud slijedi sa šest posto. Svi ostali čine 35 posto. Nekako, čini se da je situacija cloud tržištu uravnoteženija no što je bila prije samo godinu do dvije unatrag...

Još iz kategorije

Do kolovoza ukupno ulaganje u Infobip veće od 860 milijuna dolara

Do kolovoza ukupno ulaganje u Infobip veće od 860 milijuna dolara

11.05.2021.

Prema pisanju Bloomberga Infobip bi do kraja kolovoza mogao realizirati novu rundu investicije i to 500 milijuna dolara čime s prijašnje dvije investicije, u kojima je prikupljeno više od 360 milijuna dolara,  dosegnuti ukupno investicija u iznosu većem od 860 milijuna dolara.

Travanj donio gotovo 28 posto pada ugovorenih poslova u IT javnim nabavama

Travanj donio gotovo 28 posto pada ugovorenih poslova u IT javnim nabavama

11.05.2021.

Najnoviji podaci o IT javnim nabavama u travnju ove godine govore kako je ugovorenih poslova 226,4 milijuna kuna što je za 27,96 posto manje u odnosu na 2020. godinu. Možda će nekom to biti pomalo iznenađujuće no treba uzeti u obzir da iako je travanj 2020. godine bio vrijeme lockdowna nabave su se ubrzavale radi ubrzanja digitalne transformacije te velikih nabavki Ministarstva zdravstva.

Robotiq.ai osigurao više od 1 milijun eura investicije za širenje poslovanja

Robotiq.ai osigurao više od 1 milijun eura investicije za širenje poslovanja

10.05.2021.

Hrvatski start-up Robotiq.ai osigurao je više od 1 milijuna eura investicije za potrebe širenja svog poslovanja u segmentu RPA (Robotic Process Automation) i razvoju softverskih robota za potrebe velikih sustava. Prva investicija ostvarena je od strane EU Eurostars projekta za potrebe istraživanja i razvoja softvera, dok je posljednja osigurana od strane J&T Ventures češkog fonda, koji je dio J&T grupacije, u iznosu od ukupno 900 tisuća eura.