Odlična godina za Notch uz transformacije i rast

Odlična godina za Notch uz transformacije i rast

Notch je prošle godine doživio rebranding, pojačali su upravu, stvorili Nadzorni odbor, a sve je to samo nastavak uspješnog poslovanja koji im je donio rast od 50 posto svih ključnih pokazatelja na 58 milijuna kuna u 2022. s 33 milijuna kuna prethodne, ističe za ICTbusiness.info Roko Roić, direktor Notcha.

Prema njegovim riječima rebranding je bio najvidljiviji događaj za njih u 2022. godini - nazdravili su zadnji put za Agency04 i prigrlili naš novi identitet - Notch. Not Only Technology.

Ovu godinu će u hype smislu sigurno obilježiti AI i poslovni modeli oko njega, pojašnjava Roić.

Za va sje godina 2022. bila vrlo zanimljiva - rebranding, rast, novi projekti...

I ova godina bila je sjajna za našu grupaciju, s rastom koji je prelazio 50 posto po svim parametrima. U Notchu, prihodi su nam prošle godine narasli s prošlogodišnjih 33 milijuna kuna na ovogodišnjih 58 milijuna kuna. Rast je pratilo i restrukturiranje tvrtke za veći broj ljudi i stabilnije procese koji jamče da dobro radimo ono po čemu smo prepoznati - isporuka kompleksnih digitalnih rješenja.

Pojačali smo upravu i oformili nadzorni odbor, restrukturirali Customer success tim, osnažili generalno sve procese u People operacijama. Možda i najvažnije, interno se organizirali kao globalna kompanija, koja ne smatra zagrebački ured središnjicom, nego jednim od motora našeg sustava. Gradili smo procese koji su jednako dostupni svima u timu, bez obzira jesu li u Splitu, Zagrebu ili rade remote.

Naravno, rebranding je bio najvidljiviji događaj za nas. Nazdravili smo zadnji put za Agency04 i prigrlili naš novi identitet - Notch. Not Only Technology.

Spotsie.io, kao član grupacije, također je bilježio sjajnu godinu. Završili smo ogromnu implementaciju u jednoj od najvećih regionalnih rafinerija nafte i proširili portfelj produkta.

Što je za vas bilo ključno prošle godine?

U godinu smo ušli spremni, pa bi rekao da je glavni poslovni moment i pokretač rasta bila upravo ta naša spremnost. Godina je bila zanimljiva, jako nelinearna i prilike su se otvarale u prozorima. Mi smo bili spremni za njih i iskoristili prilike koje se nude.

Nažalost, napad na Ukrajinu i rat koji se u toj zemlji događa prilično je utjecao na tempo događaja u industriji. Uz to, narativ oko možebitne globalne recesije također je diktirao tempo. Ova dva događaja, uz inflaciju koju nam je u nasljeđe ostavio „covid-19 lockdown“, bili su glavni pokretači dinamike.

Bilo je zanimljivo i vidljivo je da je većina servisnih kompanija rasla, barem one koje su bile spremne. Sjajno je vidjeti i da je ogroman broj hrvatskih produktnih startupa uspio zatvoriti runde financiranja u 2022., unatoč određenoj zatvorenosti VC-eva.

Kakva su očekivanja za ovu godinu?

Optimist sam oko ubrzanja razvoja IT tržišta u Europi. Trenutno, valuacija startupa sa SAD adresom, nadjačava valuaciju startupa s europskom adresom - iako su im produkt, korisnici, promet i okolnosti iste. Tu je riječ o dojmu, jer europski IT ekosustav nije ostavljao dojam jednakog rasta kao ekosustav u SAD-u. Zato je puno startupa registriralo kompanije baš tamo, makar i samo „fiktivno“. Izvještaji danas govore drugačije, Europa se ubrzala u brojnim parametrima, od VC fundinga do kreativnosti.

Na globalnoj razini očekujem nastavak rasta cijele industrije, bez vidljivog utjecaja potencijalne recesije na segment razvoja digitalnih rješenja.

I, za kraj - one more thing. AI je s ChatGPT-em postavio očekivanja visoko i sada treba vidjeti hoće li ih industrija ispuniti. Svi rade na svojim AI strategijama. Godinu će u hype smislu sigurno obilježiti AI i poslovni modeli oko njega.