Odlični poslovni rezultati Microsofta, Cloud oštro raste

Odlični poslovni rezultati Microsofta, Cloud oštro raste

Foto: DepositPhotos

Microsoft je objavio poslovne rezultate za treći kvartal u fiskalnoj godini i oni su nadmašili očekivanja analitičara, a to je uvijek razlog za slavlje. Pritom, treba naglasiti da se radi o komercijalnom cloud poslovanju.

Konkretnije, prihodi koje je ostvario Microsoft bili su 17,7 milijardi američkih dolara u tom periodu, što je rast od 33 posto na godišnjoj razini. Azure je pak po prihodima porastao za 50 posto.

Što se zarade tiče, kompanija je objavila 15,5 milijardi dolara u kvartalu ili 2,03 dolara po dionici, na prihode od 41,7 milijardi dolara. To je 19 posto rasta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Wall Street je predvidio 41,03 milijardi i 1,78 dolara po dionici.

Izvršni direktor (CEO) Saty Nadella tvrdi da je po tim brojkama vidljivo da digitalna prilagodba ne usporava već ubrzava. Jasno, to se tiče i drugih pa je tako Amazon za svoj Amazon Web Services u prošloj godini ostvario 45,4 milijardi dolara ili 31 posto manje no Microsoft. I velika je to stvar, koja sugerira da se podjela moći na cloud tržištu uistinu dijeli - napokon.

Zanimljivost je i da AWS ni u jednom od kvartala nije uspio ostvariti koliko je Microsoft tijekom najslabijeg, onog prvog u prošloj godini. Naime, Amazon je najbolje poslovao tijekom posljednjeg kvartala, kad su mu prihodi bili 12,74 milijarde dolara.

Kad pogledamo ostale, situacija je još lošija u odnosu na Microsoft i Amazon. Google Cloud je na trećem mjestu s 13 milijardi kroz cijelu godinu. Također, kad se zbroje prihodi Amazona i Googlea, niži su za 1,1 milijardi dolara no Microsoftov rekordni kvartal iz prošle godine - koji je donio 16,7 milijardi dolara.

Zanimljivost koju analitičari ističu jest i da tri najveća cloud "igrača" u posjedu imaju više od 50 posto podatkovnih centara diljem svijeta. A oni rastu iznimnom brzinom i s krajem 2020. bilo ih je više od 600, što je dvostruko u odnosu na situaciju pet godina ranije.

Ipak, kad pogledamo udio na tržištu, i dalje je dominantan Amazon Web Services s 32 posto. Microsoft je drugi s 20 posto, treći je Google Cloud sa sedam posto i Alibaba Cloud slijedi sa šest posto. Svi ostali čine 35 posto. Nekako, čini se da je situacija cloud tržištu uravnoteženija no što je bila prije samo godinu do dvije unatrag...

Još iz kategorije

Hibridni rad, pandemija ostavili posljedice koje sada treba znati riješiti

Hibridni rad, pandemija ostavili posljedice koje sada treba znati riješiti

28.07.2021.

Gotovo polovica (41%) radne populacije razmišlja o drastičnoj promjeni karijere u sljedećih godinu dana. Ovaj značajan podatak stiže iz najnovijeg Microsoftovog izvješća Work Trend Index, istraživanja koje prikuplja informacije i povratne informacije od 30.000 zaposlenih širom svijeta te putem virtualnih kanala Microsofta 365 i LinkedIna. Ako ste poslovni lider, možda se pitate zašto.

ENT zabilježio snažan rast dobiti 190 posto, ali i prihoda 5 posto

ENT zabilježio snažan rast dobiti 190 posto, ali i prihoda 5 posto

28.07.2021.

Poslovni rezultati Ericsson Nikole Tesle pokazuju odlično poslovanje u prvom polugodištvu 2021. godine jer su prihodi od prodaje dosegli iznose 1,014 milijardi kuna i 5 posto su viši u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Bruto dobit iznosi 154,3 milijuna kuna što je 105,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok  bruto marža bilježi porast na 15,2 posto odnosno viša je za 7,4 postotnih poena. Neto dobit iznosi 101,4 milijuna kuna što je porast od 190 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Rast online trgovina gura cijelo tržište

Rast online trgovina gura cijelo tržište

25.07.2021.

Tradicija je out, a digitalizacija je in i polako postaje jedini razuman način poslovanja u tvrtkama svih sektora. Opširna DHL-ova studija „Ultimate B2B E-commerce Guide: Tradition is out. Digital is in“ donijela je neke veoma važne rezultate i smjernice te razotkrila iznenađujuće trendove vezane za uspješno poslovanje u prvom stoljeću.